Крум Крумов: “Надявам се да помогнем и децата да бъдат излекувани”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 18, 2019 06:16

Крум Крумов: “Надявам се да помогнем и децата да бъдат излекувани”

Добре дошъл, Крум! Как се чувстваш в родната си къща?
Благодаря, чувствам се отлично, така както може да се чувства човек при родителите си, в родния дом, в родния град, в позната и обичана обстановка.
Където да ходи и да живее човек, родната стряха, така да се каже, не може и не бива да бъде забравена, защото от тук е началото на пътя в живота за всеки. Въобще, чувствам се така, както човек може да се чувства у дома си.

Това не е първият преход от този род, който правиш. Какво е по-различното сега и какво те накара да се включиш и в благотворителната инициатива за подкрепа на малкия Христиан?
За преходите мога да кажа, че апетитът идва с яденето. Първият беше през 2011 г., пеша до Камино де Сантяго, Камино Франсес – 900 км. На следващата година пътувах с велосипед от Лодз до Рим – 2 000 км. През 2016 г. тръгнах от Тополовград до Атон на Света гора – 600 км с велосипед. През 2017 г. направих обиколка на Исландия – 1 400 км за 14 дни и сега пътувам от Созопол до Камино. Преходът е дълъг – 5 000 км. Целта ми е да го измина за около 30 дни и бих казал, че маршрутът е сантиментален.
В началото мислех да прекося цяла България, за да има хора, които да карат с мен, а и да съм възможно най-дълго в страната си. След това реших, че много по-близко до сърцето ми ще е да сляза до Беломорска Тракия, от където идва моят род, моето семейство. Бил съм там през 2016 г. по пътя за Атон. Сега ще премина от Гюмюрджина към Солун, Битоля, Охрид, все места свързани силно с България. След това ще премина през Албания и нататък към Камино.
Що се отнася до благотворителността, идеята ми беше да се обърна към тази група хора, която се събира в Камино и която смятам, че познавам – хора добри, съзнателни, емпатични и които, ако има добра кауза да ги обедини, ще откликнат. Идеята ми беше за първи път да свържа България с Камино директно, без да се придвижваме с кола, автобус, а само с велосипед. Надявам се, когато стигна там хората да откликнат на тази благотворителна кауза.
Междувременно откликват други хора, хора които бягат, карат колело, съпричастни към благотворителни каузи. По маршрута се присъединяват и други хора, които питат, интересуват се за какво става дума и се включват според възможностите си.
Благотворителността на този преход е насочена към Христиан и едно 12-годишно полско момиче Невена Родович, което живее в Лодз, където живея и аз със семейството си. То е с майка българка и баща поляк и е почти изцяло загубило зрението си след операция. Едно много умно и талантливо дете. За лечението ѝ, както и при Христиан, е необходима голяма сума, която семейството ѝ няма как да осигури. Помага им полска фондация, а останалата сума, както и при Ици, събират хората и ние също искаме да помогнем с тази инициатива.
Надявам се това да стане, за да могат тези деца да бъдат излекувани и живеят пълноценно своя живот.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 18, 2019 06:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама