Красимир Панчев: „Общината се управлява не от партията, а от личността”

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 12, 2015 09:50

Красимир Панчев:  „Общината се управлява не от партията, а от личността”

Господин Панчев, Вие сте един от основните претенденти за кметския стол? Кое ви мотивира да се кандидатирате за кмет на община Харманли?
Според мен местните избори са състезание на идеи, ясна визия за развитие и стратегия за управление. В една такава надпревара конкуренцията винаги е от полза и то за разумния избирател, на който му пука как изглежда града му, колко често му вдигат кофите със смет, какво получават децата му в детската градина, когато плаща немалката си такса… и още, и още. Считам че притежавам опита в местното самоуправление, управлявал съм и продължавам успешно да управлявам фирмите си, където съм работодател на близо 100 човека, имам конкретни идеи за развитието на града и общината и най-важното – знам начинът, по който да ги постигна. Но основното което ме подтикна да поема това предизвикателство – това е реалното състояние на Харманли и населените места. Нецелесъобразно използване на финансовите средства, налудничави решения и прахосване на парите на всички нас – съвестните данъкоплатци.

Коя ще бъде първата задача в първия ден от мандата ви, ако избирателите ви гласуват доверие?
Все пак съм икономист по образование – ще анализирам финансовото състояние на общината и ще започна постепенно да изграждам стратегията си за успешно реализиране на целите от предизборната ми програма. Имам мечта – да видя града си обновен – с нов площад, модерен спортен комплекс, реновирани символи на града, санирани болница, детски градини и училища, добра инфраструктура – предпоставка за привличане на инвеститори, които да дават работа на хората. Харманлийци са работливи, искам да допринеса за подобряване на бизнесклимата, за откриване на нови работни места… мъчно ми е, когато наши съграждани се потят ден и нощ по гръцките ферми и дворове, защото тук в родния им град няма работа. Празни обещания никога не давам – реализираните идеи и удовлетворението в очите на избирателите, ще бъдат моята най-голяма награда, стимул за надграждане.

Как оценявате протичането на предизборната кампания? Има ли удари под кръста или все още е рано?
Не мога да нарека предизборната надпревара към този момент динамична, от гледна точка на сблъсък на идеи за управление между основните играчи на политическата сцена. Имам идея и най-вероятно ще поканя опонентите си в пряк дебат – да сложим проблемите на града и общината на масата и защитаваме идеите за тяхното решаване. Това е един от успешните начини за демонстриране на знания, умелост и комбинативност при вземането на решения. Що се отнася до слухове в обществената пространство – има и в излишък. Опитвам се да бъда над тези неща. Единственото, което искам да кажа с ръка на сърцето е това, че участвам в тези избори като кандидат кмет от МК „Промяна за Харманли” – не участвам в никакви задкулисни договорки и интриги. Поел съм ангажимент единствено пред гражданите на Общината, чрез представената от мен Програма за управление. Повече от искрен съм и ще го докажа.

При откриването на предизборната Ви кампания, залата в Културния център се оказа тясна за всички ваши съмишленици и симпатизанти? Изненадахте ли се от този факт?
Не. Никак не бях изненадан. Още от момента, в който публично заявих кандидатирането си за кмет на общината, получих адмирации от много хора. Радвам се, че хора без квитанции за платен членски внос и пристъпващи „под строй”, без зрелища и концерти, уважиха моята покана и се включиха в една конструктивна дискусия за развитието на града. Харесвам хората с будна гражданска съвест. Те са най-точния коректив за едно управление. Иначе в кварталния клуб, с осигурена почерпка от паста и лимонада всичко е ясно. Аплодираме „силния на деня” и се вричаме във вечна вярност, въпреки че осъзнаваме недостатъците, недоволството ни напира отвътре, но вкусът от марципана в пастата е по-силен от всичко. Но за съжаление, открих и страх, страх у хората. Много мои симпатизанти, ми се обадиха по телефона да ме подкрепят, но страхът да не загубят работното си място и заплатата, която изхранва семействата им ги остави настрани от събитието. Това вече е трагично за едно демократично общество. Ние, трябва да се опитваме да преодоляваме този страх, но сме зависими от бедността и безработицата, която ни задушава.

В разгара на предизборната кампания какво бихте искал да кажете на гражданите на Харманли, на всички потенциални избиратели?
Искам да им кажа, да мислят и анализират предизборните програми на кандидатите. Да проследят професионалното им развитие, да преценят дали притежават управленски качества. Основният ми апел към избирателите е това да гласуват не толкова по партийна пристрастност, а да избират мажоритарно, да избират личността. Защото в едни местни избори, партията може да те понесе на гребена на вълната, но след това на кметския стол, избраният остава сам с опита и управленските си качества, а когато те липсват провалът е неизбежен, а избирателите са нетърпеливи да видят обещаното с очите си. Винаги съм казвал, че непартийната книжка в джоба е гарант за доброто управление. Свидетели сме и на много успешни градоначалници, които се справят блестящо без мощна партия зад гърба си. Успешната формула е комбинативност, последователност във вземането на решения, ясни и точни приоритети и правилна стратегия за развитие. За да бъдеш градоначалник трябва да си отворен към хората, да виждаш чрез техните очи, да анализираш, да бъдеш креативен и гъвкав. Да имаш смелостта да си поставиш големи цели в името на благоденствието на жителите и после да ги следваш. Кмет без ясно поставени цели, които да го амбицират да работи спада в графата общински служител на заплата. Аз за заплата не се редя. Аз имам ясна цел – благоденствие за хората в един обновен, чист и подреден град. Защото всички ние заслужаваме повече, Харманли заслужава повече!

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 12, 2015 09:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.