Лозята като шахматна дъска

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 2, 2020 12:35

Лозята като  шахматна дъска

Акценти

  • Регионален вестник # 17/901 година XVII, 1 - 7 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Ако на лозовите масиви в землищата на Тополовград, селата Орешник и Капитан Петко войвода се направи снимка отвисоко, то те ще изглеждат почти като шахматна дъска. Само че не в черно и бяло, а в черно /или изорано/ и зелено.
Тези, които стопаните им отглеждат и се грижат за тях, са изчистени от храсти и тръни, а останалите – изоставени и зарязани, по-скоро приличат на малки джунгли. Ѝ те са повече от обработваните.
Лозовите масиви бяха гордостта на селското стопанство в община Тополовград и след тютюна и зърнопроизводството бяха най-развития отрасъл в растениевъдството на Сакарския край.
В началото на 90-те години на миналия век те бяха върнати на собствениците им и 3 – 4 години те се обработваха. Постепенно много от собствениците започнаха да се отказват и изоставят лозята, тъй като не искаха, или не можеха да ги обработват. С времето не ставаха все повече и повече. В сегашно време, минавайки покрай масивите, навсякъде може да се види тази шарена картина – едно до друго обработено и изоставено лозе, като изоставените преобладават.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 2, 2020 12:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.