Коронавирус: Кои са най-застрашени и защо?

Сакар нюз
От Сакар нюз март 12, 2020 14:03

Коронавирус: Кои са   най-застрашени и защо?

Ето какво още трябва да знаем за рисковете:
Защо най-вече възрастните хора са застрашени?
Смъртността при пациентите над 65 години нараства много бързо. В Китай – страната с най-голям брой жертви засега – тя е 0,2 на сто при под 40-годишните и 8% при тези между 70 и 79 години. При 14,8% от заболелите над 80 години болестта е довела до летален край.
Затова в идните седмици и месеци защитата на възрастните трябва да е основен приоритет, особено на тези с предишни заболявания. Тази рискова група трябва да избягва събирането с големи групи от хора.
В случай на карантина гледането на внуците не трябва да бъде поверявано на баба и дядо. Възрастните хора не трябва също така и да пазаруват – тази задача трябва да бъде поета от техните близки.
Кои други заболявания увеличават риска?
Почти всички починали досега са страдали от друго заболяване преди да се заразят с коронавирус. Според Световната здравна организация (СЗО) застрашени са преди всичко възрастни хора със сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, хронични респираторни проблеми и онкологични заболявания.
Защо мъжете са уязвими от жените?
В Китай смъртността при мъжете е 2,8%, а при жените – 1,7%. Същата беше и картината при избухването на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 година. Сезонните грипове също засягат по-тежко мъжете от жените.
Женската имунна система е по-издръжлива от мъжката. Основната причина е хормонът естроген, който стимулира имунната система и я прави по-ефективна срещу заболявания.
Защо децата не са толкова застрашени?
Децата също се заразяват, но при тях това или не води до заболяване, или синдромите са много леки. Все още не е напълно ясно защо.
Част от въведените ограничителните мерки:
Отменят се всички масови прояви, като състезания, олимпиади, екскурзии, зелени училища
– провеждането на спортни мероприятия на закрито да се ограничи до присъствие на 250 души с поне метър разстояние между тях. При невъзможност, те се провеждат без публика.
– отменят се конгреси и конференции, семинари.
– съдилищата затвориха врати за един месец
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви ограничения за пътуване от и до Европа за 30 дни.

Истерията с разпространението на коронавирусът стигна до абсурдни нива и все повече приличаме на жертви на социален експеримент. Страшното е, че се показваме като незрели, лесно внушаеми и от там лесно манипулирани общества.
Всеки ден медиите призовават да не изпадаме в паника и да не се презапасяваме с лекарства и хранителни продукти, но тъкмо преекспонирането на темата създава в хората чувство за повишена тревожност. Това се случва, защото обществото отдавна е загубило вяра в управляващите и когато те му кажат „Спокойно!“, то се чувства застрашено и започва да действа под влияние на емоциите, а не на разума.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 12, 2020 14:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.