Симеоновградски есеисти спечелиха награда – пътуване до Гърция

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 27, 2007 04:24

Симеоновградски есеисти спечелиха награда – пътуване до Гърция

Соня Генева | Александруполис

По повод 144-годишнина от рождението на великия българин Алеко Константинов учениците от СОУ „Св. Климент Охридски “ – Симеоновград, участваха в обявения от ЕДП конкурс за създаване на есе на тема по цитат от Алековата творба „Бай Ганьо“: „Европейци сме ний, ама все не сме дотам“. Включиха се ученици от 7-ми до 11- ти клас, подпомогнати от своите учители по литература – М. Тодорова, В. Чалъкова, П. Петрова и С. Иванова. Ученическите литературни творби бяха предадени на старши експерт по БЕЛ в РИО – гр. Хасково, Деян Янев, който от своя страна ги предостави на компетентна комисия от преподаватели по литература за мнение и преценка. Много високи оценки за художествените достойнства и гражданската си позиция получиха есетата на седмокласниците – Боряна Миткова, Тихомира Фералиева, Вероника Боянова и Пламена Петева. В следващата възрастова група /9-12 клас/ се отличиха – Таня Койчева, Иванина Росенова, Венцислав Станимиров, Жанет Янчева, Любомир Валентинов, Грета Миткова и Преслава Калоянова. С вестта за екскурзия до Гърция спонсорите удостоиха трима участници от Симеоновград – Преслава Калоянова, Таня Койчева и Пламена Петева. Преди началото на новата учебна година тази награда е добър стимул за участие във всички следващи литературни конкурси.

По време на двудневната екскурзия учениците посетиха градовете Димотика и Александруполис. В Димотика, след като изслушаха разказа за историята на града, разгледаха църквата, която ги покори с мащабността си, с великолепните стенописи и изящната дърворезба. Това, което също много ни впечатли, е, че на входа на всеки Божи храм са поставени националното знаме и знамето на града. Учениците бяха озадачени и от друг характерен за Гърция, факт – множеството от малки крайпътни параклиси – без врати, с добре подредени икони и свещи и без всякакви следи от вандалщина.

В Александруполис случихме „на време“ – приятно прохладно, без типичните горещини. Хотелът – малък и кокетен, приюти цялата група, а половин час след настаняването всички бяха в или около басейна. Късният следобед продължи с „потапянето“ във водите на Бяло море, с разходка по крайбрежния булевард и с много снимки в „подножието“ на втория по големина в света фар, построен от огромни и фино обработени каменни блокове. Нощният пристанищен град поднесе нови изненади за нашите българчета- в големия и добре уреден крайбрежен парк много хора тичаха за здраве, в централната част кафенетата бяха препълнени, магазините работеха, а по улиците царяха тишина и спокойствие. На следващия ден групата посети и разгледа т. нар. Патриаршия, а после дойде ред на магазинчетата, подаръците, сувенирите, дюнерите и гръцкия течен шоколад. Последните часове от пътуването преминаха в размяна на телефони, адреси и покани за гостувания.

Отличените млади есеисти от Симеоновград са безкрайно благодарни на старши експерта по БЕЛ – Д. Янев, на председателя на ЕДП – Веселин Делитонев, на евродепутата Мария Капон, която ни посети в Александруполис, разговаря с всички ученици и доказа, че лично се е запознала със съдържанието на наградените 30 есета. Прокрадва се единствено малка нотка на съжаление, че нямаме участник сред тримата отличени с екскурзия до Брюксел. Но имаме и една голяма амбиция – още по-добро представяне на следващ литературен конкурс.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 27, 2007 04:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама