Министър: “От образованието зависи дали ще живеем в проспериращо общество”

Сакар нюз
От Сакар нюз март 15, 2019 11:49

Министър: “От образованието зависи дали  ще живеем в проспериращо общество”

„От образованието на първо място зависи дали ще живеем в проспериращо и хармонично общество.“ Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Хасково. Там той бе на дискусия с граждани, директори на училища и учители, представители на местната власт.
По думите на министъра образованието е секторът с най-висока публична възвръщаемост – както по отношение на икономическото бъдеще, така и на обществената сигурност.
Като основни предизвикателства той определи модернизацията на системата и активното включване на всяко едно дете в учебния процес. Според него е много важно децата от най-ранна възраст да посещават детска градина, за да няма риск да отпаднат.
По време на дискусията бе отбелязано, че съществен фактор за промяната в образованието има учителят. Министър Вълчев посочи, че ако имаме добри педагози, ще имаме и добри кадри във всички останали професии, затова и трябва най-добрите ученици да стават учители. Той подчерта, че техният избор се мотивира със стипендии, а висшите училища получават допълнителни средства за обучението в приоритетни направления и в специалности, които са защитени или с очакван недостиг от кадри.
По думите на министъра подкрепата за учителите, които използват нови методи на преподаване, е много важна. Според него учителят се нуждае от по-голяма свобода, за да провокира учениците да мислят и творят.
Като друго условие за модернизация на образованието бе посочено обновяването на материално-техническата база. Има безпрецедентно голям ръст на европейските средства – с над 700 милиона лева само от ОП „Региони в растеж“ ще се ремонтират над 500 училища и детски градини.

По повод липсата на специалисти за различни сфери на икономиката бе отбелязано, че решението може да се намери чрез професионалното образование, което гарантира както намаляването на миграцията, така и привличането на бъдещи инвестиции в регионите.

Източник: Министерство на образованието и науката

Сакар нюз
От Сакар нюз март 15, 2019 11:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.