Красимира Ятакчиева – бивш началник отдел „Просвета“ към община Тополовград: Защо ме уволниха?

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 25, 2006 07:15

Красимира Ятакчиева – бивш началник отдел „Просвета“ към община Тополовград: Защо ме уволниха?

Акценти

  • Сакарско ехо, 24 февруари - 2 март 2006 год.

Свързани публикации

Моето уволнение е израз на саморазправата на Вълчева с неудобните на нея и обкръжението й служители. Естествено е в заповедта за уволнение да бъдат посочени причини, основаващи се на закони, които Вълчева за 2-годишното си кметуване така и не прочете. Бях обвинена в превишаване на правата, в неспазване кръга на служебните задължения, в нарушение на финансовата дисциплина.
Да, г-жо Вълчева, аз превиших правата си, защото не се съгласих с Вас да накърните правата на 201 учители, служители и работници в учебните заведения, като назначите неправомерно по ПМС № 66 допълнителен непедагогически персонал, без да има потребност от това. Единствено, за да обслужите собствените си интереси. Назначихте предани на Вас хора, които да подкрепят обречената Ви кауза и дадат гласа си за Вас на изборите, които Ви преследват като кошмарен сън. А дали неприетият още бюджет ще може да покрие предвидените за 2006г. увеличения на заплатите в образованието, дали работещите в община Тополоград учители ще получат в края на годината допълнително материално стимулиране от скромните 100лв., това за Вас е без значение. Важно е общинският бюджет да поеме вашите разноски за екскурзии по света и у нас, горивото на луксозното возило на зам. кмета до София и обратно и умопомрачаващата Ви сметка за мобилен телефон. Вие и без това бяхте твърде изнервена от факта, че отдел “Просвета“, който за моя чест ръководих, в края на 2005г. бе спестил фонд „Работна заплата“ за допълнително стимулиране на работещите в училищата и детските градини.
Вярно е, г-жо Вълчева, че не спазих кръга на служебните си задължения, като организирах и подготвих Общинския план за развитие 2007 – 2013г., задача, която Вие, поради многобройните си пътувания и псевдоангажименти за цели две години не успяхте да осъществите. В Закона за регионалното развитие е записано, че Кметът на Общината носи отговорност за изготвяне на Общинския план за развитие в срок до месец април 2005г. Когато през ноември 2005г. от Министерството на околната среда ни съобщиха, че единствената община в България, която няма разработен и приет План за развитие е Тополовградската, аз превиших правата си по Ваша молба и се заех с осъщестяването на тази най-важна за развитието на общината задача, за което бях уволнена. Защото, ако Община Тополовград няма такъв план, не може да кандидатства по европейските програми. И това, разбира се за Вас е без значение. Вашите съмишленици ни убеждават, че чрез вашите екскурзии един ден ще се докоснем до Европа.
Що се касае до тежкото състояние на Общинската болница, за което бях обвинена, търсете вината в себе си, защото личната Ви неприазън към ръководството и целия персонал на болницата и безкрайните Ви спорове, доведоха болничното заведение до този хал. Докато Вие се криехте в къщи след поредното прокурорско решение, аз проведох среща в Министерството на здравеопазването за включването на нашата болница в Списъка на болниците в отдалечени и рискови райони, за които се полагат облекчения.
А най-голямата ми вина, според Вас, е в това, че по заповед на ВрИД кмет съм организирала новогодишен празник за служителите от Общинска администрация. В празника участваха 39 служители, за които бяха изразходвани по 9.50лв. за обяд. Теза хора, г-жо Вълчева заслужават уважение, защото освен, че си вършеха работата съвестно, изтърпяха стоически всичките Ви капризи, обиди, унижения, преследвания и жалките Ви усилия да кметувате, без да сте кмет.
Защо Вие не дадете отговор на гражданите за пошлия коктейл, организиран от Вас за 24 май, на който вместо изявени дайци на просветата и културата, се ширеха вашите политически и лични приятели под звуците на „Сиртаки“?
Вие страдате от липса на достойнство. Защото да уволниш една сиротна вдовица и да прогониш от родния им дом едно младо семейство с три деца, не е достойнство.
Не е достойнство, г-жо Вълчева, след като по отсраняването Ви са се произнесли всички възможни съдебни инстанции, Вие да се изживявате като кмет.
Вие се самозабравихте. Стигнахте до там, че започнахте да ме обвинявате, че журналистът Валентин Касабов е мой зет. От всичко, в което сте ми обвинили, само това е вярно. Валентин Касабов е мой зет и това е чест за нашето семейство. След като Вие имате друг морал, питам Ви какво прави бъдещата Ви снаха в Общинска администрация?
Всъщност, Вие трябваше да ми благодарите. Защото в продължение на две години, аз вършех професионално работата си, въпреки Вас, уважавайки кметската институция. И пишех слова… Словата, които Вие трябваше да произнасяте – с повод или без повод. Пишех ги, а Вие се затруднявахте да ги прочетете.
Зная защо ме уволнихте. Искахте да унижавате достойнството ми, а аз да Ви ръкопляскам.
Аз се казвам Красимира Ятакчиева и на хора като Вас не ръкопляскам.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 25, 2006 07:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.