Лозен посреща експозиция от Националния археологически институт

Сакар нюз
От Сакар нюз март 26, 2015 15:39

Лозен посреща експозиция от Националния археологически институт

Акценти

  • Част от изложбата ще бъдат два забележителни орелефа на Тракийския конник.

Свързани публикации

Изложбата „Светилище на Тракийския конник при село Лозен“ е организирана от Народно читалище „Просвета-1925“ в Лозен и Националния археологически институт с музей при БАН.

Светилището е открито през 1893 година и е едно от най-интересните и големи светилища в България. От оброчището край Лозен са известни 62 вотивни плочки и 14 статуетки на Хероса, колективна находка от римски монети и др.

122 години след откриването им най-отличителните паметници се завръщат в Лозен. Това е уникално събитие, както за Лозен, така и за региона ни.

Изложбата е посветена на 90-годишния юбилей на културното средище в Лозен – Народно читалище „Просвета-1925“, 5 години от учредяването на Етнографския музей на Лозен и 285 години от основаването на селото.

Част от изложбата ще бъдат два забележителни орелефа на Тракийския конник. Едната, при която Херосът е изобразен при лов на мечка, съпътстван от лъв – единствен по рода си сюжет върху оброчните плочки на Конника открити досега. Другата отличителна плочка впечатлява с два допълнителни животински фриза под основната сцена. Плочката носи и посветителен текст, от който става ясно, че обект на молитви в лозенското светилище е бил и бог Аполон.

Въздействащи са и пластиките, които ще бъдат част от изложбата, изработени от тракийския майстор, в чест на Хероса и Аполон. Експонатите са част от богата колекция на фонд Каменни паметници на Националния археологически музей в София.

Впечатление правят и документите, които ни дават информация за изследванията и публикациите на наши изтъкнати учени, свързани със светилището край Лозен.

Изложбата ще бъде открита на 11 април 2015 г. от 12:00 часа в изложбената зала на Етнографския музей на село Лозен. Жителите и гостите на селото ще имат възможността да се насладят на изложбата в периода от 11.04.2015 до 29.04.2015 година. Експозицията ще бъде отворена всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.

За въпроси и предварителна заявка за посещение на изложбата тел. 0878 916 901 – Христо Янъков.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 26, 2015 15:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 667 687 преглеждания