Ловците хукнаха из баирите за едър дивеч

Милена Митева
От Милена Митева октомври 12, 2020 09:48

Ловците хукнаха из  баирите за едър дивеч

Акценти

  • # 38/922, година XVII, 9 - 15 октомври2020 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

След месеци на дълго очакване най-сетне за запалените ловци започна дългоочакваният ловен сезон за едър дивеч.
Излетните дни бяха на 3 и 4 октомври. Освен по дива свиня, любителите на лова имаха право да гърмят и по хищници. Към този период забранен е ловът на сърни, елени и дребен дивеч.
Различното тази година за ловджиите е, че вече трябва да изготвят формуляр, в който да се събират данни за груповия лов на дивата свиня. В него ще се записват данни за броя на участниците в гонката, какъв е острелът, номерът на района, както и начало и край на гонката.
С 11 отстреляни диви прасета са записаха ловците от СЛРД „Сокол“ през първия ловен излет на 3 октомври, събота. В първия ден от откриването на лова на едър дивеч участваха всички 31 дружинки.
Под прицела на авджиите от Доситеево попаднаха три глигана, а дружинката на Надежден успя да повали два. Ловците от Поляново, Българин, Браница, Ефрем, Иваново и Върбово отстреляха по един.
Най-големите убити животните са на ловните групи на Надежден, Българин, Браница и Поляново.
Край Маджарово няма нито едно отстреляно едро животно с изключение на това в Ефрем.
В ЛРД „Сокол“ има 31 дружинки с 1327 ловци, от които 13 нови членове. По-интересен фактът, че броят на ветераните (над 65 години) е 231 и броят на жени ловци – 12.
„Ловният сезон на дива свиня бе открит във всичките дружинки на 3 октомври, а всички излетите минаха без инциденти и произшествия.“ Това съобщи за „Сакарнюз“ председателят на „Ловно-рибарско дружество – Тополовград“ Гошо Атанасов.
За някои от дружинките ловът бе успешен, за други не. Най-добър се оказа за тази от с. Хлябово, където отстреляха 200-килограмов глиган, както и вълк.
Успех имаха и ловците в Синапово, Устрем, Мрамор и Светлина.
“Нашите ловци констатираха, че популацията и запасите на дива свиня в ловните ни територии е нормална. Дружинките свършиха своята работа и по подхранване на дребния дивеч, тъй като за едрия то е забранено. За радост все още нямаме констатирано наличие на африканската чума по дивите свине, но около нас в другите сдружения има, така че не е изключено да се появи и тук, въпрос на време е кога това ще стане. Нашите ловци, на територията на ЛРД – Тополовград, се надяват на сполучлив и безпроблемен ловен сезон и ние им желаем това да се случи“, завърши господин Атанасов.
Общо 7 прасета повалиха свиленградските авджии при откриването на лова за едър дивеч на 3 и 4 октомври. Най-много има ловната дружинка в с. Щит, повалила 3 диви свине.
С по един убит екземпляр се отчетоха дружинките в селата Костур, Левка, Сладун и Димитровче. От отстреляните глигани два са с по-внушителни размери – около 160 – 170 кг, повалени в мерите на с. Костур и с. Сладун.
Общо над 700 ловци, разпределени в 17 дружинки на ловно-рибарското сдружение в Свиленград, излязоха да ловуват в събота и неделя при засилени мерки за сигурност.
Всичките 19 дружинки от СЛРД „Ивайловград“ са успели да отстрелят дива свиня. Екземплярите са от 100 до 150 кг., а проби от тях са пратени за изследване за трихинелоза и африканска чума.
Ловците от сдружението в Любимец са декларирали само един отстрелян екземпляр. Гръмнали са го в местността Бакърлията край Йерусалимово и е нерез, около 200 кг.

През август и септември беше извършено разселване на животни. Според справката на ловния организатор на СЛРД „Сокол“ Дончо Чипилски сред природата са полетели 6000 колхитски фазани. Предстои пускането на още 120. Тракийските киклици, които са разселени, са 600. В плана е предвидено още 120 да бъдат пуснати, а от яребиците – 520 броя. От 19 до 21 октомври сред природата ще литнат още 120 от този вид. Полудивата патица в естествена среда се е увеличила с 320, а зайците с 40.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 12, 2020 09:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 905 831 преглеждания