Красимира Ятакчиева: “Фестивалът всяка година отваря Тополовград пред България и света”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 26, 2016 21:33

Красимира Ятакчиева: “Фестивалът всяка година отваря Тополовград пред България и света”

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 16/1505, година LXXXI, година XIV, 22-28 април 2016

Свързани публикации

Много тихо и някак си незабележимо за обществеността върви подготовката за 21–ят театрален фестивал тази година, за разлика от юбилейния 20–ти миналата. Така ли е или впечатлението е измамно? Какви са проблемите, които съпътстват подготовката и ще бъдат ли отстранени те до започването?
Ако някой е останал с такова впечатление, то наистина е измамно. Просто малко закъсняхме, поради това, че трудно намерихме решение на проблема с художественото осветление.

Осигурено ли е финансирането, което несъмнено е най-трудната част от подготовката за провеждането на фестивала. А как се реши проблемът със сценичното осветление?
Художественото осветление се повреди в края на миналата година при сериозна авария. С господин Божин Божинов и господин Трифон Ламбов търсихме възможност за финансиране на ремонта. Благодарим на ръководството на „Каолин” АД, които обезпечиха по-голямата част от средствата за него, както и на всички дарители, които и тази година се отзоваха и дариха средства за фестивала.
Що се отнася до финансирането на събитието, проведохме сериозна дарителска кампания за набиране на средства. Знаете, че фестивалът има значима мрежа от традиционни дарители. Разбира се, привличаме и нови. Надявам се, че ще се справим успешно. Най–сериозна подкрепа ни оказва общината, за което благодаря на кмета, на председателя на Общинския съвет, както и на общинските съветници, които винаги са били съпричастни към театралните празници.

Кои състави, от кои страни и градове от България ще участват в проявата тази година. Има ли вече яснота къде ще се провежда „Втората сцена? Какви гости очаквате по време на провеждането му?
Подготовката за фестивала върви нормално. На 9 и 10 април се проведе селекцията. Прави впечатление големият брой заявки от страна на българските състави, които получихме тази година за участие във фестивала.
Селекционната комисия класира 18 постановки, които наистина са стойностни и ще доставят наслада на публиката. Театралните състави от чужбина са 6, а българските – 12.
Благодарение на Министерството на културата за закриването на фестивала осигурихме спектакъла „Особености на руската любов” на Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен, с участието на Мария Сапунджиева, Мариана Миланова и Георги Кадурин.
Тази година председател на журито ще бъде Борислав Чакринов – директор на Драматичен театър „Андриана Будевска” – Бургас, членове: Иван Ласкин – актьор, Богдана Костуркова – драматург и нашият режисьор Вълчо Янев.
Предвидили сме специална изненада за децата. Ще ни гостува Националният дворец на децата – София, чиито възпитаници ще представят атракционни изкуства на откриването на фестивала.
Втората фестивална сцена ще се проведе в Свиленград, Гълъбово и Любимец. Спектаклите, които ще се представят там, ще бъдат подарък от Международния театрален фестивал за почитателите на театралното изкуство.
На откриването на фестивала очакваме представители на Министерството на културата. Вече потвърди участието си Христо Мутафчиев – председателят на Съюза на артистите в България.

Има ли във Вас и Организационния комитет притеснения за бъдещето на придобилия широка популярност в страната, а така и в чужбина тополовградски театрален фестивал?
Лично аз нямам такива безпокойства. Едва ли някой може да си представи, че най-голямото и авторитетно културно събитие на Тополовград може да бъде поставено под съмнение. Никой не би си позволил такова мислене. Тополовградчани са будни и интелигентни хора. Те имат специално отношение към театъра и гледат на културата от позицията как тя да се развива. Нашите гости са възхитени от това, че поддържаме този Празник вече 21 години. Фестивалът не се прави от няколко човека, а се сътворява с усилията на всички – Театъра на комедията „Велко Кънев”, читалището, общината, дарителите, цялата общественост. Той е очакван и желан празник. Както се отваря театралната завеса, така фестивалът всяка година отваря Тополовград пред България и света. Лично аз не искам след години да слушам, че някога в Тополовград се е провеждал Международен театрален фестивал на името на Велко Кънев, както обикновено се случва, когато загубим нещо. Защото гордостта ни не трябва да е само в минало време, а да има настояще и бъдеще.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 26, 2016 21:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.