Кюмюрлука стана дом за 7 хиляди шарана

Милена Митева
От Милена Митева септември 26, 2014 10:53

Кюмюрлука стана дом за 7 хиляди шарана

Акценти

 • Те бяха пуснати в сладководния басейн, с цел зарибяване
 • Инициативата бе на Общинско предприятие за Превенция благоустройство и строителство, а на нея единствено се отзова Софроний Софрониев
 • Големият язовир "Кюмюрлука" край Харманли остана без риба през миналата година

Свързани публикации

Седем хиляди шарана – хибриди се гмурнаха вчера във водите на язовир Кюмюрлука край Харманли. Те бяха пуснати в сладководния басейн, с цел зарибяване, а само след година  ще бъдат с тегло близо 2 килограма, без да се нуждаят от допълнителна храна.

Инициативата бе на Общинско предприятие за „Превенция, благоустройство и строителство“, а на нея единствено се отзова Софроний Софрониев. Той е служител на Горска компания и арендатор на язовир в землището на село Остър камък. Там е отгледал малките шаранчета, с които сега зарибява общинския воден басейн.

Големият язовир „Кюмюрлука“ край Харманли остана без риба през миналата година.

Операция по преместването й бе проведена в края на август 2013-та. Под ръководството на ИАРА – Хасково от пресъхващия водоем тогава бяха уловени около 60 толстолопа с тегло 20 – 30 кг и много дребна риба. Язовирът трябваше да бъде източен за спешен ремонт и съгласно закона, рибните ресурси бяха преместени в друг.

Преди да започне тази операция, за да уловят останалата в пресъхналия водоем риба, десетки бракониери бяха окупирали язовира и посред бял ден, с помощта на мрежи, тармъци, ток и бомбички изтребваха и ловяха рибата от него.

След сигнал на бившия  концесионер – Господин Грозев, от ИАРА – Хасково реагираха веднага и техни хора дойдоха и съставиха два акта. След това водоемът бе охраняван от общинска охрана.

Уловената риба бе пусната в друг водоем, а онази, която не можа да издържи на преместването, беше дадена на Социалния патронаж, съобщиха организаторите.

Операцията по обезрибяването на язовира бе продължена от ромите. След като водата изтече, те се хвърлиха масово в утаечната кал и от малките останали гьолчета ловяха каракуди, червеноперки и елевреци.

2 3 4

Милена Митева
От Милена Митева септември 26, 2014 10:53
Напиши коментар

3 Коментара

 1. Ivan септември 29, 22:19

  ИАРА да пази водоема от господин Софроний Софрониев служител на Горска компания който е добре познат на всички като токаджия и мрежар!!! Не е работата само да си направиш 2 3 снимки в весника, а и да има някакво покритие над тях

  Отговори на този коментар
 2. Пенчо Купадински септември 29, 11:26

  Aман от такава показност…този Сезгин, да беше сложил и костюма…и така да показва загриженост за рибните ресурси …дрът мошенник.
  Дано рибетата да оцелеят и след време да се ловят с кеф, щото простият народ, ще ги награби и за нула време, ще им видят сметката, преди да са стигнали и половинка…нека ИАРА минава често и пише актове на циганската и не само…бракониерска сган.

  Отговори на този коментар
 3. Истината преди всичко септември 26, 19:51

  Хахахаха Сезгин и Софрони зарибяват.Щеше да е похвално ако точно те не се облагодетелстваха най много от изловената риба от Кюмюрлука при пресушаването му.Ванка защо не казваш в на кого язовира отиде рибата от Кюмюрлука и кой съдейства за това,май имената ще са същите Софрони и Сезгин

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама