Ликвидирането на сметища продължава

Милена Митева
От Милена Митева януари 25, 2018 17:27

Ликвидирането на сметища продължава

Над 55 тона боклук за един ден бяха събрани от няколко нерегламентирани сметища на територията на Харманли. Едното от тях се намираше до боровата гора над стадиона в града. За период от 6 часа от него с помощта на багер, 15 работника успяха да ликвидират 52 тона отпадъци от всякакъв вид.
Според Красимир Михайлов, който има база в близост до това нерегламентирано сметище, нарушители има почти всеки ден, но след 17,00 часа:
„От всякакъв етнос са хората”, сподели той.
На забележките му да не замърсяват нарушителите отговаряли, че това не е негова работа.
„Два пъти с лични средства съм чистил сметището с моите работници и моят камион”, допълни изказването на мъжа.
Няколко часа работници почистваха и територията около стадиона.
Друга част от назначените към ОП ”Чистота” отново почистиха местността Изворът на Белоногата, откъдето събраните отпадъци бяха над 3 тона.
Организаторът по труда Милена Митева и главният специалист към предприятието, обясниха, че към момента работниците, с които разполагат за чистота и озеленяване са 37 човека, 5 от които са започнали по програма до 29 години от 15 януари.
За почистването, община Харманли разполага с три сметоизвозващи автомобила, като двата от тях извозват отпадъците на града, а останалия по селата.
За чистотата в града отговарят и контрольорите Добромира Колева и Валентина Димитрова. Те следят стриктно дали строителни материали и отпадъци са изхвърлени на регламентираните места.
Служителите обясниха, че когато има нередност отправят устно предупреждение към замърсяващите околната среда. Те им обясняват, че ако са затруднени от общината могат да им изхвърлят сметта, след като заплатят за услугата. Стойността на един курс е 19,80 лв, а при работа с багер 45 лв. на час.
Когато бъде констатирано нарушение след устното предупреждение, следва издаването на констативни протоколи. Третата стъпка се изразява в съставяне на фиш със стойност 50 лв. Най-тежката санкция за замърсителите е Наказателно постановление. Неговата стойност може да достигне до 500 лв.
„За изминалата година са съставени над 15 протоколи и няколко фиша”, обясняват контрольорите.
Към момента вече има и поставени камери за видео наблюдение, които да спомогнат за установяване на нарушители.

За да бъде ликвидирано нерегламентираното сметище на улица „Люле Бургас” служителите към ОП ”Чистота” 8 месеца са събирали и извозвали по 28 тона боклук всяка седмица. В момента са поставени табели, който забраняват изхвърлянето на отпадъци. Близо 30 бетонни коша за смет са поставени из града от началото на годината.

Милена Митева
От Милена Митева януари 25, 2018 17:27
Напиши коментар

5 коментара

 1. jojo януари 28, 09:31

  Докато сте едни лентяи и крадци няма да получавате европеиски заплати !!! Заплатите ви са повече от колкото заслужавате!!!

  Отговори на този коментар
 2. samun януари 26, 15:02

  Като няма съзнание,ще има наказания,но трябва да има воля.Има ли къде да се сигнализира за такива сметища?

  Отговори на този коментар
 3. * * януари 26, 13:15

  Кои са другите нива на съзнание ?

  Отговори на този коментар
 4. Harman.li януари 26, 09:32

  Искаме да получаваме европейски заплати и пенсии, но съзнанието ни е на ориенталско ниво.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

 • 9 445 534 преглеждания