Манолова: Увеличението на водата в Област Хасково е незаконно

Сакар нюз
От Сакар нюз август 15, 2020 10:49

Манолова: Увеличението на водата в Област Хасково е незаконно

Акценти

  • С новата цена на водата, одобрена в бизнес плана на ВиК-Хасково за 2017-2021 г., Област Хасково е с най-скъпа вода в страната.
  • Жителите на с. Малък извор и на с. Поповец ще плащат по-скъпа вода от жълтите павета заради принципа на единната цена на водат

Свързани публикации

Решенито за увеличението на цената на водата в Хасковско е взето незаконно. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Хасково. Вчера тя се срещна с граждани и разговаря по тази тема. Заяви, че в одобрениата с решение на КЕВР бизнес – план на ВиК-Хасково цена е най-скъпата в страната – 3,51 лв. на кубик. Досега първанството бе в Шумен – 3,40 лв. в Разград и Добрич – 3,46 лв.

На някои места в областта увеличението е 342 %.

Тя предупреди, че срещу това повишение на цената на водата хората в Хасково няма да получат по-добра услуга, защото няма обвързаност между драстичното повишение на водата с течовете в системата. Очаква се загубите на вода да станат още по-големи, няма да има подобрение в показателите за качеството на водата, напротив – стават по-лоши. Няма и заложени показатели за подобряване на обслужването.

Председателят на „Изправи се.БГ“ подчерта, че увеличението е особено драстично за населените места с гравитачно водоподаване. В село Поповец цената на водата до края на юли е била 0,65 лв, а сега ще е 2,87 лв. на кубик и то защото няма пречистващата инсталация. В общините, където има прочистване на отпадните води цената е 3,51 лв. на кубик. Същото увеличение като в село Поповец е и в село Малък извор – увеличението е с 342%, обясни още Манолова.

ВиК-асоциацията, в която са всички община в Област Хасково, подкрепилите решението са представителят на държавата, който има 34 % и Община Минерални бани с под 2%. Останалите общини не са подкрепили това решение. Ивайловград е гласувал „против“, а Хасково и Димитровград – въздържал се, което не е глас „за“, допълни Манолова.

Госпожа Манолова бе и в село Поповец, където кметицата посочи, че населеното място е богато на вода, но сега трябва да се дадат повече пари, за да достига водата до жителите на селото. В селото е проведено общоселско събрание и хората са се разбрали да не допускат ВиК-инкасатор да засича водомерите. „Ако не бъдем чути, ще излезем да блокираме пътища с протести,“ заявяват те.

Всички жители на селото казват, че направените канализации и каптажи са изградени с лични средства. Всеки е бил ангажиран да окопава пред къщата си и да си полага канализацията. Това увеличение е непосилно и неправилно, каза още кметицата.

Кметът на село Малък извор също заяви, че няма да се допускат ВиК-инкасатори да засичат водата на новата цена.

Мая Маноловаобеща да съдейства на кметовете на село Поповец и на село Малък извор със сигнал до Върховната административна прокуратура (ВАП) за незаконното увеличение на цената на водата, тъй като в момента единствено ВАП може да обжалва тези решения.

Сакар нюз
От Сакар нюз август 15, 2020 10:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама