Симеоновградски есеисти спечелиха награда – пътуване до Гърция

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 27, 2007 04:24

Симеоновградски есеисти спечелиха награда – пътуване до Гърция

Соня Генева | Александруполис

По повод 144-годишнина от рождението на великия българин Алеко Константинов учениците от СОУ „Св. Климент Охридски “ – Симеоновград, участваха в обявения от ЕДП конкурс за създаване на есе на тема по цитат от Алековата творба „Бай Ганьо“: „Европейци сме ний, ама все не сме дотам“. Включиха се ученици от 7-ми до 11- ти клас, подпомогнати от своите учители по литература – М. Тодорова, В. Чалъкова, П. Петрова и С. Иванова. Ученическите литературни творби бяха предадени на старши експерт по БЕЛ в РИО – гр. Хасково, Деян Янев, който от своя страна ги предостави на компетентна комисия от преподаватели по литература за мнение и преценка. Много високи оценки за художествените достойнства и гражданската си позиция получиха есетата на седмокласниците – Боряна Миткова, Тихомира Фералиева, Вероника Боянова и Пламена Петева. В следващата възрастова група /9-12 клас/ се отличиха – Таня Койчева, Иванина Росенова, Венцислав Станимиров, Жанет Янчева, Любомир Валентинов, Грета Миткова и Преслава Калоянова. С вестта за екскурзия до Гърция спонсорите удостоиха трима участници от Симеоновград – Преслава Калоянова, Таня Койчева и Пламена Петева. Преди началото на новата учебна година тази награда е добър стимул за участие във всички следващи литературни конкурси.

По време на двудневната екскурзия учениците посетиха градовете Димотика и Александруполис. В Димотика, след като изслушаха разказа за историята на града, разгледаха църквата, която ги покори с мащабността си, с великолепните стенописи и изящната дърворезба. Това, което също много ни впечатли, е, че на входа на всеки Божи храм са поставени националното знаме и знамето на града. Учениците бяха озадачени и от друг характерен за Гърция, факт – множеството от малки крайпътни параклиси – без врати, с добре подредени икони и свещи и без всякакви следи от вандалщина.

В Александруполис случихме „на време“ – приятно прохладно, без типичните горещини. Хотелът – малък и кокетен, приюти цялата група, а половин час след настаняването всички бяха в или около басейна. Късният следобед продължи с „потапянето“ във водите на Бяло море, с разходка по крайбрежния булевард и с много снимки в „подножието“ на втория по големина в света фар, построен от огромни и фино обработени каменни блокове. Нощният пристанищен град поднесе нови изненади за нашите българчета- в големия и добре уреден крайбрежен парк много хора тичаха за здраве, в централната част кафенетата бяха препълнени, магазините работеха, а по улиците царяха тишина и спокойствие. На следващия ден групата посети и разгледа т. нар. Патриаршия, а после дойде ред на магазинчетата, подаръците, сувенирите, дюнерите и гръцкия течен шоколад. Последните часове от пътуването преминаха в размяна на телефони, адреси и покани за гостувания.

Отличените млади есеисти от Симеоновград са безкрайно благодарни на старши експерта по БЕЛ – Д. Янев, на председателя на ЕДП – Веселин Делитонев, на евродепутата Мария Капон, която ни посети в Александруполис, разговаря с всички ученици и доказа, че лично се е запознала със съдържанието на наградените 30 есета. Прокрадва се единствено малка нотка на съжаление, че нямаме участник сред тримата отличени с екскурзия до Брюксел. Но имаме и една голяма амбиция – още по-добро представяне на следващ литературен конкурс.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 27, 2007 04:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.