Коктейли от пестициди в ябълки, продавани в супермаркетите

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 30, 2015 11:00

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 40/642, година XIII, 30 октомври – 5 ноември 2015

Свързани публикации

Нито една от пробите на биологични ябълки, които тествахме, не съдържа пестициди. В същото време, 83% от пробите на тестваните конвенционално произведени ябълки са замърсени с остатъци от пестициди. 60% от тях съдържат два или повече коктейла от пестициди. Това е резултатът от тестове на ябълки, направени в супермаркети в 11 европейски държави, включително България. Тестовете са публикувани от „Грийнпийс“. Половината от намерените пестициди са токсични за водни организми, като водни бълхи и риби, или за пчелите и други полезни насекоми.
„Грийнпийс“ направи тестове на 126 проби от ябълки, от които 109 произведени по конвенционален начин, а останалите – биологични. Ябълките са закупени от 23 вериги магазини и тествани от независима лаборатория за широка гама от остатъци от пестициди. Намерени са общо 39 различни пестицидни остатъци, като само в 17% от пробите от конвенционално-произведени ябълки няма остатъци.
Много от пестицидите имат свойства да се натрупват в организма или могат да въздействат върху репродукцията, което означава, че опасенията за човешкото здраве не могат да бъдат напълно изключени. „Грийнпийс“ призовава супермаркетите постепенно да премахнат пестицидите от плодовете и зеленчуците, както и да подпомагат земеделските производители да преминат към екологични практики.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 30, 2015 11:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама