Красимир Катев с две първи места стана “Цар на виното” в Любимец

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 21, 2020 15:08

Красимир Катев с две първи места стана “Цар на виното” в Любимец

Победител в конкурса „Домашно младо червено вино“ в Любимец тази година е Красимир Катев. Според дегустационната комисия първо място и приза Цар на виното безапелационно печели дългогодишният местен производител на този елексир. Той получи от заместник-кмета Илия Илиев 50-литрово дъбово буре и грамота.
На второ място в категория „червено вино“ бе оценен еликсирът на Васил Писаров от с. Малко градище. От негово име наградата получи съпругата му, заедно с малкия му син, който бе облечен с българска народна носия, цървулки и калпак. Малкото българче предизвика радост и умиление сред присъстващите на площада, а мнозина се снимаха с него за спомен. Наградата – дъбово буре – 30 литра, бе връчена от Делю Кулов, член на Ротари клуб Любимец.
На трето място бе класирано вълшебното питие на Карамфил Карамфилов. Той се сдоби с оригинална поставка за вино и грамота.
Специална награда в категорията „бяло вино“ получи Янко Недялков от Любимец. Наградата – ръчно изрисувана декантера, бе връчена от Тодор Милев – заместник-кмет на общината.
Красимир Катев е отличен производител не само на червено вино, но и на бяло и розе. Негово вино в категория „розе“ спечели също първо място.
Надпреварата между майсторите – винари стартира от 9 февруари и в рамките на четири дни се събираха проби. Желаещи не липсваха и тази година, а в надпреварата се включиха 28 производители на червено вино, 4 на бяло и 2 на розе.
Организаторите на празника – Общинска администрация Любимец, Ротари клуб „Любимец“ и НЧ „Братолюбие-1884“, спазиха традицията и преди общоградското веселие направиха ритуално зарязване на лозови масиви в близост до града.
В началото отец Трифон Караджонов отслужи празничен водосвет за здраве и берекет по лозята и благослови всички, които имат отношение към празника.
В ритуалното зарязване на лозите на масива се включиха кметът на общината Анастас Анастасов, председателят на ОбС Мария Станкова и членове на Ротари клуб „Любимец“.
След зарязването отбелязването на първия пролетен празник продължи в центъра на града, където организаторите бяха подготвили богата празнична програма, придружена с песни и танци. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха народната певица Христина Христакиева и оркестър „Харизма“. Те през цялото време изпълняваха български народни песни, а танцьорите от ТС “Сакарци” и “Сакарче“ внесоха допълнително настроение с кръшни танци и хора.
Тази година Винарска изба „Кончерто Уайнъри” отново се включи с безплатно вино на присъстващите, а майсторът Тодор Тананов бе обявен за “Мастър шеф” на скарата.
На 14 февруари, в отделните населени места в общината, се проведе празникът, посветен на лозари, градинари и соколари. Организирано отбелязване се направи в селата Белица и Малко градище, както и от местни фирми като „НТТ- Мария Николова“.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 21, 2020 15:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама