Ловджиите с по-слабо представяне в отстрела на дива свиня тази година

Милена Митева
От Милена Митева януари 23, 2016 07:15

Ловджиите с по-слабо  представяне в отстрела на дива свиня тази година

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 3/651, година XIV, 22-28 януари 2016

Свързани публикации

„124 диви прасета са отстреляни от 1 октомври до втората неделя на януари“. Това съобщи ловният организатор на ЛРД „Сокол“ Дончо Чипилски. По неговите данни това е с 35 по-малко от изминалия ловен сезон. „Причините са много“, допълва той, като обяснява, че главните сред тях са големият преход във връзка с топлото време, масовата сеч и наличието на вълци. Той сподели, че въвеждането на навигации също не дава спокойствие на дивеча. Според него спадът на отчетените бройки се дължи и на бракониерството.
Ловният организатор добави, че за този период няма констатирани сериозни нарушения. От първи октомври до края на месец декември месец общият брой убити прасета е 95. От тях на територията на ДГС – Харманли до края на месец декември регистрираните диви прасета са 57 броя. На територията на ДГС – Маджарово, те са 38. Месец януари се оказва по-слаб по отстрел. През него бройката на отчетените диви прасета на територията на ДГС Харамнли отново доминира, защото има отстреляни 20 едри дивеча, а на територията на Маджарово само 9. През януари ловджиите могат да стрелят чакали извън горския фонд. Господин Чипилски обясни, че не се допуска ловуване в ловно стопанския и горския фонд, защото животните са бременни.
„Важно е да се знае, че ловът на дива свиня е до втората неделя на януари, на хищници извън горския фонд е до 31 януари.
В момента зеленоглавата патица тук се ловува през сряда, събота и неделя. Разрешен е отстрелът на бекаси, фазан и гирвек. През месец февруари остава само бекас и гривек, като последният се ловува до втората неделя на месец февруари“, допълва изказването ловният организатор.

Милена Митева
От Милена Митева януари 23, 2016 07:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.