Минка Русева: Не Бойко Борисов ще става кмет на Харманли“

Георги Николов
От Георги Николов август 19, 2007 03:05

Минка Русева: Не Бойко Борисов ще става кмет на Харманли“

Акценти

  • Интернет издание година V, 17-23 август 2007г

Свързани публикации

Предизборната ситуация започна вече да придобива очертания, поне както става ясно от някои публикации в местния печат. Очертават се и кандидатите за кметове на ГЕРБ, „Атака“, други политически сили. Как ще коментирате това, госпожо Русева?

Нормално е, до изборите остават малко повече от два месеца и е естествено политическите партии да започнат да правят своите заявки за тях. Не бих коментирала неофициалните засега кметски кандидатури. Все пак вижда се, че има хора с качества. Друг е въпросът с какви програми ще излязат те и партиите зад тях. Тогава вече ще можем да говорим за ясно очертана предизборна ситуация.

БСП още не е обявила официално своята кандидатура, но няма съмнение, струва ми се, че това ще бъде кандидатурата за втори мандат на сегашния кмет Михаил Лисков?

Ако си спомняте, още през март в края на отчетната кампания на общинската партийна организация на БСП бе взет курс към спечелване на втори мандат на кмета Михаил Лисков. Тогава бе казано, че неговото управление е било в интерес на всички граждани на общината. Тази оценка за работата на кмета, екипа му и общинските съветници от БСП бе затвърдена в края на юни, когато съответно пред партийната организация бе направен отчет за свършеното от тях през мандата. Отново се наложи изводът, че Лисков е доказал, че е кмет на всички. Също, че е изпълнил много от поетите предизборни ангажименти и обещания и се е справил и с някои нови предизвикателства, възникнали в процеса на управлението.

В това отношение неговата кандидатура за втори кметски мандат действително се очертава като най-подходящ вариант за кандидат на БСП. Това го доказват и партийните събрания, които се провеждат сега за номиниране на кандидатите на партията. При преминали вече около 90% от тези събрания мога да кажа, че болшинството посочват именно Лисков за втори мандат. Има и други номинирани, но предложенията за него убедително преобладават. Разбира се, ние си имаме процедура за издигането на нашата кандидатура и ще я спазим. До края на тази седмица всички номинации ще бъдат гласувани на ниво общинска организация и на 20 август, в понеделник, ще обявим официално кметската кандидатура.

Живущи в два градски квартала на срещи с градоначалника заявиха готовността си да го подкрепят за втори мандат. Това добър знак ли е, според вас, за евентуалния му успех на изборите?

Това преди всичко показва, че кандидатурата на Лисков за втори мандат може да намери по-широка гражданска подкрепа – нещо, което съвпада и с партийната оценка за неговото управление. Хубаво е, щом гражданите изразяват така своята позиция, ние в партията да се съобразим с нея.

На изборите за евродепутати БСП в Харманли излезе начело, но сериозни резултати показаха ГЕРБ и „Атака“, без впрочем тези партии, особено ГЕРБ, да имат организационни структури като тези на БСП. Това не ви ли притеснява за изхода на изборите?

Еуфорията около ГЕРБ и „Атака“ на изборите за евродепутати не е за пренебрегване, но смятам, че гражданите имат вече достатъчно опит да преценят правилно тяхната политическа същност. И на предишни избори са излизали подобни партии, уж нови алтернативи, обиращи отрицателни вотове, но се е виждало какво е ставало с тях, когато влезнат в управлението. После изборите за евродепутати бяха централни, местните избори ще имат друг нюанс. Няма Бойко Борисов да става кмет на Харманли, нали? Нито Волен Сидеров. Така че не може да се говори за механично пренасяне на резултатите от евроизборите в местния вот. Тук ще се гласува за познати на местното население личности, за конкретни техни качества и предимства.

Ако не се притеснявате толкова от политическите противници, знам, че винаги сте имали опасения за евентуална пробойна в собствените редици, да не кажа разцепление. А вече се знае, че някой ще се опита да дръпне гласове от електората на БСП. Красимир Костов дори призова партиите от коалиция „За България“ да се присъединят към него.

