Лозен посреща експозиция от Националния археологически институт

Сакар нюз
От Сакар нюз март 26, 2015 15:39

Лозен посреща експозиция от Националния археологически институт

Акценти

  • Част от изложбата ще бъдат два забележителни орелефа на Тракийския конник.

Свързани публикации

Изложбата „Светилище на Тракийския конник при село Лозен“ е организирана от Народно читалище „Просвета-1925“ в Лозен и Националния археологически институт с музей при БАН.

Светилището е открито през 1893 година и е едно от най-интересните и големи светилища в България. От оброчището край Лозен са известни 62 вотивни плочки и 14 статуетки на Хероса, колективна находка от римски монети и др.

122 години след откриването им най-отличителните паметници се завръщат в Лозен. Това е уникално събитие, както за Лозен, така и за региона ни.

Изложбата е посветена на 90-годишния юбилей на културното средище в Лозен – Народно читалище „Просвета-1925“, 5 години от учредяването на Етнографския музей на Лозен и 285 години от основаването на селото.

Част от изложбата ще бъдат два забележителни орелефа на Тракийския конник. Едната, при която Херосът е изобразен при лов на мечка, съпътстван от лъв – единствен по рода си сюжет върху оброчните плочки на Конника открити досега. Другата отличителна плочка впечатлява с два допълнителни животински фриза под основната сцена. Плочката носи и посветителен текст, от който става ясно, че обект на молитви в лозенското светилище е бил и бог Аполон.

Въздействащи са и пластиките, които ще бъдат част от изложбата, изработени от тракийския майстор, в чест на Хероса и Аполон. Експонатите са част от богата колекция на фонд Каменни паметници на Националния археологически музей в София.

Впечатление правят и документите, които ни дават информация за изследванията и публикациите на наши изтъкнати учени, свързани със светилището край Лозен.

Изложбата ще бъде открита на 11 април 2015 г. от 12:00 часа в изложбената зала на Етнографския музей на село Лозен. Жителите и гостите на селото ще имат възможността да се насладят на изложбата в периода от 11.04.2015 до 29.04.2015 година. Експозицията ще бъде отворена всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.

За въпроси и предварителна заявка за посещение на изложбата тел. 0878 916 901 – Христо Янъков.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 26, 2015 15:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.