Любимец и Люлебергаз подписаха партньорски споразумения

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 1, 2016 08:18

Любимец и Люлебергаз подписаха партньорски споразумения

Акценти

  • Единият от разработените проекти „По-добрa защита от наводнения за по-безопасен живот на местното население"
  • Вторият е “Повишаване на привлекателността на местни обекти с туристически потенциал, чрез подобрена инфраструктура за достъп”

Свързани публикации

Кметът на община Любимец – Анастас Анастасов и колегата му Емин Халебак от Люлебургаз подписаха партньорски споразумения за сътрудничество с турската община. Срещата се състоя на 26 февруари в една от конферентните зали на тярския град а и след кратка презентация на същността на програмата, екипите от двете страни представиха заложените дейности по двата проекта, по които се очаква финансиране. Това е първа стъпка за работа по нови трансгранични проекти по Програма „Интеррег – ТГС България-Турция 2014-2020“.

Преди подписването на официалните документи, господин Анастасов използва възможността да благодари на своя турски колега Емин Халебак за успешното сътрудничество между двете общини. „Благодарение на досегашните проекти ние станахме не само успешни партньори, но и добри приятели. Пожелавам взаимен успех и финансиране на проектите“ – каза в завършек Анастасов.

Единият от разработените проекти „По-добрa защита от наводнения за по-безопасен живот на местното население“ включва работа по приоритетна ос 1 „Околна среда“, като за двете общини заложените дейности са различни. Община Любимец предвижда да извърши реконструкция и обезопасяване на речните корита на р. Селска във Вълче поле и на река със същото наименование в с. Малко градище. През пролетно-зимния сезон двете реки създават риск от наводнения на жилищни и земеделски имоти в тези населени места.

От турска страна се предвижда да се направят корекции с бетонови заграждения на коритото на реката в Люлебургаз. В проекта на съседите е заложено да се поставят тръби от двете страни на реката, които да прихващат дъждовните води и да ги въвеждат в нея. По този начин ще се предотврати наводняването на мазета и жилищни сгради и чистите води няма да влизат в канализацията, а от там в пречиствателната станция на града, а ще се използват за напояване.

Водеща организация по проекта ще бъде Община Люлебургаз, с партньор – община Любимец.

В следващия проект, който е с туристическа насоченост, община Любимец е водещата организация, а община Люлебургаз – партньор. Проектът е “Повишаване на привлекателността на местни обекти с туристически потенциал, чрез подобрена инфраструктура за достъп” по приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“. От българска страна се предвижда да се ушири и изгради пътя до скалния комплекс Глухите камъни. Началото му ще бъде от разклона на вр. Света Марина, където ще се направи паркинг за автомобили, а малко по-надолу, в близост до заслоните, ще се направи автобусно обръщало. Пътят ще бъде с обща дължина 2 км.

От турска страна се предвижда да се направят три маршрута с новоизградени велоалеи между лозови масиви. Те са с различна дължина и преминават през населените места, в близост до града. Създават се възможности за развитие на селски туризъм: дегустация на различни домашно приготвени специалитети и традиционно за региона грозде, беседки за отдих, кафетерия, в която велосипедистите ще могат да си отпочиват.и др. Идеята на проекта е хората да спортуват сред природата.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова март 1, 2016 08:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.