Мигранти няма, но ще строят фургонни лагери

Сакар нюз
От Сакар нюз април 4, 2019 11:02

Мигранти няма, но ще строят фургонни лагери

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #12/141 29 март – 4 април 2019 г.

Свързани публикации

МВР ще строи три фургонни лагера с капацитет за общо 3 хиляди души. Това съобщи Медиапул, позовайки се на информация за обявена обществена поръчка от силовото ведомство.
Общата стойност на търга е 8.3 млн. лв. без ДДС. Парите са от фонд „Убежише, миграция и интеграция“.
Търгът е обявен на фона на постоянните хвалби, че мигрантският натиск по границата е нулев, както и решението на парламента България да не приема обратно мигранти. Според справка на МВР през февруари у нас са задържани 96 чужденци.
Заради оградата с Турция от там идват все по-малко бежанци, но натискът от посока гръцка граница се увеличава, според информация от МВР. Затова в тази част на страната има разположени много сили и техника на Гранична полиция и на Специализирания отряд за борба с тероризма – СОБТ. През ден там кръжи и хеликоптер.
В обществената по-ръчка е записано, че фургоните ще са в Елхово, Малко Търново и Любимец. Най-големият лагер ще е в Елхово, разположен на имот 27 дка. Там ще има 204 спални контейнера за 1632 души.
Вторият по големина лагер ще е в Любимец. Теренът му е 15.3 дка, върху които ще има 164 фургона за общо 1088 души.
Общо 45 контейнера за 280 души ще има в Малко Търново.
И на трите места фургонните лагери са в близост до други структури на МВР. В Любимец е посочен адресът на съществуващия в момента бежански лагер. Той е под контрола на дирекция „Миграция“ в МВР.
Темата бе възродена от представители на БСП, което принуди да се включат и управляващите.
Водачът на евролистата на левицата Елена Йончева се обяви срещу „изграждането на бежански центрове“ и попита дали от ГЕРБ крият информация за предстоящ нов наплив на мигранти към България, например, ако те бъдат върнати от Западна Европа.
Кристиан Вигенин предположи, че целта на управляващите вероятно е „да се усвоят средства, които са предоставени от Европейската комисия, и за пореден път те да се разпределят на близки до властта фирми”.
„За пореден път станахме свидетели на това как БСП с изключително елементарни спекулации се опитва да се заиграва със страховете на българските граждани“, отговори на социалистите зам.-вътрешният министър Красимир Ципов, който свика ответна пресконференция същия ден.
Той обясни, че не става въпрос за нови бежански лагери, а за поделения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), които ще служат като затворени кризисни центрове за установяване на самоличността на нелегално влезли в страната мигранти.
В Харманли през 2012 година първоначално бе изградена площадка, на която се разполагат палатки за мигранти. В последствие се поставиха фургони, създадоха се нови помещения и стана Регистрационно приемателен център. В момента обитателите му са около 150, при капацитет 2 700.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 4, 2019 11:02
Напиши коментар

1 Коментар

  1. ДБ април 4, 11:40

    ГЕРБ настигна БСП по крадливост, корумпираност и демагогия.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.