Медицинските сестри в Харманли излязоха на протест

Милена Митева
От Милена Митева март 1, 2019 16:23

Медицинските сестри в Харманли излязоха на протест

Акценти

  • Медиците обясниха, че искат по-добри условия на труд и адекватно заплащане.

Свързани публикации

Медицински сестри излязоха на протест в защитна на правата си и да изразят недоволството си срещу проблемите в системата. Това стана на 1 март, петък, точно в 12:00 часа, когато една част от работещите в МБАЛ „Харманли“ се събраха пред входа и се закичиха със сини ленти, символ на протеста.
Специалистите обясниха, че искат по-добри условия на труд, адекватно заплащане и подкрепят колегите си от цялата страна.
Те са възмутени от факта, че Асоциацията на специалистите по здравни грижи, която уж застанала зад техните искания така и не намерила правилния метод за решение на проблема.
„Твърди се, че вече нямаме право да протестираме, защото сме били обезщетени адекватно. Така и не сме разбрали за такова нещо. Сигурно не са дошли парите от министерството“, допълват специалистите в бяло.
Към момента средното възнаграждение за работещите в тази сфера е 600 – 700 лева, чисто, което се доближава до това на хигиенистите.
Управителят на болничното заведение д-р Златка Чанкова декларира съпричастност към недоволните:
„Запозната съм с исканията на специалистите по здравни грижи в детайли. От 1 януари заплатите са вдигнати с 60 лв. Това са възможностите на нашата болница“. Искам да ви уверя, че получим ли тези средства, за които говори министърът и за които излезе министерско постановление, те ще бъдат разпределени. Подкрепям протеста и заставам зад хората. Смятам, че трудът им е достатъчно достоен и заслужава да се възнагради.“ Думите й бяха посрещнати с аплодисменти.
Някои от работещите в спешна и неотложна помощ също подкрепиха протеста.
В МБАЛ „Свиленград“ ЕООД работят над 60 медицински сестри и лаборанти, които също подкрепиха исканията на своите колеги от страната.

Медицински сестри от Хасково отпътуваха за Пловдив, да подкрепят националния протест.
В столицата недоволството събра стотина души, които се срещнаха с здравния министър Кирил Ананиев.

Милена Митева
От Милена Митева март 1, 2019 16:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.