Майка ни – пример в нашия живот

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 15, 2017 11:21

Беше далечната 1946 година. В малките часове на нощта писъци събудиха съседите и селото.

Внезапно почина
баща ни, само на
46 години

и остави шест деца сираци. Майка ни, ненавършила 40 години, остана сама и се питаше: Сега накъде? Нейното най-силно оръжие за оцеляване бе работата. За да сме пред очите й, водеше ни всички на нивата, където всеки помагаше с каквото може в ежедневната работа. Аз и моето най-малко братче Янко бяхме на шест и три години.
Когато по-големите ни сестри и братя сееха, копаеха и жънеха, ние носехме студена вода от близкото до нивата изворче. Месец по-късно след като баща ни почина на 28 април 1946 г., най-големият ни брат Кирил завърши 7 клас с пълно отличие. Учителите му идваха много пъти в къщи и молеха майка да го пусне да учи по-нагоре.
Душата на майка ни се свиваше от мъка, тя искаше, но виждаше, че това е невъзможно, нямаше кой да поеме мъжката земеделска работа. Брат ми заложи бъдещето си, за да храни и отгледа по-малките си братя и сестри.
Имахме една нива, отдалечена от селото, до самата гора. И сега, като си спомням за нея, започвам да плача. Там майка плачеше с целия си глас, там нямаше да я чуят съседите и никой от селото.

Плачехме и ние
тихичко, криейки се
от нея,

като копаехме и бързахме подире й. Свиваха се сърцата ни не от слънцето, а от мъка. Плачейки, често пъти тя редеше думите: „Защо не бях умряла аз, вместо теб? Дали ще оцелеем аз и шестте дечица?”.

В тогавашните
времена, кой каквото посее и отгледа на
нивата, с това се изхранваше през зимата.

По магазините нямаше нищо. Ако тази наша нива събере сълзите от майка ми и нас – шестте сирачета, пръста й сигурно още ще е мокра. Така минаваха, тежки и тъжни нашите детски години.
Майка ни съсипваше от тежка кърска работа. Заспивахме върху иглите с тютюна, който нижехме. Сутрин, докато станем от сън, тя бе омесила и изпекла хляба във фурната, която имахме в двора, подквасила бе и киселото мляко, което носехме и отново всички във волската кола на нивата.
Така минаваха годините, една след друга, години на мъка, сълзи и тежък труд. Поотраснахме и започнахме да създаваме семейства. Майка не можа да се примири с това, че трудностите й попречиха да ни изучи, а всеки от нас можеше да учи по-нагоре.
Честността, трудолюбието, нейната борбеност и търпение, на които тя ни научи, ни помогнаха много в живота.

Братя и сестри бяхме рамо до рамо.

Помагайки си неуморно създадохме отговорни семейства и си построихме хубави домове. Тъкмо потръгна живота ни, поуспокоихме се с годините и отново черен облак надвисна над бащиния ни дом. На 53 години, само за три месеца коварна болест отне живота и на майка ни. До края на дните си тя ходеше облечена в черно, жалейки баща ни. Така я запомних завинаги. Почина в най-горещите дни на 26 юли 1962 година.

Доволна беше,
че ни е отгледала и
задомила,

но мечтата й за по-образовани деца не се изпълни. Затрудненията, които я съпътстваха и многобройната й челяд, не позволиха това да се случи.
Мила майчице, ти си отиде толкова млада, отрудена, измъчена, невидяла почивка, спокойствие, веселие и нищо добро, но ако ни гледаш от високо, сигурно си спокойна и ни се радваш, защото ти ни остави най-важните твои добродетели: честност, скромност, упоритост, трудолюбие. Ти не можа да изучиш и видиш децата си с високо образование, но твоите внуци и правнуци се изучиха и усвоиха много професии. Сред тях има: икономисти, учители, художник, лекар, журналисти, инженери, четирима прависти и други. Там, където работи, всеки от тях изпълнява задълженията си с чувство за отговорност и трудолюбие.
Спи спокойно майчице добра, майчице отрудена, измъчена, ненаживяла се на живот. Изминаха 55 години от смъртта ти, но за нас всички спомени за теб стоят ясно пред очите ни и ще стоят до края на живота ни.

Руска Ирибаджакова – дъщеря
07.07.2017 г.
Тополовград

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 15, 2017 11:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.