Медицинските сестри в Харманли излязоха на протест

Милена Митева
От Милена Митева март 1, 2019 16:23

Медицинските сестри в Харманли излязоха на протест

Медицински сестри излязоха на протест в защитна на правата си и да изразят недоволството си срещу проблемите в системата. Това стана на 1 март, петък, точно в 12:00 часа, когато една част от работещите в МБАЛ „Харманли“ се събраха пред входа и се закичиха със сини ленти, символ на протеста.
Специалистите обясниха, че искат по-добри условия на труд, адекватно заплащане и подкрепят колегите си от цялата страна.
Те са възмутени от факта, че Асоциацията на специалистите по здравни грижи, която уж застанала зад техните искания така и не намерила правилния метод за решение на проблема.
„Твърди се, че вече нямаме право да протестираме, защото сме били обезщетени адекватно. Така и не сме разбрали за такова нещо. Сигурно не са дошли парите от министерството“, допълват специалистите в бяло.
Към момента средното възнаграждение за работещите в тази сфера е 600 – 700 лева, чисто, което се доближава до това на хигиенистите.
Управителят на болничното заведение д-р Златка Чанкова декларира съпричастност към недоволните:
„Запозната съм с исканията на специалистите по здравни грижи в детайли. От 1 януари заплатите са вдигнати с 60 лв. Това са възможностите на нашата болница“. Искам да ви уверя, че получим ли тези средства, за които говори министърът и за които излезе министерско постановление, те ще бъдат разпределени. Подкрепям протеста и заставам зад хората. Смятам, че трудът им е достатъчно достоен и заслужава да се възнагради.“ Думите й бяха посрещнати с аплодисменти.
Някои от работещите в спешна и неотложна помощ също подкрепиха протеста.
В МБАЛ „Свиленград“ ЕООД работят над 60 медицински сестри и лаборанти, които също подкрепиха исканията на своите колеги от страната.

Медицински сестри от Хасково отпътуваха за Пловдив, да подкрепят националния протест.
В столицата недоволството събра стотина души, които се срещнаха с здравния министър Кирил Ананиев.

Милена Митева
От Милена Митева март 1, 2019 16:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама