Медийната 2016-та в 365 думи

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 19, 2017 15:53

Медийната 2016-та в 365 думи

Всяка година Асоциацията на европейските журналисти – България, предлага поредица от мнения на журналисти и експерти за това как видяха изминаващите 365 дни през процесите в медиите. Тук са събрани резюмета от оценките на четирима от тях.
Ангел Иванов, отговорен редактор „Информация”, Дарик радио, е озаглавил материала си „Равняваме се по феномена „Беновска“. Според него „макар и не най-древната професия, имиджът на това, което работим вече плътно се доближава до този на „червените фенери“.
В годината, в която светът се разтресе от гнева на обикновените електорални единици, българската журналистика твърдо отстоя и не позволи да бъде изместена от позицията си в обслужващата сфера…
Галя Горанова от „Руски дневник“ е озаглавила материала си „Медиите влязоха в ерата на „после-истината“. Ето част от него: През 2016 присъствахме на убийството на фундаментални принципи и ценности на обективната журналистика, както в българските, така и в някога авторитетни чужди медии. Нищо не описва по-добре това медийно официализиране на лъжата от „думата на годината“ – post-truth (пост-истина). Роди се понятието мейнстрийм-журналистика, като жестока присъда над професията, изменила на призванието си да е коректив на властта.
„Страхът кръвоснабдява социалните мрежи“ от Емилия Милчева, гл. редактор, UREPORT
Ако страхът е вирус, то социалните мрежи са кръвоносната му система. Никога преди новите технологии и комуникации страхът не е бил такъв бизнес и толкова мощно средство за манипулация. С появата им за секунди става лавина, която помита поривите на радиото.
„Под влияние на ретроградния Меркурий“ е статията от Добромир Видев, журналист,програма „Хоризонт“, БНР
Нумерологична неясна година, в която ретроградният Меркурий като че ли влияеше на всички сфери в обществото. От образованието, през здравеопазването, в което започнаха да се прилагат сталинистки и се приключи с разваляне на „Задругата“ в между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Доказано! Хора със силно его нямат място в политиката. Изненадата – генерал от армията влезе в президентството като ляв кандидат. И още преди да е встъпил в длъжност, стана „Политик на годината“. Тепърва ще се доказва.

“Медиите продължават да са пропагандна машина”, Иван Атанасов, Сакарнюз
През 2016-та се затвърди убеждението, че големите медии продължават да се държат като пропагандна машина на силните на деня, вместо да са коректив на властта. Примери много, един от тях е „проблемът“ с бежанците. При наличието на 7 000 мигранти, създадоха впечатление, че това е голямо зло за държавата. Проф. Иво Христов правилно го нарече оперета, а по-късно се разбра, че било за едни 160 милиона евро от Европа. Там повярваха, че тук има апокалипсис и решиха, че ако ни дадат пари, той ще отшуми.
След като започнаха да ни превеждат милиони, държавата си влезе в ролята, а медиите се успокоиха.
Този проблем и други по-малко важни ни внушават, че има друг, виртуален свят, различен от ежедневието на хората. Малко се говори, че от ЕС ни изсипаха милиарди, а стандартът ни се повиши незначително. Къде отидоха тези пари и защо ефектът от тях е слаб, тази тема почти я няма в медиите. Изглежда по-важна е новината за паднала между мантинели кола, която има незначителни щети и никой не е пострадал, отколкото къде са изчезналите милиардите от КТБ.
Често за важни събития се осведомяваме правдоподобно от социалните мрежи. Там има много плява, но ако знаеш на кого да обърнеш внимание, може и да срещнеш истината. Дано това ни стресне и започнем да си вършим съвестно работата, защото доверието в журналистиката в България спада.
Не знам точно какво става в Полша, но разбрах, че там има протести от журналисти срещу ограничаване свободата на медиите. Спомням си, че поляците роптаеха срещу комунизма около 1980 – 82 година и той падна. При нас се самосвали през 1989-та. Дали сравнението е уместно, не знам, но усещам, че тук журналистиката играе поддържаща роля и ако й наредят може да се обърне на 180 градуса и да започне да критикува жестоко довчерашните си благодетели. Лесна работа, някои вестници, телевизии и сайтове го правят няколко пъти.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 19, 2017 15:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.