Ловджии се спуснаха по полетата за мигриращ дивеч

Милена Митева
От Милена Митева август 24, 2017 10:27

Ловджии се спуснаха по полетата за  мигриращ дивеч

Ловците на ЛРД ”Сокол” се спуснаха по ловните полета. От 12 август те нарамиха пушки за да отстрелват пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновенна бекасина. Това стана след заповед на Изпълнителната агенция по горите, с която официално бе дадено началото на ловния сезон.
Преди да проехти първият изстрел членовете на дружинките се запознаха с това, че груповото и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ, след 1 януари, и в сряда.
В заповедта е записано още, че груповото ловуване на мигриращ дивеч се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.
В точка 4 пък разбраха, че трябва да се спазват определените норми за отстрел за един ловец за един ловен излет. Според чл. 71, ал 1 от Правилника за прилагане на закона за лова и опазване на дивеча гласи, че имат право да убиват пъдпъдък до 15 броя, гривяк, гургулица и гугутка до 10 броя, голяма белочела гъска до 3 броя, диви патици до 5 броя, фазани и токачки до 2 броя, заек до 1 брой, катерица, ондатра и нутрия до 4 броя.
„Членовете, които тази година ще ловуват, са 1 316 човека. Има 5 италианци и двадесет гърци. Двадесет и четири от общия брой са нови. В дружинката на село Черепово различното тази година е, че се присъедини жена”, обясни Дончо Чипилски, ловен организатор на дружеството в Харманли.
На 2 септември от 12,00 часа Ловно-рибарското дружество ще чества 120 години от създаването си. От 10,00 до 11,00 часа ще се състои ловна кинелогия, а след това ще има оркестър и много изненади, с които да бъдат отбелязани кръглата годишнина и стартът на сезона за лов.

На 6 август членове от ЛРД „Сокол” посетиха Шипка по случай празника на националната организация и 140 години от шипченската епопея.
На 12 август, събота, ловните дружинки самостоятелно отбелязаха старта на сезона с курбан по местата, където ловуват.

Милена Митева
От Милена Митева август 24, 2017 10:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама