Медийната 2016-та в 365 думи

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 19, 2017 15:53

Медийната 2016-та в 365 думи

Всяка година Асоциацията на европейските журналисти – България, предлага поредица от мнения на журналисти и експерти за това как видяха изминаващите 365 дни през процесите в медиите. Тук са събрани резюмета от оценките на четирима от тях.
Ангел Иванов, отговорен редактор „Информация”, Дарик радио, е озаглавил материала си „Равняваме се по феномена „Беновска“. Според него „макар и не най-древната професия, имиджът на това, което работим вече плътно се доближава до този на „червените фенери“.
В годината, в която светът се разтресе от гнева на обикновените електорални единици, българската журналистика твърдо отстоя и не позволи да бъде изместена от позицията си в обслужващата сфера…
Галя Горанова от „Руски дневник“ е озаглавила материала си „Медиите влязоха в ерата на „после-истината“. Ето част от него: През 2016 присъствахме на убийството на фундаментални принципи и ценности на обективната журналистика, както в българските, така и в някога авторитетни чужди медии. Нищо не описва по-добре това медийно официализиране на лъжата от „думата на годината“ – post-truth (пост-истина). Роди се понятието мейнстрийм-журналистика, като жестока присъда над професията, изменила на призванието си да е коректив на властта.
„Страхът кръвоснабдява социалните мрежи“ от Емилия Милчева, гл. редактор, UREPORT
Ако страхът е вирус, то социалните мрежи са кръвоносната му система. Никога преди новите технологии и комуникации страхът не е бил такъв бизнес и толкова мощно средство за манипулация. С появата им за секунди става лавина, която помита поривите на радиото.
„Под влияние на ретроградния Меркурий“ е статията от Добромир Видев, журналист,програма „Хоризонт“, БНР
Нумерологична неясна година, в която ретроградният Меркурий като че ли влияеше на всички сфери в обществото. От образованието, през здравеопазването, в което започнаха да се прилагат сталинистки и се приключи с разваляне на „Задругата“ в между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Доказано! Хора със силно его нямат място в политиката. Изненадата – генерал от армията влезе в президентството като ляв кандидат. И още преди да е встъпил в длъжност, стана „Политик на годината“. Тепърва ще се доказва.

“Медиите продължават да са пропагандна машина”, Иван Атанасов, Сакарнюз
През 2016-та се затвърди убеждението, че големите медии продължават да се държат като пропагандна машина на силните на деня, вместо да са коректив на властта. Примери много, един от тях е „проблемът“ с бежанците. При наличието на 7 000 мигранти, създадоха впечатление, че това е голямо зло за държавата. Проф. Иво Христов правилно го нарече оперета, а по-късно се разбра, че било за едни 160 милиона евро от Европа. Там повярваха, че тук има апокалипсис и решиха, че ако ни дадат пари, той ще отшуми.
След като започнаха да ни превеждат милиони, държавата си влезе в ролята, а медиите се успокоиха.
Този проблем и други по-малко важни ни внушават, че има друг, виртуален свят, различен от ежедневието на хората. Малко се говори, че от ЕС ни изсипаха милиарди, а стандартът ни се повиши незначително. Къде отидоха тези пари и защо ефектът от тях е слаб, тази тема почти я няма в медиите. Изглежда по-важна е новината за паднала между мантинели кола, която има незначителни щети и никой не е пострадал, отколкото къде са изчезналите милиардите от КТБ.
Често за важни събития се осведомяваме правдоподобно от социалните мрежи. Там има много плява, но ако знаеш на кого да обърнеш внимание, може и да срещнеш истината. Дано това ни стресне и започнем да си вършим съвестно работата, защото доверието в журналистиката в България спада.
Не знам точно какво става в Полша, но разбрах, че там има протести от журналисти срещу ограничаване свободата на медиите. Спомням си, че поляците роптаеха срещу комунизма около 1980 – 82 година и той падна. При нас се самосвали през 1989-та. Дали сравнението е уместно, не знам, но усещам, че тук журналистиката играе поддържаща роля и ако й наредят може да се обърне на 180 градуса и да започне да критикува жестоко довчерашните си благодетели. Лесна работа, някои вестници, телевизии и сайтове го правят няколко пъти.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 19, 2017 15:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама