Любимец отбеляза празника на града в продължение на една седмица

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова септември 8, 2016 05:49

Любимец отбеляза празника на града в  продължение на една седмица

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 15/ 2-8 септември 2016 година

Свързани публикации

С изложба, концерт, състезания, кино и други културни събития, отбелязаха Празника на града.
Началото на тържествата бе поставено с детски празник „Карнавал в парка“, който бе наситен с различни игри и забавления за най-малките жители и гости на Любимец. Дъждовното време наложи да се промени предварително определеното място от парка пред сградата на НЧ „Братолюбие-1884“.
За завършек на детския празник организаторите бяха подготвили състезание за най-бързо ядене на диня. То предизвика смях и веселие.
Следващия ден продължи с изложба “Видях моя град в багри“.

Арт събитието включваше рисунки, колажи и пана от плъстена вълна,

изработени от ученици на Оля Ангелакова, член на Съюза на Българските художници и преподавател по изобразително изкуство, и възпитаници на Мария Валериева. Изложбата бе разположена във фоайето на читалището. На нея можеха да се видят сгради, обекти и забележителности от общината като в снимки се проследи тяхното минало и настояще.

Мария Валериева показа труда и вложеното старание на своите ученици

от Арт клуб “Креатив”. Тази година те изнена-даха присъстващите с плъстени картини, но които можеха да се видят пейзажи, битови мотиви, а някои наподобяваха абстрактно изкуство.
За любителите на киноизкуството на пл. „Трети март“ в два поредни дни се излъчиха филмите „Боговете на Египет“ и „Джурасик свят“.
Част от празничната програма бе провеждането на турнир по
волейбол,

който премина под мотото „Волейболът – арена на приятелството“. Състезание се проведе на 24 август в спортна зала „Граничар“, а в него участваха отбори от Любимец, Раднево и Чирпан. Момичетата от ВК „Любимец 2010“ за пореден път доказаха, че заслужават титлата Републикански шампиони и се класираха на първо място.
За своя принос в развитието на волейбола в града и във връзка с 35 години на игрището, треньорът на ВК „Любимец 2010“ Трифон Трифонов получи от името на кмета на общината плакет и грамота.
Другото спортно състезание се проведе на следващия ден – 25 август. За пръв път

любителите на велосипеда можеха да се състезават със своите колела

по маршрута Любимец – с. Белица – Любимец.
Идеята бе прегърната много добре от подрастващите деца и в оспорваната надпревара се включиха общо 19 колоездача. Желанието за победа личеше във всеки един състезател и през целия 11.5 км маршрут те се стремяха да стигнат първи до финала.
На първо място, във възрастова група до 18 години, се класира Димитър Христов, на второ – Димитър Стойчев, на трето – Георги Христов, а на метър разстояние след Георги – Димитър Петров.
Първа сред момичетата се оказа Наталия Цветкова. Момичето е на гости в града и се включи в състезанието с колелото на своя дядо, което е купено от преди 35 години. Без скорости и без допълнителни екстри, Наталия успя да финишира пета в общото класиране.

Последните два дни от празничната програма бяха наситени с концертни изяви.

На 26 август пл. „Трети март“ се изпълни с любители на съвременната музика, дошли да се насладят на песните на младия певец, музикант, композитор и музикален продуцент Рафи Бохосян. Освен авторските си парчета, той изпя песни на световни звезди като Тина Търнър, Енрике Иглесиас, Bee Gees, Нирвана Той, заедно със своя бенд и балет Sky Walkers, оставиха незабравими спомени и приятни емоции сред присъстващите.
На следващия ден – 27 август,

площадът се изпълни с красивите български песни

на Пепа Христозова, оркестър „Тракийско настроение“ и Милко Калайджиев.
Друго събитие, което съпроводи празника, беше откриването на чешма в памет на загинали граничари в изпълнение на дълга към родината край село Малко градище.
Бялото платно от нея официално вдигнаха кметът на общината Анастас Анастасов и о.р. Атанас Атанасов от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. „Не случайно е избрано паметната плоча да се постави на чешма с течаща вода. Причината е, че водата е живот, а с поставянето на паметния знак имената на младите момчета ще бъдат вечно живи“, сподели бившият граничар.
Cтpoитeлcтвoтo нa чeшмaтa ce peaлизиpa пo идeя нa Общинcĸaта opгaнизaция нa СОСЗР и се финансирана с лични средства от кмета на Любимец Тя се намира на пътя за Cивa peĸa.

Ha лицeвaтa чacт e мoнтиpaнa мраморна плoчa, c изпиcaните имeнa нa 8-тe гepoйcĸи зaгинaли гpaничapи: мл. серж Иван Миладинов, редник Иван Панов, редник Кирил Богданов, редник Михаил Михайлов, ефр. Георги Иванов (Пирдопски), мл. серж. Асен Илиев, р-к Георги Стоименов, р-к Стоил Косовски.
Oт двeтe cтpaни нa вoднoтo cъopъжeниe ca пocтaвeни гpaнични пиpaмиди, a нaд тяx ce вee нaциoнaлният флaг, издигнaт нa 6-мeтpoв пилoн. Монтирани са пейки, на които преминаващите могат да отдъхнат докато чакат да си налеят вода.

“Кметът на общината инж. Анастас Анастасов благодари на учениците Габриела Тръндева, Слави Андинов, Антонио Калайджиев и г-жа Валериева за изложбата, която те направиха. Пожела им здраве и творчески успехи в бъдеще. Той им подари значка с герба на Любимец и красив букет с цветя. В знак на благодарност авторите на картините връчиха на кмета макет с формата на община Любимец и саморъчно положиха своите подписи върху него. 

„]

 

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова септември 8, 2016 05:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама