Криминалните престъпления се повишават, разкриваемостта им също

Милена Митева
От Милена Митева април 6, 2020 11:34

Криминалните престъпления се  повишават, разкриваемостта им също

Криминалните престъпления в Община Харманли през 2019-та са се увеличили с 13 повече от предходната, когато са били 375. Разкриваемостта им е с 3% повече.
Това става ясно от представения за сведения доклад на Пламен Колев – началник на РУ „Полиция“- Харманли на последната сесия на ОбС.
При структуроопределящи за региона престъпления против собствеността тенденцията отново е увеличение, макар и само със 17. През 2018-та броят им е бил 130, а през изминалата 147. Наблюдава се основно скок при кражбите – 15 броя.
Добрата работа на специалистите дава резултат. Налице е разкриваемост от 37%. Служителите са установили 6 лица, които са извършители на този род престъпления и са им наложили мярка „задържане под стража“.
„От тогава до настоящия момент няма регистрирани домови кражби“, допълва отчетът на Колев.
Запазил се е броят на престъпленията, свързани с наркотици, като при този вид престъпление се увеличава с 5%. Наблюдава се спад при задържането на акцизни стоки и намаляване на незаконното притежание на оръжие и боеприпаси, което се определя като скрита престъпност.
Престъпленията против личността са намалели. Разкриваемостта при тях се е увеличила с 15%. Също така има спад в броя на грабежите спрямо предходни периоди.
За отчетния период от 1 януари до 21 декември 2019 г. „Пътните полицаи“ от РУ Харманли са установили 5 944 нарушители по ЗДВП (Закона за движение по пътищата). От общия брой нарушения са съставени 1 015 актове за установяване на административно нарушение, 871 глоби с фиш и 4 058 електронни клипа.
В Закона за движения по пътищата от общия брой нарушения са съставени – 882 акта, 711 глоби с фиш и 559 електронни клипа.
„Имаме увеличение от 3 307 броя установени нарушения, увеличение от 133 броя административни нарушения, увеличение с 160 броя фиша по ЗДВП и увеличение от 3 499 електронни клипа“, каза в заключение началникът на РУ Харманли.
Koнстатира се спад на общия брой регистрирани престъпления от 464 на 424.
Това отчете пред общинските съветници Пламен Колев, който е ръководител на полицейската служба в Града на Белоногата.

Милена Митева
От Милена Митева април 6, 2020 11:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.