Любомир Андреев: “Трябва да защитаваме българския производител и търговец”

Сакар нюз
От Сакар нюз август 3, 2020 09:30

Любомир Андреев: “Трябва да защитаваме българския производител и търговец”

Акценти

  • # 30/914 година XVII, 31 юли - 6 август 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

1-ви век, време на глобализация, масови инвестиции, огромен избор и реклами, които убедително манипулират избора на потребителя. Трябва да си признаем, че не всеки път получаваме качеството, което бихме желали в търговските вериги, донякъде сме виновни и самите ние, потребителите на стоки и услуги.
През последните 10-15 години се храним с все по-лоша храна, купуваме все по-некачествени стоки с повече ГМО, евтина техника и продукция, поради простата причина, че искаме да ги закупим на все по-атрактивна цена.
Наблюдавам с интерес пазара вече 15-20 години и за съжаление българският потребител, за разлика от европейския такъв, получава все по-малко за парите си, стандартът на средностатистическия потребител не е никак висок, а предлагането отговаря на търсенето. Вмъквам, че едно добро дело беше създаването на защитени по БДС стандарти като стандарт „Стара Планина“, но той е крайно недостатъчен.
Не можем да скрием усещането, че сякаш сме европейци втора категория и разликите в предлаганите стоки от едни и същи производители са с различно качество на различните пазари. Но и българският потребител е активен в потреблението. Той често харчи повече, от колкото може да си позволи. Това надхвърляне на възможностите му го прави привлекателен за инвеститори в ритейл сектора, банки и кредитни дружества са винаги на среща, когато потребителят се нуждае от финансиране. Така ставаме доста интересна страна за големите вериги, които в най-честите случаи предлагат добре рекламирани, но не толкова качествени продукти на вечно гладния за добри оферти пазар. България е една изключително апетитна страна за чуждестранните инвеститори. Да, същите онези корпорации с мултимилионни портфейли за инвестиции.
Дори и в малък град като Харманли ние наблюдаваме процесите, които се случват в цялата страна. Знаете ли, че съотношението между български производители и чуждестранни вносители се променя все повече в полза на вторите. Същото е положението и с малките и местни търговци спрямо големите си конкуренти и това е нормален процес за глобализираното ни общество и бизнес, но за съжаление 21-век не е най-добрият за българската икономика. Да, никой не отрича ръста и стабилността в тези дни, но забравяме да обърнем внимание на дела „изнесени печалби” от страната. Нали не се заблуждаваме, че един голям инвеститор ще инвестира милиони в търговски вериги, които няма да възвърнат тези инвестиции. Или ще ги възвърнат, но печалбите ще бъдат разпределени в страните на капитал-инвеститорите.
Станахме свидетели и на това как една голяма компания успява така силно да промени паричните си потоци, че да генерира огромен вътрешен разход към компанията „майка“, като по този начин избягва плащането на данъците си в България. За последните години успяхме да унищожим огромен брой фабрики и заводи. Виждаме, че същото започва да се случва и със земеделските производители. Вероятно следват по-малките търговци, които не са толкова гъвкави, и местните производители на промишлени стоки.
За мен в дългосрочен план най-добрият път не е подкрепата от евро-фондове, като кохезионните например, или различните видове субсидии и кредитиране, въпреки безспорните ползи от това. Най-добрият път за мен е ДОВЕРИЕТО НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ.
Кой друг, освен ние самите, трябва да предпочетем собствените си продукти, стоки и услуги?! Верният път е този, в който ние вярваме в самите себе си. Когато се захласваме по евтини вносни стоки или лъскавите витрини на големите вериги, трябва да си дадем сметка чия икономика захранваме с изхарчените от нас пари – местната и национална икономика или икономиката на чуждите страни.
Знаете ли, когато настъпваше голямата финансово-икономическа криза, по турските телевизии се излъчваше един много достъпен видеоматериал, който вероятно бе създаден от правителството на Турция (само предполагам). В него се споменаваха няколко прости тези – да не спираме нормалното си потребление на стоки и услуги и да предпочетем местните турски компании. Казах си колко просто, съвет по медиите, едва ли ще има ефект някакво видео как местният хлебар си купува месо от местния месар. Той обаче си закупува други стоки от търговец, който пък отиде при хлебаря и цикълът се завъртя. Но хората го разбраха. Не знам дали това е основната причина или че тамошната икономика е огромна и стабилна, но е факт, че Турция премина през кризата с много устойчиви резултати и стабилни и предвидими трендове.
Ако можем да си направим правилните изводи, пак се връщаме в самото начало на тази статия, че трябва да подкрепяме местния бизнес, производители, търговци, хотелиери, занаятчии, защото те са нашата микроикономическа сила, потоците в нея са най-бързи, а вероятността да попаднем в тях е най-голяма.
И все пак трябва да знаем, че най-голям дял в икономиката се дава на малкия бизнес, далеч по-малък е процентът на средния и големия такъв, което показва, че сме в самото начало на процеса по окрупняване на капитала и глобализиране на пазара. Ако вземем пример от развитите страни, ще видим, че запазването на наши търговски марки и практики ще ни отличат от останалите, както ще ни гарантират оцеляване на пазара поради неповторимия ни характер и качество. Давам пример с Швейцария – малка страна с бедни природни ресурси. Сега си спомнете за стандарта ѝ…!
Продължавам да мисля, че малкият бизнес и родното производство е гръбнакът на икономиката, защото създава заетост и доходи в най-големи мащаби.
С малък бизнес спестяванията на хората влизат в по-смислена употреба от трупане на лихви в банките, практика на големите мастодонти. Малкият бизнес кара хората да се движат, да са предприемчиви, но най-важното – той ги прави независими.
Подкрепяйте местния български бизнес!

Сакар нюз
От Сакар нюз август 3, 2020 09:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама