Любимец събра бридж състезатели от страната и Румъния

Милена Митева
От Милена Митева март 10, 2018 20:31

Любимец събра бридж състезатели от страната и Румъния

Бриджьори от цяла България и съседна Румъния се състезаваха няколко дни в Любимец. Градът бе домакин на VIII младежки бридж лагер. Той започна в петък, 2 март в една от спортните зали на града. За първи път в него има и международно участие. Гости бяха ученици от румънския град Алба Юлия и техният ръководител Моника Гарняца.
Два двойкови и един отборен турнир се проведоха в четирите дни от петък до понеделник. В рамките на бридж-лагера се проведе и четвъртото поред Републиканско училищно първенство.
В състезанията участваха ученици от 12 до 19 години.
На Националния празник 3-и март децата посетиха церемонията на площада в Любимец.
Медалите на най-добрите участници връчиха зам.-кметът Тодор Милев и председателят на бридж клуба в града Николай Видев.
При категория MP начинаещи на първо място се класираха Александра Генова и Георги Руменов от клуба в Оряхово. След тях се класираха Венелин Табаков и Светослав Атанасов от Добрич. С трети резултат се записаха Матилда Лорер и Давид Лорер от Варна.
При MP за напреднали първи са Злати Димитров – Петър Панов от клуб Видин. Виктор Йотов – Александър Захариев от София се записаха втори, а трети Георги Димитров и Борис Попов от София.
При категория IMP – начинаещи Никола Испорски и Виолета Пейчева от столицата са на челна позиция. Втори се класираха Александра Генова – Георги Руменов от клуб Оряхово.
На трето място се класира Димитрин Димитров и Борис Данаилов от Добрич Сф.
При IMP напреднали най-добри станаха Петър Панов и Злати Димитров от клуб Видин. На второ място успех записаха Александър Захариев и Виктор Йотов от София Сф, а на трето Лъчезар Митрев и Димитър Кюртов.
Община Любимец е домакин и съорганизатор на детския бридж празник, заедно с Българската бридж федерация.

Гарняца: ”Развиваме се трудно, но се надявам да вървим напред”

За първи път ли идвате в България?
За бридж, да.

Как се развива този спорт в Румъния?
В Румъния не се организират подобни лагери. По-различна е схемата. За първа година имаме подписан договор между министерството на образованието и румънската бридж федерация и се преподава бридж като свободно избираем предмет в училищата. Идеята в град Алба Юлия е във всяко училище да има клуб по бридж, в които да се състезават след часовете, а в събота се правят турнири на клуба.
Малко е трудно, но се надяваме да се развиваме за напред и да привлечем повече от 100 човека тази година. Това е приложен проект на министерството на образованието и са включени десет града. Ще правим лагер тази година, на който са поканени също младежите от българската федерация.
В Алба Юлия бриджът като спорт е най-развит, защото сме влезли в 8 училища.

Милена Митева
От Милена Митева март 10, 2018 20:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 108 912 преглеждания