Милена Дамянова: Неграмотността ще бъде преодоляна. Който не ходи на училище – без социални помощи

Сакар нюз
От Сакар нюз март 13, 2017 19:05

Милена Дамянова: Неграмотността ще бъде преодоляна. Който не ходи на училище – без социални помощи

Акценти

  • Идеята е децата на България да получават в страната ни качествено образование
  • ГЕРБ има проект, който е финансово разчетен

Свързани публикации

„Образованието е основен приоритет за ГЕРБ за новия управленски мандат и това не е нова идея. Политиката на ГЕРБ в тази сфера винаги е била последователна и това си личи от Закона, който приехме и от Програмата ни за управление”. Това заяви в Хасково кандидатът за депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на образованието Милена Дамянова. Тя гостува по покана на кандидатите за депутати от листата на ГЕРБ в Хасково. В дискусията участваха водачът Делян Добрев, Станислав Дечев, Евгения Ангелова, Мариян Боянов, десетки учители от областта, директори на училища, синдикалисти, треньори, педагогически съветници.

„Преодоляването на неграмотността в училище е една от главните ни задачи. Ще обхванем всяко българско дете чрез строг контрол на посещенията в клас. В този процес ще се включат както преподавателите, така и социалните служби, детските педагогически стаи, полицията и всички държавни институции. Родителите, чиито деца не ходят на училище няма да получават никакви социални помощи, категорични сме в това си намерение. Ние ще направим така, че българчетата отново да заемат челните места в класациите по грамотност”, обясни Милена Дамянова.

„Вече знаете, че имаме проект, който е финансово разчетен, за двойно увеличаване на учителските заплати в рамките на новия мандат. Тези мерки за достойно заплащане на учителите вече са стартирани. През 2016 година бюджетът за образование беше увеличен със 140 милиона лева, като 80 милиона лева бяха за увеличение на заплатите. През 2017 година в бюджета има 223 милиона лева повече, от тях 100 милиона лева са за увеличение на възнагражденията. Фактите доказват, че това, което искаме да направим в образованието, е изпълнимо и ние имаме реално решение на проблема с учителските заплати”, посочи Милена Дамянова.

„Детайлно сме разчели всички стъпки в сферата на образованието, защото законът е само грубият строеж на сградата, неговото прилагане е в детайлите, които предлагаме в Програмата за управление на ГЕРБ”, категорична бе тя.

Кандидатът за депутат от Хасково Евгения Ангелова посочи, че идеята е децата на България да получават в страната ни достатъчно качествено образование, за да не се налага да учат в чужбина и даде пример със себе си. „Искам българчетата да учат в България и да бъдат конкурентноспособни със знанията и уменията, които ще получат в нашите училища и университети”, посочи третата в листата на ГЕРБ Хасково Евгения Ангелова.

Основните въпроси, които директорите на училища задаваха на бъдещите депутати от ГЕРБ бяха свързани с професионалното образование, училищната охрана, спортът в училище.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 13, 2017 19:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама