Ловни полета останаха без големи си диви прасета

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 13, 2017 07:42

Ловни полета останаха без  големи си диви прасета

През изминалия уикенд най-успешен бе ловът за авджиите от ловната дружинка на село Браница. През първия ден те отстреляха голям глиган, а на другия ден – още 5 по-малки.
Трофеят им падна в събота, 4 ноември, в късния следобед, на последната пусия за деня. След като цял ден бяха скитали напразно из баирите на Сакар планина, повечето от авджиите не бяха съгласни отново да се нареждат, но председателят Георги Ангелов – Гумата се наложи и около 15:30 хората застанаха по местата си в местността Гяур дере. Те пуснаха кучетата Зарко, Арал, Бък, Бистра, а след около 10 минути се чу техен лай, който по-опитните определиха като сигнал за диво прасе. Това накара всички да са нащрек и не след дълго от един шубрак се показа туловището на глигана. Веднага по него загърмяха най-малко трима стрелци с пушки, карабини и автомати. Прасето обаче не само че не падна, ами хукна към една поляна в съседната местност Манарска кория. След него се втурнаха и кучетата, от които нерезът искаше да се отърве и нападаше. До глигана най-близо се оказа ловецът Ахмед, който с 31 изстрела успя да го повали. Фатални за дивеча бяха бренекета на пушката му ИЖ 27.
От труднодостъпната местност изтеглиха трофея с въжета, а председателят Георги Ангелов – Гумата съобщи, че тежи 275 килограма.
На другия ден, в неделя, същите авджии удариха още 5 прасета.
Общо 10 диви свине отстреля браничанската дружинка за този сезон, но предишните бяха по-малки.
Глиган с тегло над 200 кг и огромни глиги стана притежание на стрелците от ловна дружинка „Изток”, с председател Стоян Стоянов в Тополовград. Това стана на 5 ноември преди обяд, по време на неделния ловен излет, а майстор – стрелецът бе Николай Чатов. Той с един изстрел с бренеке повали големия звяр.
От дружинката съобщиха, че нерезът тежи 256 кг, а глигите са с дължина 30 см. За дължината им трябва да се произнесе комисия, която, ако потвърди, това означава, че те ще спечелят златен медал.
Снимката на ловеца и трофея е поискана от списание лов, за публикация в тяхното издание.
Да отстреля диво прасе на господин Чатов му се случва за втора поредна седмица, а най-забавното в случая е, че и двата пъти бе викач, а не е участвал на пусия. Как е станал този успешен лов разказва членът на дружинката Наско Стоянов – зам.-кмет на общината: „Случката се разви около 10.30 часа на втората пусия в местността Дядовия Петков ъгъл. Кучетата влязоха първо в съседната Ташева чешма, вдигнаха глигана и го блокираха в дерето. Там най-близо и най-бърз се оказа Николай Чатов и с един изстрел с бренеке отстреля глигана. Пострадаха няколко от кучетата, които звярът рани при отбраната си, като при едното е сериозно и се наложи да го откараме в Стара Загора за операция. Надяваме се да се възстанови и да можем пак да ловуваме с него. След тези случки прекратихме веднага лова, но успехът така или иначе бе голям за всички, които участвахме в него”, завърши господин Стоянов. Според него ловното им поле е малко, но през последните две години полагат много грижи за дивеча в него. По 12 тона царевица залагат за подхранване целогодишно и това дава добри резултати при ловуването през сезона.
В дружинката членуват 80 човека, но обикновено на лов излизат около 20 – 25 ловци.
Ловджиите на Костилково, Ивайловградско, също могат да се похвалят с добър лов.
Мирослав Сепетлиев удари глиган, тежащ 225 килограма. Със своята карабина стреля 8 пъти преди трофеят да се строполи.

При подготовката за излета, ловците излизат първо в петък и придирват, тоест проследяват дирите на прасетата, за да си направят плана за събота сутринта. Дивечът понякога надхитрява ловците, като преминава големи разстояния, и навлиза в далечни ловни територии. На ловците им направило впечатление, че този сезон прасетата не влизат в царевицата.

За презентацията е нужен JavaScript.

 

 

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 13, 2017 07:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.