Млад математик спаси кръста в Харманли на Богоявление

Георги Николов
От Георги Николов януари 12, 2007 06:57

Млад математик спаси кръста в Харманли на Богоявление

С това сложи край на Йордановден-ската хегемония на Динко Ганев

Ако с нещо ще се запомни тазгодишното хвърляне и улавяне на богоявленския кръст на Йордановден, освен с дежурния израз, че е било първото европейско, това е още настъпването на края на хегемонията на шесткратния кръстоловец Динко Ганев в богоявленските води на Олу дере под моста на Е – 80. На 6 януари 2007 г. светия символ от реката извади 18 годишният харманлиец Димитър Павлов, ученик в математическата гимназия в Хасково. До кръста момчето се добра не без помощта на баща си Георги Павлов, осигурил му заслон в борбата в мътните и не много плитки води. Именно вездесъщият Динко отново бе на косъм от улавянето на кръста, преди тийнейджърът да се докопа до него с математическа точност. По този начин бе въздадена справедливост за миналогодишния ритуал, когато Динко и сие подлъгаха момчето, хванало първо кръста, да им го хвърли обратно във водата и те само да го занесат на свещеника. И сега Динко изяви настоятелни претенции, че той, а не младият Димитър, е уловилият светия символ, но тези му претенции не бяха зачетени и кавгата бе бързо потушена.
Да няма подобни недоразумения и излишни водни каскади този път се погрижи и архиерейският наместник отец Атанасий Странски заедно с асистиращите му отци Георги и Живко. Първо негово високо благоговейнство провери легитимността на кръстоловците според предварителното условия на църквата да са се регистрирали за ритуала. След това свещеникът се постара да осигури равен старт за участниците в зрелището. 15 моржове се хвърлиха веднага след това в Олу дере пред погледите и сред подвикванията на многолюдна публика. Резултатът – първо хвърляне за кръста на 18-годишният Митко, първо улавяне и съответно 200 лв. награда от църквата и общината, както и правото да събира парса от мираните заедно със свещениците, разнасящи кръста.
Хубавото време миналата събота изкара рекорден брой граждани да наблюдават събитието, отрупали моста и бреговете на реката. За многолюдния и зрелищен харманлийски Йордановден заслуга има и общината. Тя се погрижи не само да почисти коритото на реката на мястото на адета, но и осигури духова музика за литийното шествие до реката и изобщо за цялата патърдия там.
Преди ритуала празничен поздрав към гражданите отправи градоначалникът Михаил Лисков. На Йордановден на реката присъства и председателят на ОбС Минка Русева.

Георги Николов
От Георги Николов януари 12, 2007 06:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама