Мъниста красят гоблени, в съпровод на музика

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 21, 2018 12:45

Мъниста красят гоблени,  в съпровод на музика

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #7/87, 16-22 февруари 2018

Свързани публикации

Гоблени, инкрустирани с мъниста красят фоайето на свиленградското читалище „Просвета – 1870“. Авторът на 33-те творби е Диана Стоянова, която ги е изработвала в продължение на 3 години.
Изложбата бе открита от Ваня Стефанова, секретар на културната институция. „Повечето от вас познават Диана като детската учителка, тя е музикант, а ценителите на изящното слово знаят, че Диана е и поет по душа. Днес я виждаме в едно по-различна светлина, тази на гобленарството.“
Водещата обясни, че наименованието на този вид изкуство идва от френска фамилия, които е произвеждала килими. „Шиещият гоблени може да се гордее, че се е отдал на едно кралско удоволствие, а колекциониращият гоблени, че се е посветил на кралско хоби,“ обясни тя.
Диана сподели, че е била на 25 години, когато направила първия си гоблен на Богородичка, но само с конци. Тогава нейна приятелка я запалила по мънистата и тя направила втори, отново на Светата майка. Харесала го много, а дъщеря й го определила като 3D.
„Гобленарството е нещо, което те увлича, а когато видиш крайния резултат, се радваш много, като на новородено бебе. Бързаш да започнеш нов, отново да те увлече, бързаш да го свършиш и него,“ сподели творецът.
„Искам да благодаря на Магдалена Василева, която ме запали по това изкуство и на Иванка Нешкова, които даваше завършен вид на това, които правих. Те са гобленарки и от тяхното творчество също много съм се възхищавала. Вдъхновяваха ме и ми помагаха през тези 3 години. Но по-добре да разгледате сами, гоблените, те могат да разкажат сами за себе си,“ прикани гостите тя.
Изработката на всеки гоблен отнема различно време, а тези с мъниста са с частично шиене. При тях не се шие цялото пано, а само на места, където има акцент, който да се подчертае. Има гоблени с повече и с по по-малко мъниста, други с повече и по-малко цветове. За изработката на всеки обикновено отива до два – три месеца, има и такива, които се правят за месец, други за 6.
На откриването на изложбата свири рок група „0379“, където Диана е солист. Експозицията ще бъде открита до 23 февруари.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 21, 2018 12:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.