Минало, настояще и бъдеще на 90-годишно учебно заведение

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 7, 2020 19:41

Минало, настояще и бъдеще на 90-годишно учебно заведение

Акценти

  • Регионален вестник, # 18/902 година XVII, 8 - 14 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Минало

Училище „Отец Паисий“ – Харманли, е възникнало през 1930 г. в резултат на увеличения брой жители, след подписване на Ньойския мирен договор. С построяването на т.нар. “стара“ сграда през 1929 г. с 4 класни стаи, училището е открито на 15 септември 1930 г. със 169 ученици от 1. до 4. клас. Първите учители са били Ана Алекова, Божана Златарова, Иван Янакиев, Яни Иванов и Вангели Стефанова. Първият главен учител била Ани Алекова.
До 1941 г. училището се е помещавало в „старата сграда“, но по време на Втората световна война сградата на училището е била превърната в склад, а през 1943 г. в помещение за войници – италиански пленници.
През 1945 г. тук се открива полудневна детска градина, а от 1946 г. началното училище прераства в основно от 1 до 7 клас, с директор Теню Томов.
През 1945 г. в училището се настаняват югославски деца – сираци от войната, които са водени от югославските си учители и са провеждани учебни занятия. Сградата се оказва недостатъчна и през 1951 – 1952 г. е пусната т.нар. „нова“ двуетажна сграда.
През 1972 г. се построява и допълнителната малка сграда /пристройка/ до ветеринарната лечебница, състояща се от 3 стаи. През учебната 1971 – 1972 г. филиали на училището са училищата в с. Надежден и Рогозиново, а от 1973 – 1974 г. и от с. Шишманово.
До 1977 г. директори са Димитър Атанасов, Павлина Митева, а зам.-директор е Петър Узунов. От 1977 – 1978 г. до учебната 1991 – 1992 г. директор е Ганка М. Савова и училището отново е преобразувано в начално. Прогимназиалните класове са били преместени в новопостроената сграда на СОУ “Н. Рилски“ – Харманли със своята база от кабинетите по химия, физика, БЕЛ и др.
В годините на преход и зараждаща се демокрация учебната 1992 – 1993 г. започва с нов директор Росица Христозова. От втория срок след конкурс управлението бе поето от Галина Христозова. През тези години в училището се обучаваха 680 деца от 1. до 4. клас на две смени и 3 подготвителни групи.

Настояще

Тази година училището посреща своя празник с 31 членове на колектива /23 педагогически и 8 непедагогически персонал/, 29 деца в 2 подготвителни групи – 5 и 6-годишни и 197 деца от 1 до 4 клас. Всички учители ежегодно повишават своята квалификация. През последните години екипът на училището се обнови с млади учители.
Спечелени са много проекти по програма Сократ по подпрограми “Коменски” и “Еразъм +” и са посетени много училища в Италия, Франция, Турция, Англия, Уелс, Ирландия, Исландия, Унгария, Мартеника, Литва. Посрещнали са гости от тези страни тук. Децата са намерили свои приятели, с които са започнали кореспонденция. Презентирали са училището си сред колеги от няколко държави в университета Ка Фоскари във Венеция, Италия, под ръководството на професор Еламе и са посрещнали екипа му тук. Две години като доброволец в НУ „Отец Паисий“ бе американката Моли Фрийдмън от Корпуса на мира.
Издадени са три книжки “Искрици“ с творчество на ученици.
Участвали са в детското телевизионно състезание „Неделно междучасие“, конкурси и състезания. Всяка година ученици от 4. клас участват в състезанието „Знам и мога“ и олимпиадата по математика
Училището е близо до ромския квартал и по-големия състав от децата са там. Голяма част от учениците са от социално слаби семейства. Оформят се интегрирани класове. През цялата година се раздават безплатни закуски, плод и млечен продукт, с цел задържане на децата в училището.
„И макар, че повече от месец сме в трудна ситуация поради пандемията от страшния вирус в цял свят, ние успяхме да организираме дистанционно обучение и преподаваме на учениците си от домовете чрез безплатни платформи, предоставени ни от РУО – Хасково и МОН“, обяснява директорът Галина Христозова.
Тя завършва:

Бъдеще

Всички сме обърнали поглед към бъдещето с вяра и надежда, че ще успеем да завършим успешно учебната 2019/2020 година!
Да са пълни класните ни стаи и да ни подкрепят родителите! Да бъдат все така умни и талантливи децата ни и да печелим достойно награди!
Да се гордеем с нашите възпитаници и да виждаме в очите им пламъка на обич и признателност!
Да вървим напред към устойчиво развитие на НУ “Отец Паисий“ – Харманли!

Честит празник!“

Галина Христозова – 39 години всеотдайна към професията си

Галина Христозова е директор на НУ „Отец Паисий“ – Харманли, от 1993 година до сега. Завършила е СУ „Климент Охридски“, филиал Благоевград, специалност „Начална училищна педагогика“.
Освен че вече 27 години е директор на учебното заведение, тя е завършила и основното си образование в него.
През годините непрекъснато е надграждала квалификацията си – следдипломна квалификация в ЦИУУ – София и 2-ри клас квалификация, изучава английски език в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив и взима специалност НУПЧЕ, една година обучение в СУ „Кл. Охридски“ – София и специалност учител по религия в начален етап, магистърска степен на тема „Междукултурно и екологично управление на образованието“, организирана от Младежки дом – Хасково по проект и виртуално обучение и изпитване от професор Еламе и екипа му от Италианския университет във Венеция Ка Фоскари.
След завършване на гимназия се е насочила първо към театралното изкуство, но впоследствие избира да продължи по пътя на майка си, която е учител с 36 години трудов стаж в учителската професия.
Като учител е работила в НУ „Христо Смирненски“, ОУ „Иван Вазов“, била е учител-методист към Окръжен съвет – Хасково, организационен инспектор на детски и начални учители към отдел „Просвета“ в Харманли.
Любовта към децата, уважението към родителите и всеотдайността към професията са водещи в работата на Галина Христозова през всичките години, през които работи и като учител, и като директор на училището.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 7, 2020 19:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 670 298 преглеждания