Млад математик спаси кръста в Харманли на Богоявление

Георги Николов
От Георги Николов януари 12, 2007 06:57

Млад математик спаси кръста в Харманли на Богоявление

Акценти

  • Харманлийски НОВИНИ, бр. 1(204) 12-18 януари 2007г

Свързани публикации

С това сложи край на Йордановден-ската хегемония на Динко Ганев

Ако с нещо ще се запомни тазгодишното хвърляне и улавяне на богоявленския кръст на Йордановден, освен с дежурния израз, че е било първото европейско, това е още настъпването на края на хегемонията на шесткратния кръстоловец Динко Ганев в богоявленските води на Олу дере под моста на Е – 80. На 6 януари 2007 г. светия символ от реката извади 18 годишният харманлиец Димитър Павлов, ученик в математическата гимназия в Хасково. До кръста момчето се добра не без помощта на баща си Георги Павлов, осигурил му заслон в борбата в мътните и не много плитки води. Именно вездесъщият Динко отново бе на косъм от улавянето на кръста, преди тийнейджърът да се докопа до него с математическа точност. По този начин бе въздадена справедливост за миналогодишния ритуал, когато Динко и сие подлъгаха момчето, хванало първо кръста, да им го хвърли обратно във водата и те само да го занесат на свещеника. И сега Динко изяви настоятелни претенции, че той, а не младият Димитър, е уловилият светия символ, но тези му претенции не бяха зачетени и кавгата бе бързо потушена.
Да няма подобни недоразумения и излишни водни каскади този път се погрижи и архиерейският наместник отец Атанасий Странски заедно с асистиращите му отци Георги и Живко. Първо негово високо благоговейнство провери легитимността на кръстоловците според предварителното условия на църквата да са се регистрирали за ритуала. След това свещеникът се постара да осигури равен старт за участниците в зрелището. 15 моржове се хвърлиха веднага след това в Олу дере пред погледите и сред подвикванията на многолюдна публика. Резултатът – първо хвърляне за кръста на 18-годишният Митко, първо улавяне и съответно 200 лв. награда от църквата и общината, както и правото да събира парса от мираните заедно със свещениците, разнасящи кръста.
Хубавото време миналата събота изкара рекорден брой граждани да наблюдават събитието, отрупали моста и бреговете на реката. За многолюдния и зрелищен харманлийски Йордановден заслуга има и общината. Тя се погрижи не само да почисти коритото на реката на мястото на адета, но и осигури духова музика за литийното шествие до реката и изобщо за цялата патърдия там.
Преди ритуала празничен поздрав към гражданите отправи градоначалникът Михаил Лисков. На Йордановден на реката присъства и председателят на ОбС Минка Русева.

Георги Николов
От Георги Николов януари 12, 2007 06:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.