Ловджиите с по-слабо представяне в отстрела на дива свиня тази година

Милена Митева
От Милена Митева януари 23, 2016 07:15

Ловджиите с по-слабо  представяне в отстрела на дива свиня тази година

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 3/651, година XIV, 22-28 януари 2016

Свързани публикации

„124 диви прасета са отстреляни от 1 октомври до втората неделя на януари“. Това съобщи ловният организатор на ЛРД „Сокол“ Дончо Чипилски. По неговите данни това е с 35 по-малко от изминалия ловен сезон. „Причините са много“, допълва той, като обяснява, че главните сред тях са големият преход във връзка с топлото време, масовата сеч и наличието на вълци. Той сподели, че въвеждането на навигации също не дава спокойствие на дивеча. Според него спадът на отчетените бройки се дължи и на бракониерството.
Ловният организатор добави, че за този период няма констатирани сериозни нарушения. От първи октомври до края на месец декември месец общият брой убити прасета е 95. От тях на територията на ДГС – Харманли до края на месец декември регистрираните диви прасета са 57 броя. На територията на ДГС – Маджарово, те са 38. Месец януари се оказва по-слаб по отстрел. През него бройката на отчетените диви прасета на територията на ДГС Харамнли отново доминира, защото има отстреляни 20 едри дивеча, а на територията на Маджарово само 9. През януари ловджиите могат да стрелят чакали извън горския фонд. Господин Чипилски обясни, че не се допуска ловуване в ловно стопанския и горския фонд, защото животните са бременни.
„Важно е да се знае, че ловът на дива свиня е до втората неделя на януари, на хищници извън горския фонд е до 31 януари.
В момента зеленоглавата патица тук се ловува през сряда, събота и неделя. Разрешен е отстрелът на бекаси, фазан и гирвек. През месец февруари остава само бекас и гривек, като последният се ловува до втората неделя на месец февруари“, допълва изказването ловният организатор.

Милена Митева
От Милена Митева януари 23, 2016 07:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.