Любимец събра бридж състезатели от страната и Румъния

Милена Митева
От Милена Митева март 10, 2018 20:31

Любимец събра бридж състезатели от страната и Румъния

Бриджьори от цяла България и съседна Румъния се състезаваха няколко дни в Любимец. Градът бе домакин на VIII младежки бридж лагер. Той започна в петък, 2 март в една от спортните зали на града. За първи път в него има и международно участие. Гости бяха ученици от румънския град Алба Юлия и техният ръководител Моника Гарняца.
Два двойкови и един отборен турнир се проведоха в четирите дни от петък до понеделник. В рамките на бридж-лагера се проведе и четвъртото поред Републиканско училищно първенство.
В състезанията участваха ученици от 12 до 19 години.
На Националния празник 3-и март децата посетиха церемонията на площада в Любимец.
Медалите на най-добрите участници връчиха зам.-кметът Тодор Милев и председателят на бридж клуба в града Николай Видев.
При категория MP начинаещи на първо място се класираха Александра Генова и Георги Руменов от клуба в Оряхово. След тях се класираха Венелин Табаков и Светослав Атанасов от Добрич. С трети резултат се записаха Матилда Лорер и Давид Лорер от Варна.
При MP за напреднали първи са Злати Димитров – Петър Панов от клуб Видин. Виктор Йотов – Александър Захариев от София се записаха втори, а трети Георги Димитров и Борис Попов от София.
При категория IMP – начинаещи Никола Испорски и Виолета Пейчева от столицата са на челна позиция. Втори се класираха Александра Генова – Георги Руменов от клуб Оряхово.
На трето място се класира Димитрин Димитров и Борис Данаилов от Добрич Сф.
При IMP напреднали най-добри станаха Петър Панов и Злати Димитров от клуб Видин. На второ място успех записаха Александър Захариев и Виктор Йотов от София Сф, а на трето Лъчезар Митрев и Димитър Кюртов.
Община Любимец е домакин и съорганизатор на детския бридж празник, заедно с Българската бридж федерация.

Гарняца: ”Развиваме се трудно, но се надявам да вървим напред”

За първи път ли идвате в България?
За бридж, да.

Как се развива този спорт в Румъния?
В Румъния не се организират подобни лагери. По-различна е схемата. За първа година имаме подписан договор между министерството на образованието и румънската бридж федерация и се преподава бридж като свободно избираем предмет в училищата. Идеята в град Алба Юлия е във всяко училище да има клуб по бридж, в които да се състезават след часовете, а в събота се правят турнири на клуба.
Малко е трудно, но се надяваме да се развиваме за напред и да привлечем повече от 100 човека тази година. Това е приложен проект на министерството на образованието и са включени десет града. Ще правим лагер тази година, на който са поканени също младежите от българската федерация.
В Алба Юлия бриджът като спорт е най-развит, защото сме влезли в 8 училища.

Милена Митева
От Милена Митева март 10, 2018 20:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.