Масово грабят необитаеми къщи по селата, предупреждават кметове от селата

Георги Николов
От Георги Николов март 20, 2006 10:44

Масово грабят необитаеми къщи по селата, предупреждават кметове от селата

Масов характер придобиват напоследък обирите на необитаемите къщи по селата в община Харманли. За това предупреди селските кметове на оперативката им в сряда лично шефът на звено „Охранителна полиция“ подполк. Веселин Христозов. Почти нямало село с такива имоти, което да не е било подложено на обирджийските набези, макар официално в РПУ засега да са постъпили само 3-4 жалби за подобни случаи. Много от отсъстващите от селските си домове стопани просто още не са установили грабежите. Какви са истинските размери на зулумите ще стане ясно, когато към лятото хората започнат да се завръщат по селата, смятат в полицията.
Най-често от необитаваните стопанства сега се задигали тави, казани, лозови пръскачки и други медни изделия. Те без изключение се продавали на пунктовете за вторични суровини. Изкупвачите на цветни метали от своя страна си затрайвали за крадената мед и това допълнително затруднявало действията на полицията по разкриване на кражбите.
Същевременно РПУ- Харманли е провело и продължава да провежда по селата редица заградителни мероприятия за залавяне на злосторниците, засега обаче резултат от това нямало. От полицейското управление в Харманли апелираха към селските кметове да съдействат за предотвратяването на кражбите най-вече с предоставането на информация за съмнителни лица из селата и своевременни сигнали до РПУ.
Селските управници бяха предупредени още, че с наближаването на изкупната кампания на агнетата по селата се очакват и грабежи на живата стока. Селяните трябвало да внимават още при предварителните пазарлъците за покупко-продажбите, явяващи се най-често оглед за планиране на ударите. Полицията разполагала с информация, че нелегално депо за търговия с крадени агнета се тъкми край Сливен, което показвало, че се извършва подготовка за кражбата на животни.
Пред подполк. Христозов и пред кмета Михаил Лисков на оперативката с кметовете бе поставен и въпросът с бездомните кучета в селата. За такива според закона ще бъдат таксувани всички животни, които не са вързани със специален синджир /спъвачка/, обясни полицаят. Същевременно няма да бъде допуснато безразборно унищожаване на скитащите кучета по селата, допълни градоначалникът Лисков. Обезвреждането им ще става по установения ред, като с това ще се заеме съответният служител от общината. Бездомните кучета ще бъдат упоявани, откарвани на определеното място и ако се окаже, че имат собственици, ще бъдат освобождавани срещу съответната санкция на стопаните им. Чак в противен случай и в определения законен срок те ще бъдат подлагани на евтаназия.

Георги Николов
От Георги Николов март 20, 2006 10:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама