Културното шоу свърши. Започва предизборно – изборното.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 27, 2019 15:08

Културното шоу свърши.  Започва предизборно – изборното.

Месец и половина от началото на май, много от дните и вечерите на жителите на Тополовград /най-вече/ и на някои други населени места от общината бяха наситени с многобройни културни, развлекателни и всякакви други духовни прояви. Проведоха се театрален фестивал, празници на училища и детски градини, на читалището в общинския център, връчване символите на новите почетни граждани, големият български и славянски празник и Ден на Тополовград на 24 май, министерско присъствие и визита на националния омбудсман, събор в с. Радовец и кулминацията и краят на сякаш безкрайния празник – съборът край манастира „Света Троица“. Всичко бе добре организирано и подредено с незначителни проблеми, за радост на организатори, жители и гости на общината през тези дни, за което всички си отдъхнаха. Едни с удовлетворение от добре свършена работа, другите донякъде преситени от изживяното удоволствие и радост от разнообразяването на ежедневието им. Така шоуто на културата и духа в Тополовград – първа серия за тази година, приключи.
Втората ще я видим през декември. Сега обаче предстои, а може би вече и започна, едно друго, очаквано с не по-малко интерес, даже бихме казали дори с много по-голям интерес и предизвикателства, шоу. Предизборно – изборното шоу за определяне на органи на местната власт. Иначе казано, идва поредният избор за нов мандат на кметове и общински съветници.
Големият въпрос, гвоздеят в това политико-обществено шоу несъмнено ще е кои ще са кандидатите за кмет на общината.
Какво имаме към момента, като предположения, които се въртят из общественото пространство в община Тополовград.
Най-напред, любопитството на избирателите дали досегашният кмет Божин Божинов ще се кандидатира пак, за трети пореден мандат. Тъй като около него се въртят много хора, които твърдят, че са запознати с намеренията му, можем да разделим на три групи изказваното от тях „категорично“ мнение.
Едните запознати казват, че няма да се кандидатира повече, вторите по-запознати, че се колебае дали да се кандидатира или не. Трети, които също твърдят, че са много добре запознати, твърдят, че щял да се кандидатира за поредния си мандат.
Кое от трите твърдения ще се окаже вярното предстои съвсем скоро да разберем. Основните претенденти за кметския пост в общината са от ПП ГЕРБ и от БСП. Засега оттам няма твърда информация. Слуховете спрягат различни имена от двете местни партийни централи, но така или иначе съвсем скоро ще разберем това.
Общо взето за други кандидатури не се говори много – от други партии, коалиции или независими. До изборите както няма, така и има още време, така че предстои в най-близко бъдеще да разберем. Едно обаче е сигурно – битката за кметския пост в общината ще е жестока и яростна. Най-малко, защото господин Божинов ще иска да продължи да пише история, при условие, че се кандидатира за трети пореден мандат, а защо не и победа на първи тур, което ще е без аналог в досегашните „демократични“ избори.
От ПП ГЕРБ твърдо ще хвърлят всички сили, за да спечелят за първи път мандат на кмет на общината от техните редици, нещо което не им се е отдавало досега в три поредни опита.
От БСП, на фона на подема в партията в последно време, също ще опитат, тъй като кмет не са имали от мандата 1999-2003 г. и половин година след това. Ще видим и кои, и дали ще има други кандидати, които да направят състезанието още по-силно – с идеи, предложения, намерения, и въобще цялостна визия за бъдещето на все по-оредяващата откъм население Тополовградска община.
А за съветниците и другите кандидати за влизане в местната власт ще поговорим в някой от следващите броеве на вестника.

Снимка: You Shut Up

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 27, 2019 15:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.