Любомир Андреев: Златото… какво се случва?

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 16, 2020 07:39

Любомир Андреев: Златото… какво се случва?

Акценти

  • Регионален вестник, # 34/918 година XVII, 11 - 17 септември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград и Маджарово

Свързани публикации

Любомир Андреев

Знаете ли, че ако съберем на един куп всичкото злато което сме изкопали, промили и добили по всякакъв начин, то ще се събере в куп с височина 20 м. Това е златото, придобито от човечеството от момента, в който е започнало да се цени като благороден метал преди хиляди години до ден днешен.
Златото се придобива с предвидими годишни темпове и бум в неговото добиване е на практика невъзможен, което го прави изключително ценно. Общият глобален годишен добив през последното десетилетие е средно годишно около 2800 тона, като първенец в добива е ЮАР, където добиват 2/3 от златото на света. На старият континент се добива едва 20 тона годишно.
Къде се намираме ние? В България 4 фирми общо добиват средно годишно от 4,5 до 9 тона, като в последните години с достигнат този рекорд. Анализите показват, че трендът ще се запази, като се очакват още по-добри добиви през следващите години.
Златото се е използвало за разменни монети в древността, за накити до ден днешен, за златен резерв, но през 21 век най-големият консуматор на злато е производството на електроника. Почти всяка електронна платка от ново поколение има вложено злато. Във вашия телефон, таблет, компютър, всеки контактен елемент за микропроцесор има вложено злато. Търсен е заради отличните си качества като проводник. Колкото и странно да звучи „ноу хау“ продуктите използват един от най-ранно ценените благородни метали. Това постоянно търсене го прави относително устойчив актив на световната борса от към цена.
Въпреки това, неговата цена претърпя истинска метаморфоза, образно казано, от 70-те години до сега. Към днешна дата сме свидетели на невероятно висока борсова цена на метала.
През 1970 година той се е търгувал едва за $235 за унция, което е най-ниската позната цена. 10 години по-късно, през февруари 1980 година, то достига най-високата си цена и се търгува за над $2160 това го прави магнит за инвеститорите. 30 години по късно, през 2011-та, цената му беше от порядъка на $2060 за унция. Разбира се през това време златото претърпя и сериозен срив на цената, когато то достигна ниски нива до под $1200 за унция през 2016-та година. Низходящият тренд бе започнал да се очертава още през 2011 г. Възстановяването на стойността му стана доста бързо и към днешната втора половина на 2020-та е отново над $2000 за унция.
Но да поговорим за „слона в стаята“, какво ни очаква след 2020-та?
Преди да се потопим в прогнози, трябва да знаем какво толкова драстично влияе върху цената на златото и какво го държи стабилно. Въпреки постоянния глад от злато за производството на електроника, което стабилизира цената до някаква степен, най-силното влияние върху него оказва геополитиката и световният ред. Всяко размирно действие в близкия изток, всяко напрежение в гео политически план, Brexit, търговските войни между САЩ и Китай, корона кризата, всички тези факти са най-силното бутало на цената на златото, като карат инвеститорите да търсят относително по-стабилни активи за инвестиции и предпочитат златото като такова. Позовавам се на изказването на Камерън Александър – директор на изследванията на благородни метали в GFMS, Refinitiv, който заяви: “Внезапният скок на цената на златото е резултат от спекулативни покупки, като се има предвид нарастването на глобалната несигурност“.
То се превръща в предпочитан инструмент за търговия и увеличаването на сделките с него, неминуемо покачва цената му. Световните анализатори прогнозират, че то ще бъде предпочитан инструмент и сделките с него не би следвало да спадат. Предполага се, че цената на златото след 2020-та има малка вероятност на спад, по-скоро обратното.
Например анализаторите от “GovCapital” предричат невероятно повишаване на цената, като казват че тя ще достигне до нови висоти от порядъка на над $8000 за унция в следващите пет години. Разбира се това е само аналитична прогноза. Други анализатори от “LongForecast” например не са токова оптимистични и залагат на прогнозни стойности от $2020 до 2023-та година. Факт е, че сме свидетели на стойности, които не бихме могли да си представим преди няколко десетилетия.
И преди да се хвърлят в безумно инвестиране на капитал в злато, което да отвори нови хоризонти пред инвеститорите, като ги направи в пъти по-богати за няколко години, трябва да помним, че той се нарежда до останалите рискови инструменти подобно на сделките за разлика в цената на Forex. Но това не пречи да бъде отлично допълнение към добре диверсифицирания по отношение на доходност – риск портфейл.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 16, 2020 07:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 113 009 преглеждания