Лекарства през носа – плюсове и минуси

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 18, 2018 09:42

Лекарства през носа – плюсове и минуси

Акценти

  • Предимството на назалното приложение се изявява особено силно, когато медикаментът трябва да въздейства на мозъка.

Свързани публикации

Капките при хрема не са единствените лекарства, които приемаме през носа. Съвременната фармация предлага още много медикаменти за терапия на различни заболявания, които се прилагат назално. С какво те са по-добри от традиционните хапчета, мазила или инжекции?
Плюсовете
1. Удобни са за приемане
Доста хора се страхуват от игли и спринцовки, други трудно преглъщат таблетки, мазилата са само за определени болести (най-вече кожни), така че назалното приложение (т.е. през носа) в много случаи е най-доброто решение за прием на лекарство. При слагането на капки или впръскването на спрей в носа няма болка, опасност от пренасяне на инфекция или сериозно задавяне.
2. Влизат по-бързо в кръвта
Това значи, че лечебните свойства на съставките им се съхраняват максимално. Разбира се, не могат да се мерят със суперсъвременните системи във фармакологията, които използват наночастици, но те не са широко достъпни. „Маршрутът“ на таблетка през устата е следният: минава през хранопровода, оттам през стомаха в червата и после в кръвта. По пътя целебните свойства на съставките постепенно намаляват и така се губи част от въздействието на таблетката. Това важи особено за препарати на основата на белтъчини – храносмилателната система ги разлага тях първи. Лекарствата, приемани през носа, не минават през стомашно-чревния тракт и така попадат по-бързо и пряко в кръвта и действат по-пълноценно.
3. Минават по-късно през черния дроб
Попаднали в кръвообращението, молекулите на лекарството се насочват веднага към черния дроб. Там, както всяко друго чуждо вещество, биват подлагани на разрушаване – не напълно, разбира се, а само част от тях. Въпреки това, колкото и малък процент да се губи, може да се стигне до недостатъчна концентрация в кръвта и медикаментът да не успее да постигне терапевтичната си цел.
Няма такава опасност при прием през носа – лекарството се оказва в черния дроб по-късно, което означава, че циркулира по-продължително из кръвоносната система на организма, без да губи от целебните си свойства.
4. Въздействат по-пряко на мозъка
Предимството на назалното приложение се изявява особено силно, когато медикаментът трябва да въздейства на мозъка. Нашият главен „регулативен“ орган е защитен от кръвоносните съдове с бариера от невронни клетки, които не пропускат нищо друго освен най-необходимото за мозъка като кислород и глюкоза, например. Така той е максимално защитен от отрови и чужди организми, но, от друга страна, затруднява и действието на лечебните вещества поради ограничения достъп.
В тази бариера обаче има няколко участъка, през които може да се проникне. Един от тях е разположен в обонятелния нерв, който, на свой ред, е в съприкосновение със слизестата тъкан на носа. По този начин, когато лекарството се капне или впръска в носа, част от него попада направо в мозъка. При хора с нарушено мозъчно кръвообращение, например след инсулт, назалното прилагане на медикаменти е наистина незаменимо – по този път се избягват затрудненията поради увредените кръвоносни съдове.

Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 18, 2018 09:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.