Кой подпали фитила, че има епидемия в бежанския център?

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 5, 2016 07:50

Кой подпали фитила, че има епидемия в бежанския център?

Бунтът в Харманли е един от многото сигнали за неправилната политика спрямо бежанците, а случването му сега е провокирано от патриотични партии и организации. Това е категоричната позиция на Българския хелзинкски комитет (БХК), която беше публикувана часове след случилото се в бежанския център.
Красимир Кънев от БХК разказа в интервю за Би Ай Ти, че инцидентът в Харманли е станал по няколко причини. Той посочи, че една от тях е системното насъскване и вражда към тези хора от страна на политически кръгове – и на национално, и на местно ниво. Това е съвпаднало с изборите в България и на всички избори у нас е имало подобни процеси, обясни Кънев. „На едни избори ще бъдат ромите, на други – мюсюлманите. На тези избори бяха имигрантите. Това е едно системно насъскване, по което прокуратурата не взе абсолютно никакво отношение“, коментира председателят на БХК.
„Политически партии – Обединените патриоти – „Атака“, ВМРО, НФСБ на всички избори го правят и ние на всички избори сме сезирали прокуратурата. Катастрофален е имиджът на България. С това България за пореден път се опозорява пред цивилизования свят – заради една глупава грешка на Държавната агенция за бежанците“, категоричен е Кънев. Той каза, че България е лаик в политиката за бежанците и е направила голяма грешка с голям център за бежанци с повече от 3000 души в един малък град. „Миграцията по принцип е един много сложен въпрос и България едва тръгва по пътя на тези, които отдавна са минали по него. Един от подходите е много внимателно преценяването къде да се разположат тези центрове.
За това се вземат предвид много фактори – какви са потенциалните мигранти, християни ли са или мюсюлмани, каква би била реакцията на околната общност“, коментира Кънев. Освен подстрекателствата към омраза и насилие срещу мигрантите е престъпление и има последствия, добави още председателят на БХК. По думите му е по-добре кандидатите за убежище да се разполагат на повече места в по-малки центрове. Когато те са много, възникват конфликти и между самите тях.
Директорът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова също коментира темата в еМисия България.
„Първоначално условията не бяха много добри. РЗИ влиза всяка седмица и екипи са в лагера. Последният доклад е от миналата седмица, когато настанените са били малко повече. Санитарно-хигиенното състояние в лагера е задоволително. Влизайки в лагера, ние контролираме това, което се случва – пералня, хигиена в общите помещения, дезинфекцията им“, разказа д-р Соня Димитрова.Тя призна, че е имало продължителен период, в който не е имало медицинско обслужване там. Медицинският екип и сега не е достатъчен, но от октомври има двама общопрактикуващи лекари. По думите на Димитрова, няма промяна в заболяванията или увеличение на болните, а констатираните диагнози не са различни от тези извън лагера.
„Те се дължат освен на културата и на струпването на многото хора“, анализира д-р Соня Димитрова. Тя обясни, че много често лекарите не желаят да влизат в тези центрове и са склонни да приемат бежанци, ако ги карат в амбулаториите, но не и те да влизат в центъра. Въпреки това преглед не е отказван.
„Единствено няма акушер-гинеколози жени в Харманли и заради това са ползвали медицински екип в Димитровград“, добави още Димитрова. „В момента, в който има медицински лица там, изследвания се правят. От 200 прегледани в събота и неделя, 15 са случаите на скабиес, в два случая продължава лечението. Открити са и случаи на дерматит и двама души с варицела“, разказа директорът на РЗИ.

Запалиха българското знаме. „Не съм хвърлял в огъня българското знаме. Аз го свалих от пилона в бежанския център, за да го запазя и предам на полицаите. Не видях кой ми го взе от ръцете и го запали“. Това каза в своя защита Бахир Янурал пред спецсъда. Според прокуратурата чужденецът е бил разпознат от полицаи, че на 24 ноември около 12:30 подканвал тълпа около него да хвърлят камъни срещу униформени. След което свалил знамето, стъпкал го и го хвърлил в огъня. Спецсъда остави Бахир постоянно в ареста. За двете престъпления, в които е обвинен – хулиганство и поругаване на националния флаг, законът предвижда до 2 години затвор и до 3000 лв глоба.
У нас Бахир е бил задържан на българо-сръбската граница, в опит да я премине незаконно.

294 полицаи са наградени за действията в Харманли, със заповед на министъра в оставка Румяна Бъчварова и по предложение на премиера в оставка Бойко Борисов. Мотивът е своевременното създаване на организация за възстановяването и опазването на обществения ред на територията на Регистрационно-приемателния център в Харманли, както и проявеният висок професионализъм при изпълнение на задълженията. Благодарение на техните действия не бе допуснато извършване на правонарушения в центъра, както и разрастване на ескалиралите протестни действия на близо 2000 чужди граждани, изразяващи се в палене на огньове, унищожаване и увреждане на държавно имущество, хвърляне на камъни и предмети срещу полицейските служители, посочват от МВР.

За един ден бяха потушени два бунта

Потрошено имущество. Повредени сгради и автомобили. Запалени гуми. Замеряне с камъни. Ранени хора. Информацията за нанесените щети от избухналите в четвъртък, 24 ноември, безредици в бежанския лагер в Харманли е повече от тревожна.
Първоначалната причина за надигналото се недоволство сред чужденците, потърсили закрила, е наложената им забрана от Държавната агенция по бежанците (ДАБ) да напускат лагера. Тя беше определена като временна, докато траят прегледите на медицински специалисти от цялата страна, които трябваше да установят има ли заразни заболявания сред настанените в центъра и съответно опасност от разпространението им сред местното население. Друга причина е афганистанската група, която е недоволна от ситуацията си и очаква депортация.
Недоволството на мигрантите започна около обяд в четвъртък с хвърляне на камъни срещу служителите на центъра и срещу полицаи и със запалване на контейнер за смет. То обаче бързо беше овладяно от жандармерията без употреба на сила и без пострадали, а директорката на ДАБ Петя Първанова пристигна от София, за да проведе преговори с протестиращите чужденци.
Бунтът на хора от лагера обаче се разпали повторно към осем вечерта, като този път се стигна до употреба на водно оръдие, халосни и гумени патрони от полицаите. По данни на МВР към около 400 души са били задържани и са им повдигнати досъдебни производства за хулигански действия и повреждане на имущество. Пострадали са 24 полицейски служители и неизвестен брой чужденци. Сред потрошеното имущество са току-що направените подобрения в материалната база на центъра.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 5, 2016 07:50
Напиши коментар

2 коментара

 1. Обещавам декември 11, 12:22

  Какво стана с лагера от затворен тип?Какво обеща Примиерът слънце?

  Отговори на този коментар
 2. Антон Петров декември 10, 00:58

  Оу Оу Оу га преписваш оти не мислиш. Ако много си зажалил за орките вземи си ги у вас и тогава ако ти е здрава халката пиши, всички аут от България

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.