Колектори тормозят за стари задължения

Ива Вангелова
От Ива Вангелова януари 14, 2019 08:56

Колектори тормозят  за стари задължения

Колекторски фирми тормозят граждани за стари задължения от преди пет и повече години. За това сигнализира наш читател, който разказа историята си.
Тя започнала през август 2018 г. с получаване на обикновено писмо, в което лицето се уведомява за прехвърляне на негово задължение към мобилен оператор на колекторска фирма. „В него пише, че имам неплатена сума от 2010 година, за която не си спомням, не съм предупреден и търсен в продължение на години от оператора“, сподели той.
„Един-два месеца по-късно започнаха да ми се обаждат служители на колекторска фирма. Неизвестно как са открили телефонния ми номер, ме притесняваха по време на работа. Твърдяха, че имам задължение от близо 50 лв., което очакват да заплатя“, обяснява потърпевшият.
Нашият читател е поискал да му представят договора с мобилния оператор, но от фирмата казват, че нямат отговорност за даване на такава информация, а само да събират задълженията. От мобилния оператор също са отказали да направят тази справка.
През известен период от време колекторите звънят, напомнят, че чакат сумата да се изплати, без дори да уточняват как и къде. В последствие пращат SMS с номера на банковата им сметка.
След като не се предприема плащане от страна на „длъжника“, от колекторската фирма започват предупреждения, че ще преминат към съдебни действия.
През това време потърпевшият се обърнал към адвокат, който обяснил, че дори да има такова задължение, давностният срок за него е 3 години.
Впоследствие се оказва, че това съвсем не е единственият случай, когато такива фирми събират стари задължения.
Това се доказа и в репортаж по Нова ТВ, където юристи отчитат огромен брой от оплаквания срещу колекторски фирми, а хиляди жалби буквално заливат съдилищата.
Най-често сигналите са свързани с търсене на дългове, погасени по давност, злоупотреба с лични данни и най-вече с телефонен тормоз, заплахи и дори посещения на място. Това установила проверка на Асоциацията за защита на потребителите в България (АЗПБ) и Нова ТВ.
„Хората не знаят точно кога започва давността и някои с по-малки сметки решават да ги платят, за да нямат проблеми със съдебната система“, заяви Пейо Майорски от АЗПБ. „В момента, в който платите една малка част от това задължение, вие се съгласявате с него и вече то бива изискуемо“, допълва експертът.
Според последните правила в закона при неплатените сметки за ток, вода, парно и задължения към мобилни оператори давността е 3 години. При банковите задължения, като потребителски или ипотечни кредити, например, дългът се погасява след петата година. Тя тече от момента на спиране на плащането, а не от продаване на дълга.

Снимка: Интернет

Ива Вангелова
От Ива Вангелова януари 14, 2019 08:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 911 057 преглеждания