Министър: “От образованието зависи дали ще живеем в проспериращо общество”

Сакар нюз
От Сакар нюз март 15, 2019 11:49

Министър: “От образованието зависи дали  ще живеем в проспериращо общество”

„От образованието на първо място зависи дали ще живеем в проспериращо и хармонично общество.“ Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Хасково. Там той бе на дискусия с граждани, директори на училища и учители, представители на местната власт.
По думите на министъра образованието е секторът с най-висока публична възвръщаемост – както по отношение на икономическото бъдеще, така и на обществената сигурност.
Като основни предизвикателства той определи модернизацията на системата и активното включване на всяко едно дете в учебния процес. Според него е много важно децата от най-ранна възраст да посещават детска градина, за да няма риск да отпаднат.
По време на дискусията бе отбелязано, че съществен фактор за промяната в образованието има учителят. Министър Вълчев посочи, че ако имаме добри педагози, ще имаме и добри кадри във всички останали професии, затова и трябва най-добрите ученици да стават учители. Той подчерта, че техният избор се мотивира със стипендии, а висшите училища получават допълнителни средства за обучението в приоритетни направления и в специалности, които са защитени или с очакван недостиг от кадри.
По думите на министъра подкрепата за учителите, които използват нови методи на преподаване, е много важна. Според него учителят се нуждае от по-голяма свобода, за да провокира учениците да мислят и творят.
Като друго условие за модернизация на образованието бе посочено обновяването на материално-техническата база. Има безпрецедентно голям ръст на европейските средства – с над 700 милиона лева само от ОП „Региони в растеж“ ще се ремонтират над 500 училища и детски градини.

По повод липсата на специалисти за различни сфери на икономиката бе отбелязано, че решението може да се намери чрез професионалното образование, което гарантира както намаляването на миграцията, така и привличането на бъдещи инвестиции в регионите.

Източник: Министерство на образованието и науката

Сакар нюз
От Сакар нюз март 15, 2019 11:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.