Министър обеща да ремонтира училището в село Тянево

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 21, 2007 00:36

Министър обеща да ремонтира училището в село Тянево

Две поредни години американската фирма AES, която изгражда новия ТЕЦ, организира конкурс за изработването на най-красива мартеница. Кой би погледнал на това по друг начин, освен като на поредното детско занимание, завършващо с награди и увеселение с TV-звезди. През тази година обаче едно табло с мартеници предизвика вниманието на един министър и стана основната причина за ремонта и преобразяването на цяла училищна сграда. Може всичко да звучи само като приказка с щастлив край, но доказателството е обновеното училище в с. Тянево, което с отворени врати очаква на 15 септември своите възпитаници.

Да припомним началото.

Февруари 2007 г. – фирмата AES обявява и финансира поредния конкурс за изработването на най-красива мартеница. Включват се ученици от началния курс от трите училища в града. Ентусиазмът сред децата и учителите е огромен. Всеки е „нахъсан“ за победа и желае неговото училище да се представи най-добре, пък и AES са много щедри с наградите. Малките ученици от начален курс в с. Тянево и кв. “Йорданово” (присъединени паралелки в СОУ „Св. Климент Охридски“) са трудолюбиви, ученолюбиви и амбицирани от своите класни Е. Дамакова, М. Илиева, Ж. Гочева, Сл. Дочева, Н. Тонева, С. Дамянова. Като помощници и дизайнери за дооформянето на таблата се включват младите и винаги заредени с много енергия Мая Гочева – учител по учебна практика и Милена Ганева – учител по трудово обучение. (Едва ли за някого е тайна, че подобно детско мероприятие, без помощта и активното съдействие на учителите, може да се реализира успешно!) Ученици и учители шиха, плетоха, бродираха. Така наред с многото малки и кокетни мартенички се появиха четири големи ритуални мартеници с бели и червени томбули и с фигурите на Пижо и Пенда- богато украсени с бродерии и шевици. Е, не взехме заветното първо място за най-голяма и най-красива мартеница, но имахме късмет, който преобърна съдбата на едно селско училище.
Веднага след първомартенската изложба таблата с мартениците отпътуваха за София като подарък за различните министерства. Това, с изробетените на учениците на Е. Дамакова, имаше шанса да попадне в Министерството на регионалното развитие. Очарован от красивите мартеници и от старанието, вложено в тях, министър Гагаузов веднага установи контакт с ръководството на СОУ-то. Последва поредица от разговори за броя на учениците, за условията в които учат и живеят, за това, от което се нуждаят. Накрая дойде и невероятната новина, че лично министърът ще посети децата, за да им благодари и да им връчи подаръците. В уречения ден министър Гагаузов бе посрещнат от ученици, учители, родители, както и от кмета на с. Тянево. Присъстваха още областният управител Р. Йовчева, кметът на община Симеоновград, Р. Бозукова и други гости от Областна администрация – Хасково и Общинска администрация – Симеоновград.

Малките домакини се представиха повече от отлично!

За министъра знанията и старанието на децата бяха най-убедителното доказателство, че в това училище действително се учи и работи, а неговите възпитаници заслужават по-добри условия. Щедрите подаръци – два компютъра, спортни екипи за всички ученици, подходяща литература, учебни и спортни принадлежности, кашони с шоколади и други лакомства, предизвикаха благодарност от деца и родители.

„Черешката на тортата“ беше обещанието на министър Гагаузов, че до 15 септември 2007 г. лично ще се погрижи за ремонта и обновяването на училищната сграда. И удържа на думата си, за което благодарим! В продължение на почти два месеца се извършват ремонтни дейности – прехвърлен е покривът, изградени са нови комини, поставени са нови улуци, дървената дограма е подменена с алуминиева (с високо качество), двете класни стаи и помещенията на детската градина са основно ремонтирани, цялата училищна сграда е замазана.
Децата на с. Тянево ще посрещнат новата учебна година в уютно и приветливо училище. А ние чакаме следващия 1 март. Учениците и учителите от началния курс, както и госпожите Мая Гочева и Милена Ганева, имат много нови идеи. Дано AES да не нарушат традицията и дано да имаме късмета да случим на друг отзивчив министър, който да се окаже също толкова съпричастен към проблемите на децата от едно малко селце!

Соня Генева

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 21, 2007 00:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 905 479 преглеждания