Майка ни – пример в нашия живот

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 15, 2017 11:21

Беше далечната 1946 година. В малките часове на нощта писъци събудиха съседите и селото.

Внезапно почина
баща ни, само на
46 години

и остави шест деца сираци. Майка ни, ненавършила 40 години, остана сама и се питаше: Сега накъде? Нейното най-силно оръжие за оцеляване бе работата. За да сме пред очите й, водеше ни всички на нивата, където всеки помагаше с каквото може в ежедневната работа. Аз и моето най-малко братче Янко бяхме на шест и три години.
Когато по-големите ни сестри и братя сееха, копаеха и жънеха, ние носехме студена вода от близкото до нивата изворче. Месец по-късно след като баща ни почина на 28 април 1946 г., най-големият ни брат Кирил завърши 7 клас с пълно отличие. Учителите му идваха много пъти в къщи и молеха майка да го пусне да учи по-нагоре.
Душата на майка ни се свиваше от мъка, тя искаше, но виждаше, че това е невъзможно, нямаше кой да поеме мъжката земеделска работа. Брат ми заложи бъдещето си, за да храни и отгледа по-малките си братя и сестри.
Имахме една нива, отдалечена от селото, до самата гора. И сега, като си спомням за нея, започвам да плача. Там майка плачеше с целия си глас, там нямаше да я чуят съседите и никой от селото.

Плачехме и ние
тихичко, криейки се
от нея,

като копаехме и бързахме подире й. Свиваха се сърцата ни не от слънцето, а от мъка. Плачейки, често пъти тя редеше думите: „Защо не бях умряла аз, вместо теб? Дали ще оцелеем аз и шестте дечица?”.

В тогавашните
времена, кой каквото посее и отгледа на
нивата, с това се изхранваше през зимата.

По магазините нямаше нищо. Ако тази наша нива събере сълзите от майка ми и нас – шестте сирачета, пръста й сигурно още ще е мокра. Така минаваха, тежки и тъжни нашите детски години.
Майка ни съсипваше от тежка кърска работа. Заспивахме върху иглите с тютюна, който нижехме. Сутрин, докато станем от сън, тя бе омесила и изпекла хляба във фурната, която имахме в двора, подквасила бе и киселото мляко, което носехме и отново всички във волската кола на нивата.
Така минаваха годините, една след друга, години на мъка, сълзи и тежък труд. Поотраснахме и започнахме да създаваме семейства. Майка не можа да се примири с това, че трудностите й попречиха да ни изучи, а всеки от нас можеше да учи по-нагоре.
Честността, трудолюбието, нейната борбеност и търпение, на които тя ни научи, ни помогнаха много в живота.

Братя и сестри бяхме рамо до рамо.

Помагайки си неуморно създадохме отговорни семейства и си построихме хубави домове. Тъкмо потръгна живота ни, поуспокоихме се с годините и отново черен облак надвисна над бащиния ни дом. На 53 години, само за три месеца коварна болест отне живота и на майка ни. До края на дните си тя ходеше облечена в черно, жалейки баща ни. Така я запомних завинаги. Почина в най-горещите дни на 26 юли 1962 година.

Доволна беше,
че ни е отгледала и
задомила,

но мечтата й за по-образовани деца не се изпълни. Затрудненията, които я съпътстваха и многобройната й челяд, не позволиха това да се случи.
Мила майчице, ти си отиде толкова млада, отрудена, измъчена, невидяла почивка, спокойствие, веселие и нищо добро, но ако ни гледаш от високо, сигурно си спокойна и ни се радваш, защото ти ни остави най-важните твои добродетели: честност, скромност, упоритост, трудолюбие. Ти не можа да изучиш и видиш децата си с високо образование, но твоите внуци и правнуци се изучиха и усвоиха много професии. Сред тях има: икономисти, учители, художник, лекар, журналисти, инженери, четирима прависти и други. Там, където работи, всеки от тях изпълнява задълженията си с чувство за отговорност и трудолюбие.
Спи спокойно майчице добра, майчице отрудена, измъчена, ненаживяла се на живот. Изминаха 55 години от смъртта ти, но за нас всички спомени за теб стоят ясно пред очите ни и ще стоят до края на живота ни.

Руска Ирибаджакова – дъщеря
07.07.2017 г.
Тополовград

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 15, 2017 11:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.