Любимец с контейнери за разделно сметосъбиране

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 27, 2017 10:04

Любимец с контейнери за разделно сметосъбиране

От 23 юни жителите на Любимец имат възможност да събират разделно отпадъци от опаковки в нови, модерни, цветни контейнери.

С комплекти контейнери в три цвята са оборудвани 17 точки в града и една в с. Малко градище – до НЧ „Св. Св. Кирил и и Методий 1912“. Те са разположени предимно около местата с голям интензитет на изхвърляне на отпадъци от този вид, а именно – големите супермаркети, спортни зали, бензиностанции, училища и др.

Графикът на изхвърляне на отпадъците от контейнерите ще зависи от интензитета на напълване на новите съдове, колкото по-бързо се събират отпадъци, толкова по-често ще се извозват от еко фирмата. В определен ден от седмицата, специализиран автомобил ще събира отпадъците само от един вид контейнери. По този начин няма да се допусне смесването им.

Задължение на всяка община е да организира дейностите по разделно събиране на масово разпространени отпадъци на територията си, както и да оказва съдействие на организациите за оползотворяването им.

А задължение на жителите на града е да пазят контейнерите, защото при спазване на изискванията, броят на цветните контейнери в града и останалите населени места в общината постепенно ще се увеличава. Разделното събиране на отпадъци има и друг положителен ефект – ще се намали общото количество отпадъци, които се извозват на Регионално депо – Харманли и за които всички ние плащаме.

Чрез сайта си, община Любимец отправя призив към гражданите да пазят чистотата на града, като изхвърлят отпадъците си разделно в трите контейнера. По този начин ще се опазва околната среда, природните ресурси и чистотата в града.

Съдовете са в познатите три цвята: син – за събиране на хартиени и картонени опаковки; жълт – за пластмасови и метални изделия и зелен – за събиране на продукти от стъкло.

Контейнерите са тип „иглу“ и са значително по-ефективни и екологични. Моделирани са по начин, който ограничава до минимум изхвърлянето в тях на битови и строителни отпадъци, тъй като капаците им не се отварят. Така, качеството на събрания отпадък от този тип съдове е над два пъти по-високо от това на досега използваните.

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 27, 2017 10:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама