Мъниста красят гоблени, в съпровод на музика

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 21, 2018 12:45

Мъниста красят гоблени,  в съпровод на музика

Гоблени, инкрустирани с мъниста красят фоайето на свиленградското читалище „Просвета – 1870“. Авторът на 33-те творби е Диана Стоянова, която ги е изработвала в продължение на 3 години.
Изложбата бе открита от Ваня Стефанова, секретар на културната институция. „Повечето от вас познават Диана като детската учителка, тя е музикант, а ценителите на изящното слово знаят, че Диана е и поет по душа. Днес я виждаме в едно по-различна светлина, тази на гобленарството.“
Водещата обясни, че наименованието на този вид изкуство идва от френска фамилия, които е произвеждала килими. „Шиещият гоблени може да се гордее, че се е отдал на едно кралско удоволствие, а колекциониращият гоблени, че се е посветил на кралско хоби,“ обясни тя.
Диана сподели, че е била на 25 години, когато направила първия си гоблен на Богородичка, но само с конци. Тогава нейна приятелка я запалила по мънистата и тя направила втори, отново на Светата майка. Харесала го много, а дъщеря й го определила като 3D.
„Гобленарството е нещо, което те увлича, а когато видиш крайния резултат, се радваш много, като на новородено бебе. Бързаш да започнеш нов, отново да те увлече, бързаш да го свършиш и него,“ сподели творецът.
„Искам да благодаря на Магдалена Василева, която ме запали по това изкуство и на Иванка Нешкова, които даваше завършен вид на това, които правих. Те са гобленарки и от тяхното творчество също много съм се възхищавала. Вдъхновяваха ме и ми помагаха през тези 3 години. Но по-добре да разгледате сами, гоблените, те могат да разкажат сами за себе си,“ прикани гостите тя.
Изработката на всеки гоблен отнема различно време, а тези с мъниста са с частично шиене. При тях не се шие цялото пано, а само на места, където има акцент, който да се подчертае. Има гоблени с повече и с по по-малко мъниста, други с повече и по-малко цветове. За изработката на всеки обикновено отива до два – три месеца, има и такива, които се правят за месец, други за 6.
На откриването на изложбата свири рок група „0379“, където Диана е солист. Експозицията ще бъде открита до 23 февруари.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 21, 2018 12:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 905 479 преглеждания