Минало и настояще „танцуваха“ заедно и завладяха сетивата на публиката

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 8, 2018 09:07

Минало и настояще „танцуваха“ заедно и завладяха сетивата на публиката

Магията на танцовото изкуство събра на една сцена минало и настояще. На 27 април се състоя юбилейният концерт по повод 70 години фолклорно танцово изкуство в Харманли. Спектакълът се състоя на сцената на читалище „Дружба – 1870“ и бе под надслов „Танцът …магия за очите и душата“. Той завладя всички присъстващи, които не спираха да аплодират танцьорите през цялото време.
Почитателите на това изкуство се насладиха на авторски танци и такива с различна тематична и сценична насоченост. Самодейци – настоящи и ветерани, освен новия си репертоар, показаха възстановки на едни от най-известните и запомнящи се танцови хореографии от миналото, които са прославяли Града на Белоногата по целия свят. Най-бурни аплодисменти предизвика изпълнението на танца „Комитско либе“, превърнал се през годините в емблема на ансамбъл „Хорищенци“. Той бе представен от камерен състав – ветерани, със солисти Дора Чанкова и Андрей Михайлов.
Спектакълът бе продукт на творческото сътрудничество на хореографите Галина Христова, Андрей Михайлов, Стефан Николов, Вели Велев, Дора Чанкова, Христо Христов, Паулина Христова и със съдействието на техническите сътрудници Димитър Димитров, Йовчо Добрев и Васил Петров. Сценарият за празничната програма бе дело на Атанас Николов.
Залата на читалището бе препълнена, а овациите, аплодисментите и цветята за майсторите на танца в Харманли напълно заслужени. Тези, които нямаха възможност да присъстват или са на хиляди километри извън пределите на страната, станаха съпричастни към празника чрез Фейсбук, където „Сакарнюз“ предаваше на живо. Стотици хора и бивши танцьори гледаха видеото на концерта и се върнаха назад в годините, припомняйки си времето, когато и те са танцували. Чрез коментари те изразиха емоциите си и искреното възхищение към танцьорите и цялостната организация на концерта.

 

 

 

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 8, 2018 09:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 518 207 преглеждания