Младежи ще осъществят свои проекти с финансова помощ от Община

Милена Митева
От Милена Митева юни 24, 2019 06:11

Младежи ще осъществят свои проекти с  финансова помощ от Община

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #23/152, 21-27 юни 2019 г.

Свързани публикации

Проекти от кампанията „Харманли за младите – 2019” ще бъдат финансирани от общински бюджет. Постъпилите предложения от неформални младежки групи – НФМГ, както от града, така и от селата бяха общо петнадесет. Броят им е рекорден, но финансовата рамка позволи финансирането само на десет от тях.
По първия НФМГ „Вазовци” от Харманли получава 2 000 лева за проект „Облагородяване на училищната среда”. В дейностите са включени оформяне на зони за социално общуване и отдих в училището – монтиране на детско съоръжение за подобряване на училищната среда и условията на живот и отдих. В реализацията активно ще участват и самите ученици.
НФМГ „Ентусиасти от Сакара“ от Черепово ще реализира „Кът за отдих и забавление за млади и стари“ в село Черепово. Проектните дейности са за 2 000 лв. и с тях ще се облагороди и благоустрои място за млади и стари, като с доброволен труд ще се засадят цветя, храсти и дървета. Монтирането на беседка и съоръжения за игра ще създаде условия за приятно прекарване в свободното време на жителите.
НФМГ „Слънце“ от града ще осъществи проект „Играя и спортувам“ за 2 000 лв. В идеята е заложено облагородяване на пространството в двора на детската градина за активна игра на открито, осигуряваща физическа дейност и положителни емоции. Ще се подменя стара пързалка с нова, поставянето на пейка и маса с пейки.
НФМГ „Дейни и идейни“ от Доситеево иска да реализира проект за „Благоустрояване на село“. С 2 000 лв. ще се надгради покривът на вече съществуващата сцена, която служи за изява на самодейци.
Проектът „Зелена магия в село Бисер“ също получи финансиране от 2 000 лв. Инициатори са НФМГ „Зелени бисерчани“ от селото. С доброволен труд ще се възстанови зелената площ от двете страни на главната улица в селото, като бъдат засадени дръвчета.
НФМГ „Innova One” от Града на Белоногата ще работи за проект „Tech lab“. За този проект са отпуснати 1 756 лв. С него младите хора ще бъдат въведени в света на иновациите и технологиите, теоретично и практично, чрез демонстрация и обучения за работа с 3D принтер.
Членовете от НФМГ „Поляновче“ от село Поляново ще реализират проект „Спорт и здраве“ за 2 000 лв. Ще се поставят съоръжения като тенис на маса, баскетболно табло и комбиниран фитнес уред. Местните хора се надяват на тях да спортуват деца и младежи, което да съдейства за воденето на здравословен начин на живот.
НФМГ „Нашите лъвчета“ – Харманли, ще работи по идеята си “Щастливи и игриви“. С 2 000 лева ще се оформят зони за социално общуване и отдих чрез поставяне на дървена пергола, а с доброволен труд ще бъдат засадени многогодишни цветя.

НФМГ „Наше село“ от Шишманово получават 1987,70 лв. за „От Сакара с любов“. Там смятат да създадат приемственост между поколенията, като поставят беседка, която ще послужи за обмяна на опит, обичаи и съхранение на нематериалното богатство на селото.
Друга неформална група ще реализира проект „ДГ „Пролет“– любимо място за игри“ Ще се подменя старо съоръжение за игра с ново в двора на детската градина. С доброволен труд ще бъдат засадени зелени растения и туи. Тази идея ще получи финансиране от 1998,90 лв.

През изминалата година само четири младежки групи осъществиха проектите си с безвъзмездно финансиране. Тогава те бяха единствените кандидатствали за паричната помощ от Общината.

Милена Митева
От Милена Митева юни 24, 2019 06:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.