Не бих казала, че обявяването на кандидатурата за кмет на Красимир Костов, който беше член на ОбС на БСП, е пробойна в собствените редици. Разбира се, това не е за подценяване, но около Костов сега няма група от хора на БСП, както е ставало на едни предишни избори. Неговото е по-скоро солова акция. Но който се е отцепил от БСП или доникъде не е стигал в политиката, или отново се е връщал към партията. Такъв е случаят с Александър Томов например, с Александър Маринов, който беше председател на софийската градска организация на БСП някъде през 1995 г., също. А и ако Костов ще дърпа от електората на БСП, по- добре част от тези привърженици на БСП да идат в ляво все пак и в крайна сметка да се самоопределят, отколкото да идат в „Атака“, да речем.

Що се отнася до призивите на г-н Костов към партиите от коалиция „За България“ да подкрепят неговата кандидатура, мисля че това не е сериозно. Едва ли партиите, влизащи в коалицията, ще пренебрегнат с лека ръка градените от дълго партньорски взаимоотношения, за да се подведат от един в крайна сметка авантюристичен политически ход.

 

Може ли все пак да се повтори, нека го наречем, „случаят Папазян“, който на практика провали кандидата за кмет на БСП преди 8 години?

Не, не може да се прави паралел между кандидатурата за кмет на д-р Папазян през 1999 г. и тази на Костов сега. Двамата са различни като възможност за влияние, различна, поне засега, е и цялата предизборна ситуация – разположението в нея на останалите политически сили. Но щом Костов е тръгнал да влиза във властта по свой начин, нека го направи, това е негово лично право. Но и нека не си мисли, че БСП му е за нещо виновна или длъжна. Впрочем не БСП попречи на амбициите му да се кандидатира за кмет от нейната листа преди четири години.

Каква ще бъде коалиционната политика на БСП тук в тези кметски избори?

БСП доказа през този мандат, че може да води успешна коалиционна политика. Това пролича и в работата на общинския съвет, където решения се вземаха и с 21-22 гласа, далеч не само с тези на съветниците от БСП.

На този етап продължаваме да имаме общи позиции с тракийското дружество „Бойко Чавдаров“, Отечествения съюз, ДСЖ, Партия „Българска социалдемокрация“, БАС. С тях ще излезем с обща кандидатура за кмет и обща листа за съветници. Други леви партии пък, надяваме се, ще подкрепят кметската ни кандидатура.

С тази коалиционна формула се явихме на изборите през 2003 г., успяхме с нея и по време на четиригодишното вече управление през този мандат. Така че логично е отново да заложим на тази изпитана вече коалиционна политика.

Никога обаче не сме изключвали коя да е политическа сила като наш потенциален коалиционен партньор – нито от ляво, нито от центъра или от дясно. Затова и сега оставяме вратата отворена за нови партньори, останалото е въпрос на принципно договаряне.

За направеното от кмета Лисков през този мандат отдавна се чуват гласове на одобрение. На какво друго освен на това, ще заложите при издигането на кандидатурата му за втори мандат и, разбира се, при подкрепата й за спечелването на изборите?

Другото ще бъде управленската програма, която и БСП, и той ще предложим за следващия мандат. Нейното предимство пред останалите програми, които ще бъдат пуснати в обръщение за изборите, е, че тя се базира на изградена вече основа. Тя до голяма степен е изпитана през този мандат, а щом има и гласове на одобрение, значи е успешна и има перспективи за развитие.

И накрая – прогнозите ви за конфигурацията на бъдещия общински съвет, способна ли е БСП отново да държи мнозинството в него?

Защо не? Надяваме се БСП да спечели най-голям брой места за съветници в бъдещия местен парламент. И после да съумеем да формираме мнозинство в него. Разчитаме на гражданите да подкрепят кандидатите за съветници на БСП и на коалиционните партньори, които години наред показват последователна политическа и гражданска позиция.

А имате ли опасения, че и срещу вас може да се изправи сериозна коалиция от десни и центристки местни политически сили?

Всичко е възможно, но анализ на предизборната ситуация може да се направи, чак когато тя стане реалност. Ако действително се появи такава дясна или дясноцентристка формация, тогава ще вземем и съответното политическо решение как да се действа при нейното наличие.

 

Георги Николов
От Георги Николов август 19, 2007 03:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама