Коронавирус: Кои са най-застрашени и защо?

Сакар нюз
От Сакар нюз март 12, 2020 14:03

Коронавирус: Кои са   най-застрашени и защо?

Ето какво още трябва да знаем за рисковете:
Защо най-вече възрастните хора са застрашени?
Смъртността при пациентите над 65 години нараства много бързо. В Китай – страната с най-голям брой жертви засега – тя е 0,2 на сто при под 40-годишните и 8% при тези между 70 и 79 години. При 14,8% от заболелите над 80 години болестта е довела до летален край.
Затова в идните седмици и месеци защитата на възрастните трябва да е основен приоритет, особено на тези с предишни заболявания. Тази рискова група трябва да избягва събирането с големи групи от хора.
В случай на карантина гледането на внуците не трябва да бъде поверявано на баба и дядо. Възрастните хора не трябва също така и да пазаруват – тази задача трябва да бъде поета от техните близки.
Кои други заболявания увеличават риска?
Почти всички починали досега са страдали от друго заболяване преди да се заразят с коронавирус. Според Световната здравна организация (СЗО) застрашени са преди всичко възрастни хора със сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, хронични респираторни проблеми и онкологични заболявания.
Защо мъжете са уязвими от жените?
В Китай смъртността при мъжете е 2,8%, а при жените – 1,7%. Същата беше и картината при избухването на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 година. Сезонните грипове също засягат по-тежко мъжете от жените.
Женската имунна система е по-издръжлива от мъжката. Основната причина е хормонът естроген, който стимулира имунната система и я прави по-ефективна срещу заболявания.
Защо децата не са толкова застрашени?
Децата също се заразяват, но при тях това или не води до заболяване, или синдромите са много леки. Все още не е напълно ясно защо.
Част от въведените ограничителните мерки:
Отменят се всички масови прояви, като състезания, олимпиади, екскурзии, зелени училища
– провеждането на спортни мероприятия на закрито да се ограничи до присъствие на 250 души с поне метър разстояние между тях. При невъзможност, те се провеждат без публика.
– отменят се конгреси и конференции, семинари.
– съдилищата затвориха врати за един месец
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви ограничения за пътуване от и до Европа за 30 дни.

Истерията с разпространението на коронавирусът стигна до абсурдни нива и все повече приличаме на жертви на социален експеримент. Страшното е, че се показваме като незрели, лесно внушаеми и от там лесно манипулирани общества.
Всеки ден медиите призовават да не изпадаме в паника и да не се презапасяваме с лекарства и хранителни продукти, но тъкмо преекспонирането на темата създава в хората чувство за повишена тревожност. Това се случва, защото обществото отдавна е загубило вяра в управляващите и когато те му кажат „Спокойно!“, то се чувства застрашено и започва да действа под влияние на емоциите, а не на разума.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 12, 2020 14:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама