Любопитни факти от историята на козметиката

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 13, 2018 09:12

Любопитни факти от историята на козметиката

Акценти

  • Думата "козметика" има гръцки произход. Тя произлиза от думата "космос", която означава украсявам или подреждам.

Свързани публикации

От произхода на думата „козметика“ до състава на първия лак за нокти – вижте любопитни факти за някой от най-емблематични козметични продукти, които може би не знаете.
1. Думата „козметика“ има гръцки произход. Тя произлиза от думата „космос“, която означава украсявам или подреждам. Наименованието на популярното лайфстайл списание Cosmopolitan също има този корен.
2. Козметиката е неразделна част от здравето и хигиената още в Древен Египет. Египтяните използвали хапчета и кремове, за да предпазят кожата си от сухия вятър и от слънцето.
3. Козметичната хирургия е процъфтяващ бизнес, който се оценя на стойност 20 милиарда долара, като продължава да расте. В САЩ, например, броят на пластичните операции се е увеличил с повече от 220% от 1997 г. насам.
4. Глобалната индустрия за красота включва декоративна козметика, която се оценява на 18 милиарда долара, парфюмерия (15 милиарда долара), грижа за косата (38 милиарда долара) и грижа за кожата (24 милиарда долара).
5. Първото червило се появява в Древна Месопотамия преди около 4000 години, когато жените украсявали устните си с прах, направен от скъпоценни камъни.
6. Първият патентован лак за нокти се появява през 1919 г. и има блед розов цвят.
7. Модерната синтетична боя за коса е създадена през 1907 г. от основателя на L’Oreal Eugène Schueller.
8. В Римската империя дори мъжете рисували устните си с червило, за да засвидетелстват по-високия си социален статус.
9. Изследване, проведено през 1991 г., разкрива, че жените-политици, които наемат холивудски гримьори, увеличават шанса си да спечелят изборите с 30 %.
10. Проучване сочи, че средностатистическата жена използва поне 12 продукта за красота ежедневно, които съдържат 168 химични съставки. За сравнение средностатистическия мъж използва 6 продукта с 85 съставки.
11. Първият рол-он дезодорант Ban Roll-On е изобретен през 1952 година, като е вдъхновен от механизма на работа на химикала.
12. Ацтеките били първите, които открили, че бръмбарите кохинел отделят червено багрило, което може да се използва за оцветяване на лицето. Те изсушавали бръмбарите и ги ползвали, за да боядисат очите и устните си в червено.
13. Древните римляни създавали черна боя за коса, като оставяли пиявици да ферментират в съд пълнен с винен оцет.
14. Лакът за нокти се счита за измислен в Китай около 3000 г. пр.н.е. Той се приготвял от яйчени белтъци, пчелен восък, цветен прах и смола.
15. В Древна Гърция била разпространена практика жените да изсветляват косите си с екстракт от арсеник.
16. По време на Елизабетинската епоха каменовъглищният катран се използвал като спирала, молив за вежди и очна линия. Той обаче е особено опасен, тъй като е лесно запалим и причинява слепота.
17. Около 3000 г. пр. Хр. гъркините използвали косми от кози като фалшиви вежди.
18. През 18-ти век в Испания било на почит уважаваните дами да имат бяла кожа. Поради това младите жени ядяли глина, която придизвиквала хлороза или анемия, за да се сдобият с мечтания порцеланов тен.
19. През 19-ти век, високопоставените жени и мъже не носели грим или парфюм. Изключения били единствено невидим крем за лице и леки аромати на цветя.
20. Най-старият парфюм е открит на остров Кипър. Един археологически екип открил доказателства за наличието на фабрика за парфюми, датираща от преди 4 000 години през Бронзовата епоха.

Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 13, 2018 09:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.