Малко добри новини: Не е нужно да се притеснявате за мутацията на коронавирус

Сакар нюз
От Сакар нюз април 7, 2020 08:15

Малко добри новини: Не е нужно да се притеснявате за мутацията на коронавирус

Акценти

  • Мутацията е естествена част от биологията на вирусите
  • Но не всички мутации имат смислен ефект върху вируса и хода на пандемия.

Свързани публикации

От Yasmin Tayag

Притесненията, че коронавирусът може да мутира, за да стане още по-заразен и смъртоносен, са разбираеми,  но най-вече неоправдани. Вярно е, че вирусите са склонни да мутират, докато се разпространяват по света с течение на времето. И също така е вярно, че тези мутации имат потенциал да дадат на вирусите нови, може би вредни черти. Но за щастие вероятността това действително да се случи е изключително малка, според науката.

Поп културата свърши лоша работа,  като описа мутирането при един вирус, което разсея последствията. В постапокалиптичния филм на ужасите от 2003 „28 дни по-късно“ „мутиралият“ вирус Ебола опустошава обществото.

В действителност, мутацията „е хумдрумен процес (еднообразен, монотонен, обикновен, банален б.р.)  от живота за РНК вирус“, пише Натан Д. Грубау, асистент в катедрата по епидемиология на микробните заболявания на Йейлския институт за глобално здраве, в писмо в списанието Nature Microbiology през февруари. SARS-CoV-2 се счита за РНК вирус, тъй като неговият генетичен материал е РНК, а не ДНК. Той призовава учените и широката общественост да не спекулират с потенциалните ефекти на мутацията. Дезинформацията, предупреждава той в статия за CNN, може „да се окаже толкова скъпа, колкото болестта“.

За да разберете защо не трябва да се притеснявате за мутацията на вируса, вижте как мутациите се проявяват в началото. Всеки път, когато вирус се репликира, първо трябва да направи копие на своя геном. Машината, която използва за направата на тези копия е ензим, наречен РНК полимераза. Той често прави грешки по време на процеса на копиране. Полученото копие на генома на вируса има тенденция да съдържа случайни печатни грешки, които ние познаваме като мутации.

Но не всички мутации ще имат смислен ефект върху вируса и хода на пандемия. Някои нямат никакъв ефект и са известни като „неутрални мутации.“ Те могат да се предават в продължение на много поколения и да не променят способността на вируса да оцелее, или да причини инфекция. „Повечето мутации“, казва Грубау, „са дори пагубни за вируса, убивайки го, преди той да има възможност да се копира отново“.

Някои мутации оказват ефект, като правят новопроизведената вирусна частица по-преносима. Но за да има мутация в една частица, която да окаже влияние върху общата популация на вируса, това, което бихме могли да мислим като нов щам, трябва да бъде предадено на бъдещите копия на вируса. И за да се случи това, мутацията също трябва да подобри способността на вируса да оцелява и да се възпроизвежда, черта, която биолозите описват като „избирателно изгодна“.

По-нататък усложняваме въпроса с факта, че чертите, от които най-много се притесняваме – инфекциозността на вируса и способността му да причинява заболяване се контролират от множество гени. Това означава, че самата възможност за промяна на тези черти би отнела множество случайни, селективно изгодни мутации, всички възникващи едновременно в един и същ геном на вируса. „А шансовете за това да се случат в краткия период от епидемия“, твърди Грубо, „са изключително ниски“.

Както се случва, вирусът на SARS-CoV-2, движещ пандемията Covid-19, изглежда бавно мутира. Миналата седмица Питър Тилън, молекулярно-генетик от лабораторията по приложна физика на университета Джонс Хопкинс, който изучава щамовете на вируса, заяви пред Washington Post, че има само между четири и 10 генетични разлики между щамовете, циркулиращи в Ухан и Съединените щати, което е сравнително малък брой.

Тази бавна степен на мутация се оказва добра за развитието на ваксината, тъй като ваксините са създадени за придаване на имунитет срещу специфични вирусни щамове. Тъй като SARS-CoV-2 изглежда не мутира много, се очаква всяка ваксина, която създаваме сега, да защити хората в дългосрочен план. (Причината, че се нуждаем от нова ваксина срещу грип всяка година, е, че грипният вирус има уникално сложен начин за пренастройване на собствения си геном в процес, независим от мутацията.)

Разбира се възможността за опасна мутация остава, колкото и да е малка. Но дори да се случи мутация, която влияе на предаването или тежестта на заболяването, казва Грубау, „Това вероятно изобщо няма да промени нищо, тъй като до момента, в който можем да потвърдим какво прави някаква мутация, пандемията вероятно ще свърши. […] Всъщност не можем да направим нещо, освен да спазваме правилата, които вече сме приели: социално дистанциране, наблюдение, болничен капацитет, проследяване на договори, разработване на ваксини и т.н.

Снимка: counterpointresearch.com

Сакар нюз
От Сакар нюз април 7, 2020 08:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.