Магическото заораване

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 2, 2020 08:00

Магическото заораване

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“ # 33/917 година XVII, 4-10 септември 2020 г., излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Гл. уредник Татяна Димитрова, отдел “Етнография”, ИМ – Харманли

Имало едно време свят, в който властвали строги правила. Хората вярвали в тях, пазели са ги и предавали от поколение на поколение. Те са им давали сигурност в доброто бъдеще, гаранция за успех и щастие. Това било светът на нашите деди.
Една надежда на хората за по-безопасен свят е обредът “Заораване”. Той се прави с цел да се опази селото или бъдещата къща от болести и нещастия, които идват отвън. Сведения за това се срещат в Научния архив на ИМ-Харманли, както и в сборника “Сакар”.
Българският етнограф и фолклорист Димитър Маринов пък описва детайлно „Заораването“. Обредът, според него, има за цел ритуално пречистване и поставяне на едно ново начало. Прави се само веднъж, при основаването на селото или скоро след това. С това обредно действие се очертава свещената граница на всяко селище. Вярва се, че тя не може да бъде премината от вредоносни сили. Подготовката за обичая е доста трудна. Има много изисквания и затова се извършва рядко.
За да има ефект срещу болестите, заораването трябва да отговаря на много условия, като:
1. Дървените части на ралото трябва да бъдат изработени от дърво-близнак, т.е. дърво, което се разклонявало още от корена. Изработването му трябва да е само за една нощ.
2. Палешникът трябва да бъде направен от желязо. То трябва да бъде събрано от девет различни околии. Изковава се от двама ковачи близнаци нощем. Никой не трябвада ги види. Докато изработват палешника, ковачите трябва да бъдат съвършено голи и да спазват ритуално мълчание. Трябва да се изработи за една нощ.
3. Воловете, с които се извършва заораването, също трябва да са близнаци, както и двамата орачи, които трябва да бъдат голи. Единият ще държи дръжката на ралото и ще кара воловете, а другият ще води воловете.
4. Всичко се извършва в полунощ, преди първи петли.
Орачите не трябва да се видят от никого, докато правят тройната магическа бразда. Народното схващане е, че, ако някой види ритуалното заораване, то ще загуби своята магическа сила. При извършване на обреда хората били известявани предварително. Всички трябвало де се приберат след залез и да не излизат навън по никакъв повод. Не се допуска влизането на хора в селото. Заорават се около селото три концентрични кръга на разстояние два-три лакътя един от друг.
В нашия край е известно такова заораване при основаване на селище. Отново заради епидемии или при строеж на нов дом в село Дрипчево. То се намира в южното подножие на Сакар планина. Основателят на селото – дядо Дрипчо, заорал землището на сегашното село при основаването му с два вола близнаци. Така изисквал обичаят, за да бъде предпазено населението от болести и беди.
За предпазване от епидемии населението използвало най-различни средства, включително и магически обреди. Хората бягат в гората, бягат в неусвоено пространство, което се предполага, че не е заразено. Там се крият известно време. По-късно основават селище, защото се оказва чисто място. В спомените на хората много често се разказва, че селото не е било на това място и че е създадено по време или след чумна епидемия.
Ярък пример в това отношение е село Лешниково, което се намира на 16 км южно от гр. Харманли, в крайните поли на Източните Родопи. Именно там се извършва обредът “Заораване” при такива обстоятелства. Според старите хора, селото се намирало от другата страна на реката в месността Юртлука, покрай реката. Заради страшната болест „чумата”, която погубва много хора, бягат и се заселват в месността Сарп дере. Тогава една баба знахарка предлага и намират две деца близнаци, два вола близнаци, взели рала от близнак дърво и „заорали” селото, т.е. извършват обграждане на селото в заоран в земята като граница кръг. Направената около селото бразда има за цел опазване на селището от чумата. После закопават воловете, децата и ралата северно от селото, в полите на връх Кукова страна. Месец след това чуват плача на децата и воловете. На това място дълго след това хората правят Блага църквичка и раздават за душите на умрелите деца. След като и това не помогнало, за да се спасят, хората се разделили на 4 рода и се преселили от другата страна на реката, като там построяват своите къщи от плет.
Според народните вярвания чумата се е родила на Атанасовден. Бродела из цялата земя, измъчвала хората. От нея успява да ги спаси Свети Харалампий. По този повод в деня на светеца се извършва обредно заораване на цялото селище. „Прави се в два случая – когато селището се основава и в деня на свети Харалампи.
Обредното очертаване в селата Доситеево и Рогозиново, намиращи се в община Харманли, се прави при строеж на нова къща. Стоpeжът на нов дом е чаcт от тъpcената xаpмония между световете, намиране на по-добро място за живеене. Къщата трябва да се построи в очертанията на заораното от двама братя близнака и два вола близнака. На очертаното място се гледа, като на защитено място.
Не случайна е и ролята на близнаците. Те заемат важно място в българските традиции. Близначният мит се съхранява в представите за необикновеното зачатие и раждането на близнаците и следващите от това свръхестествени качества и функции. Те могат да развалят магии и да предпазват от болести, да прогонват със своята свръхестествена сила демоничните същества. Явяват се като посредници между светът на хората и другите светове. Често срещани са в българския народен календар, български песни, приказки и легенди.
В селата Изворово и Българин, стопанинът обхожда мястото за строежа с човешки стъпки. Тази практика има смисъл на символична преграда срещу болести, беди и врагове.
Обредното заораване се среща и при кукерските игри. Символично се извършва заораване от т.нар. цар. Той изорава три бразди в кръг и засява за постигане на плодородие.
Обичаят с обграждане на селището в заоран в земята като граница кръг е известен още в античността. Оказва се твърде устойчив във времето. Успява да запази своето значение в различни времена и епохи. Този обичай се основава на поверието за магическата сила на кръглото, затвореното пространство, недосегаемо за зли духове, чиято сила се увеличава и от участието на персонажите и оръдията. Магическото заораване се среща не само при българите. Познат е в Русия и в цяла Европа.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 2, 2020 08:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 508 374 преглеждания