Криминалните престъпления се повишават, разкриваемостта им също

Милена Митева
От Милена Митева април 6, 2020 11:34

Криминалните престъпления се  повишават, разкриваемостта им също

Криминалните престъпления в Община Харманли през 2019-та са се увеличили с 13 повече от предходната, когато са били 375. Разкриваемостта им е с 3% повече.
Това става ясно от представения за сведения доклад на Пламен Колев – началник на РУ „Полиция“- Харманли на последната сесия на ОбС.
При структуроопределящи за региона престъпления против собствеността тенденцията отново е увеличение, макар и само със 17. През 2018-та броят им е бил 130, а през изминалата 147. Наблюдава се основно скок при кражбите – 15 броя.
Добрата работа на специалистите дава резултат. Налице е разкриваемост от 37%. Служителите са установили 6 лица, които са извършители на този род престъпления и са им наложили мярка „задържане под стража“.
„От тогава до настоящия момент няма регистрирани домови кражби“, допълва отчетът на Колев.
Запазил се е броят на престъпленията, свързани с наркотици, като при този вид престъпление се увеличава с 5%. Наблюдава се спад при задържането на акцизни стоки и намаляване на незаконното притежание на оръжие и боеприпаси, което се определя като скрита престъпност.
Престъпленията против личността са намалели. Разкриваемостта при тях се е увеличила с 15%. Също така има спад в броя на грабежите спрямо предходни периоди.
За отчетния период от 1 януари до 21 декември 2019 г. „Пътните полицаи“ от РУ Харманли са установили 5 944 нарушители по ЗДВП (Закона за движение по пътищата). От общия брой нарушения са съставени 1 015 актове за установяване на административно нарушение, 871 глоби с фиш и 4 058 електронни клипа.
В Закона за движения по пътищата от общия брой нарушения са съставени – 882 акта, 711 глоби с фиш и 559 електронни клипа.
„Имаме увеличение от 3 307 броя установени нарушения, увеличение от 133 броя административни нарушения, увеличение с 160 броя фиша по ЗДВП и увеличение от 3 499 електронни клипа“, каза в заключение началникът на РУ Харманли.
Koнстатира се спад на общия брой регистрирани престъпления от 464 на 424.
Това отчете пред общинските съветници Пламен Колев, който е ръководител на полицейската служба в Града на Белоногата.

Милена Митева
От Милена Митева април 6, 2020 11:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.