Мистика от Изтока и творби на местни творци представиха в Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 18, 2017 19:53

Мистика от Изтока и творби на местни творци представиха в Тополовград

В рамките на Коледно-новогодишните празници в Тополовград се състояха две художествени изложби. Едната, „Изкуствата на Тибет”, бе открита на 8 декември в Малкия салон на читалището в общинския център и ще бъде отворена до 8 януари догодина.
Присъстващите се впечатлиха от красивите картини и предмети, изложени на нея. Експозицията включва предмети, свързани с религията и културата на Тибет.
Един от най-интересните експонати е масивна култова пагода – ступа, от будистки манастир, инкрустирана в миналото с тюркоази, корали, ахати и други скъпоценни камъни. Тя е служила за съхранение на мощите на монасите от вековната обител. Култовият предмет с височина един метър е обвит в шарфове от 5 цвята – жълт, зелен, червен, бял и син, които символизират петте вида мъдрост на Буда.
Друг интересен експонат е „Колелото на Дхарма“. Изображението, изработвано от бронз, символизира безкрайния кръговрат на живота, представлява композиция от три фигури. В средата е колелото, а от двете му страни са разположени животни.
Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, символ на тибетския будизъм. Представени са и т.нар. ленти сутра, които и сега са задължителен елемент от декора на будистките манастири.
Интерес представляват т.нар. танки – будиски „икони” с дълбок религиозен смисъл. Танка на тибетски език е цветен бродиран или рисуван свитък от плат, коприна или хартия и представлява вид картина, характерна за тибетската култура. Танка пресъздава главно обичаите на обществото и засяга различни сюжети, основно религиозни.
Всички предмети носят дълбоко сакрален смисъл. Те са образи на просветлението, които имат силата да пробудят човешкия дух.
През 2010 г. изложбата „Изкуствата на Тибет” бе дарена на Исторически музей – Димитровград, от Китайското посолство. Досега тя е гостувала в Стара Загора, Сливен, Павликени, Разград, Морското казино – Бургас, Гоце Делчев и Велинград.
През 2017 г. част от предметите гостуваха в Националната галерия, „Квадрат 500“ в изложба „Образи на просветлението – будистко изкуство от Хималаите”.
Втората експозиция, която бе открита на 11 декември във фоайето на читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1894 бе камерната изложба на тополовградските художници Петко Дечев и Христо Дюлгеров.
Много бяха посетителите, които дойдоха на изложбата на двамата известни местни художници. На откриването Красимира Ятакчиева разказа за живота и творчеството на двамата творци и открои големият им принос за културния и духовен живот на общината. Проявилите интерес към събитието граждани на Тополовград разгледаха с интерес изложените творби от металопластиката на Христо Дюлгеров.
Експозицията ще бъде на разположение един месец.

 

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 18, 2017 19:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.