Коронавирусът е вече тук, какво да правим?

Сакар нюз
От Сакар нюз март 19, 2020 16:27

Коронавирусът е вече тук, какво да правим?

Епидемията, причинена от коронавируса, вече се разпространява в страната. Макар нейните размери да не са застрашаващи, в държавата се предприемат сериозни мерки, които да я ограничат навреме.
Огромният поток от информация по-скоро обърква обикновените хора, които са притеснени от заразата и не знаят как да реагират, ако усетят, че имат проблеми със здравословното състояние. Но преди да започнат да се тревожат за здравето си трябва да знаят няколко неща.
Два от характерните симптома на заразяване с коронавирус са суха кашлица и повишена температура. Тази симптоматика е идентична с тази на сезонния грип, затова е препоръчително първо обаждане до личния лекар, вместо посещение на кабинета му.
Има три официално оповестени места, на които можете да зададете тези и други въпроси или направо да узнаете отговорите.
Първото е „горещ телефон“ на Министерството на здравеопазването – 02 807 87 57. Той работи денонощно, но почти през цялото време дава заето.
Второто място е подробната информация от сайта на Министерството на здравеопазването.Третото е телефонът за спешни случаи 112, валиден за целия Европейски съюз, където се приемат обаждания с въпроси за мерките заради коронавируса.
Обажданията на тези места няма да ви помогнат много, затова от националния щаб за коронавируса настояват хората да се свързват най-напред с личните си лекари, но само по телефона. Инструкциите са докторите веднага да направят обстойна анкета с пациента си: бил ли е в рискови държави през изминалите две седмици и срещал ли се е с хора, върнали се от най-засегнатите страни.
Ако пациентът има изявена симптоматика на COVID-19 и личният лекар прецени, че е нужна хоспитализация на пациента, той трябва да се свърже със Спешна помощ.
Именно те имат оборудвани със защитни облекла екипи и трябва да закарат пациента в инфекциозно отделение в Хасково. В Харманлийската болница в момента подготвят такова отделение.
Ако симптомите се развиват извън работното време на джипито или той не отговаря на телефонните позвънявания, пациентът трябва да потърси спешния кабинет, с който работи неговия личен лекар.
Хората, които нямат личен лекар, трябва да се свържат с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) на своето населено място.
За тези, които искат по желание да си направят тест, се знае, че една частна лаборатория предлага PCR-тестове за коронавируса, но още няколко очакват да получат от т.нар. бързи тестове до дни. Цената на изследването е 120 лева.

10 правила как да се предпазим

1. Всеки път щом излизате от вкъщи, слагайте ръкавици. Носете ги навсякъде – в метрото, автобуса, таксито… на всички обществени места. А дори и да изглежда странно, носете ги и на работното си място. Изберете леки и удобни ръкавици, които ви карат да се чувствате удобно и проблемът с тях ще бъде минимален.

2. Какво да правите обаче, ако ви се наложи да свалите ръкавиците? Най-важното – не докосвайте лицето и очите си. Дори и нещо да ви дразни, очите са пряк път на Ковид-19 и всякакви други зарази към имунната ви система. И не забравяйте – преди да си сложите ръкавиците отново, измийте добре ръцете си с топла вода и сапун.

3. Бъдете внимателни с дръжките на вратите – в офиса и на публични места. Тук ръкавиците отново ще са ви от полза. Ако обаче все още нямате или ви се е наложило да ги свалите, пробвайте да отваряте или затваряте с лакът. В противен случай веднага се измийте. Избягвайте да докосвате с голи ръце парапети, компютри, мобилни телефони – накратко: всичко, което е било изложено на обща среда. Ако се наложи да вдигнете нечий телефон или да ползвате чужд компютър, не докосвайте лицето си и измийте ръцете си, веднага след като имате досег с предмета. 4. За да има смисъл от всичко казано дотук, подменяйте ръкавиците всеки ден. Купете си два, три или колкото решите чифта. Перете ги след всяко използване. Изсушете ги добре и едва тогава ги вкарвайте в нова употреба. Важно: не носете влажни ръкавици. Така буквално се превръщате в ходещ развъдник на зарази.
5. И маските! Тук спорът е сериозен. Предпазните средства са сред едни от най-търсените стоки у нас. Затова и в аптеките е почти невъзможно да бъдат намерени, макар да е известно, че са безполезни, ако се носят навън. Те не са особено полезни, дори когато сте на закрито, тъй като повечето от тях не стават за повече от едно носене. Използването на една и съща маска става причина за задържане на слюнка и носни секрети от вътрешната ѝ страна. А това е магнит за бактерии. Най-добре избягвайте тълпите и стойте на поне половин метър разстояние от хората. Не се ръкувайте и да не прегръщайте никого. Така със сигурност ще е по-здравословно и за двама ви.
6. Вкъщи се откажете от общите кърпи и ги заменете с такива с имената на всеки член на семейството. Особено важно е всеки да използва собствената си кърпа. Перете ги поне два пъти седмично на висока температура и ако имате сушилня, се възползвайте от нейните възможности. Влажните кърпи са идеална среда за развъждане на вируси.
7. Ограничете използването на общи съдове – не сервирайте с прибор, с който се храните, не пийте от чужда чаша и не опитвайте от общата храна. Измивайте внимателно както храните, за които това е възможно, така и кухненските прибори след хранене.
8. Месото и рибата трябва да се консумират едва след сериозна термична обработка.
9. Отваряйте често прозорците вкъщи и на работа. Вирусите трудно оцеляват в добре проветрени помещения.
10. Ако някой от семейството ви е под карантина с опасения за Ковид-19 и се грижите за него, носете ризи с дълъг ръкав и дрехи, които покриват цялото ви тяло. Перете всичко, което той или тя носи или до което се докосва, с гореща вода и сапун. Ако имате място, отделете човека под карантина в самостоятелна стая. За всеки случай носете добре прилепнала маска, като осигурете такава и за евентуалния болен. Бъдете много внимателни, когато сменяте маската на своя близък, защото е много вероятно тя да е покрита със солидно количество вируси. Използвайте латексови ръкавици, когато я сменяте. Така намалявате риска самите вие да се заразите.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 19, 2020 16:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама