Митничарите ще минават психотест при назначение и повишение

Сакар нюз
От Сакар нюз април 28, 2015 12:15

Митничарите ще минават психотест при назначение и повишение

Акценти

  • Вчера 25 служители на граничния пункт "Капитан Андреево" са освободени от работа. Уволнението на митничарите идва ден, след като премиерът Бойко Борисов каза, че ще има затягане по границата и поиска от Ваньо Танов да бъдат събрани приходи от 1 милиард и 600 милиона лева повече.

Свързани публикации

Митничарите, които биват назначавани за пръв път на работа в агенцията или пък ще бъдат повишавани в длъжност, ще минават през тестове за психологическа пригодност. Това предвиждат промени в закона за митниците, предложени от правителството. Проектът за изменение е внесен в петък в Народното събрание.
Тестовете са свързани с така наречената Дъблинска стратегия – рамка, която задава параметрите за изпълнението на митническата професия в ЕС. В нея се задават и основните ценности в митническата професия: силна етика и интегритет, фокус върху обслужването на клиентите, защита на обществото и интересите на Европейския съюз, хармонизирани подходи и поведение в Европейския съюз, задължения, свързани с държавната служба, и др. Тъкмо тяхното наличие ще се проверява с психологически тестове.
Предложените от кабинета нови текстове в закона предвиждат още при служебна необходимост митничарите да могат да бъдат местени временно на друга длъжност или служба. Това може да става за срок до 6 месеца в рамките на една година. Ако се налага за по-дълго, съответните служители трябва да дадат писмено съгласие за това.
„Мярката има за цел повишаване на индивидуалните компетенции на митническите служители, подобряване на взаимодействието и координацията в митническите екипи чрез обмен на опит и добри практики, както и ограничаване на корупционните действия, засилване на прозрачността и доверието в митническата администрация“, пише в мотивите на вносителя.
В проекта е предвидено още митническите служители да имат освен контролни и разследващи правомощия, каквито нямат в момента.
Основанието за това предложение е, че така разкриването на престъпления ще става по-бързо и ефективно. Това важи особено в случаите, в които се избягва плащането на акциз и ДДС в големи размери. Предлага се още митничарите да могат да конвоират на територията на страната задържани от тях нарушители.
С нова разпоредба се въвежда по-тежка санкция при повторно нарушение на Закона за митниците, „тъй като от направения анализ на осъществените нарушения на митническото законодателство се установява, че извършителите на контрабанда на стоки се занимават системно с тази дейност“.
Така се предвижда в случай на контрабанда да се налага максималният размер за конкретното нарушение, но не по-малко от 1000 лв., а когато предмет на нарушението са тютюневи изделия – не по-малко от 2000 лв.
В проекта е предвидено изграждането на автоматизирана връзка за обмен на данни между МВР и Агенция „Митници“.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 28, 2015 12:15
Напиши коментар

1 Коментар

  1. гражданин април 28, 17:09

    Каквито тестове да минават пак ще се краде. и за това не са виновни митничарите лично а цялата държава в която живеем защото кражбата, измамата, даването на рушвет е част от националното самосъзнание. Днес са те, утре ще са други и няма да се промени нищо в тази държава. Вижте само лидера и Бойко. Щом той казва, че митничарите са организирана престъпна група в държавата която той ръководи, какво очаквате от управлението му. Може бе да признае, че той главатаря.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.