Кой подхранва синдрома „Аз-съм-майка“?

Жанета Дановска
От Жанета Дановска април 22, 2018 10:13

Кой подхранва синдрома „Аз-съм-майка“?

Акценти

  • Много групи в социалните мрежи са пълни с насмешки над опърпаните многодетни родителки, които просят от чиновниците пари, жилища, привилегии.
  • При това хората, които съдят майките за това, че се борят за неща, осигурени им по закон, изобщо не се притесняват да негодуват, че снегът не е почистен или боклукът не е извозен навреме.

Свързани публикации

Екатерина Попова | превод: презвитера Жанета Дилкова-Дановска

В последно време терминът «Аз-съм-майка» стана нарицателен. В лъскаво списание ще се появи колонка колко капризни и невъзпитани са станали децата на «Аз-съм-майките», или ще гръмне репортаж за жена, преминала с детска количка през оживен булевард, игнорирайки не на светофара. Естествено, заглавието му ще е нещо от типа на: «Безмозъчна „Аз-съм-майка“ се хвърли под камион». Нека сега обаче оставим настрана специфичния сленг, а също и жените, които не са научили своите отрочета да мълчат в самолета. Нека се опитаме да анализираме що за животно е «Аз-съм-майка» и за какво се бори.

«Аз-съм-майка» се смята за героиня само защото е родила деца

Тя настоява за признание и уважение единствено и само защото има деца. Не смята, че това е нещо житейско и нормално, а подвиг, за който цялото общество и всеки човек поотделно и е длъжен до гроб. Молейки за помощ и жалвайки се от бедността, не се стеснява да се мръщи на подарените запазени, но все пак употребявани дрешки. Готова е де направи скандал на непознат, който е пуснал обява, че подарява гардероб, но не желае да подари и креватчето, което се вижда на снимката. Откъде се появи тази странна увереност, че дори съвършено непознати са и длъжни за каквото и да било?

Всеки път, когато пиша, че смисълът на живота на жената не е само майчинството или говоря за осъзнатото родителство и необходимостта да преценяваме своите възможности преди появата на дете, обезателно ме нападат ята коментатори. Те ми злобно ми съобщават, че ако жените престанат да раждат, «Русия ще се превърне в Чуркистан». Според едно социологическо изследване руснаците смятат, че най-голямата опасност пред страната е заселването на представители на други националности на територията на страната.

Затова и няма нищо удивително в това, че «Аз-съм-майките» се чувстват като последно препятствие между варварството и цивилизацията, истински героини, стоящи с мечове и щитове на пътя на нашествениците. Ясно е защо разчитат да получат и креватчето. Поразителното е, че все още никоя от тях не е поискала заедно с гардероба и креватчето да и подарят и апартамента. Докато медиите и чиновниците не престанат да тръбят за демографски срив ще съществуват «Аз-съм-майки», разчитащи, че техните заслуги за защита на нацията и държавата ще бъдат оценявани не само на думи, но и материално.

Животът им се върти около детето

На профилната си снимка тя е задължително с детето си. Всичките нейни разговори са на тема какво СА яли, как СА спали, колко СА плакали. Забележете, винаги в множествено число, нищо че детето е едно. За нея детското коледно тържество е много по-важно от собствените професионални успехи, ако въобще има такива. Тези жени вече са толкова непоносими, че понякога се налага да се „разприятелявам” с тях в социалните мрежи. Миналите им заслуги на мои приятелки и съученички не могат да направят по-привлекателни милионите снимки на дечицата им, изцапани с каша или кал.

Но нека бъдем обективни: малкото дете отнема не просто много време, а цялото време. Животът на майката вече не и принадлежи. Дори усамотяването за няколко минути в банята е немислимо за нея, а излизането в обществото достига до кварталния магазин. Налага се да усвоява огромен обем нова информация. Въпреки общоприетото твърдение майчиният инстинкт се оказа илюзия. Всяко отклонение от нормата я хвърля в ужас за седмици. Защо вече не си държи главичката изправена? Защо другите деца от площадката вече говорят, а моето не? Какво да правя, когато от двама лекари получавам две противоположни диагнози? Всеки опит да делегира част от грижите за детето на друг среща активен отпор – ти затова ли го роди, за да продължиш да ходиш на кино, фитнес, ресторант?

Нека не забравяме, че собствените интереси не са само време, но и пари. Похвално е да съветваме жената да има и други интереси извън семейството, но с какви пари? Дори средната заплата не позволява да се наеме бавачка, да не говорим за други екстри. Да си позволят някакви други занятия, освен работата и домакинството могат само много малко майки. Те пък, от своя страна разпространяват митове от рода: Когато много искаш винаги намираш начин.

«Аз-съм-майка»-та, напълно вживяла се в ролята си не е странно същество, отглеждано в резерват и пуснато на улицата, достигнало фертилна възраст. Такива са повечето жени, които с много труд изкарват пари за храна, дрехи и лекарства на скучна работа. За тях детето е най-интересното и красиво нещо, което имат в живота си. Докато не се промени икономическата обстановка никакви публикации, осмиващи тези жени няма да повлияят на нарастването на техния брой.

«Аз-съм-майки»-те постоянно изискват нещо от държавата

Много групи в социалните мрежи са пълни с насмешки над опърпаните многодетни родителки, които просят от чиновниците пари, жилища, привилегии. При това хората, които съдят майките за това, че се борят за неща, осигурени им по закон, изобщо не се притесняват да негодуват, че снегът не е почистен или боклукът не е извозен навреме. Но щом майките се опитат да протестират, че се нарушават правата им върху тях се изливат тонове критика и злобни подмятания, че никой за нищо не им е длъжен и държавата в частност.

Съвсем нормално е да се бориш за това, което ти се полага по закон. Нали точно затова се приемат тези закони. Ненормалното е държавните програми за подобряване на жилищните условия на многодетните семейства да започват да работят когато децата вече са пораснали и сами са взели ипотека за собствено жилище.

«Аз-съм-майки»-те раждат, въпреки че не могат да осигурят децата си

Тези дни обсъждахме майка, която има две деца от двама мъже, за които никога не е била омъжена. Тя едва успява да се грижи за тях, но е бременна с трето. Защо? – се питаме ние. Как може да не разбира, че третото дете не и трябва и без това едва свързват двата края? Нищо не и е пречило да направи аборт. Или това е някакъв животински инстинкт на «Аз-съм-майки»-те — да раждат въпреки всичко, та после да молят за креватчета и помощи?

Както бодро рапортува интернет изданието «Цариград», от участниците в движението «За Живот!» от 2015 година досега «от убийство са спасени 7622 бебета». Директорът на департамента по здравеопазване на Приморския край Андрей Кузмин наскоро съобщи, че в региона успешно работи задължителна предабортна консултация за всички жени. Петицията за забрана на абортите е подписана от над един милион души. Дори аз, която внимателно филтрирам информационната си среда често попадам на ужасни клипчета, в които ембрионът се опитва да избяга от скалпела по време на аборт.

Жените живеят сред постоянни лозунги, че абортът е убийство. Те са притискани с обещания за наказание при прекъсване на нежелана бременност и за благополучие при запазване на плода. Защо тогава се учудваме, че поредната бедна майка се бори за обещаното благополучие и го изисква от всеки срещнат, независимо дали е чиновник, доброволец или президент?

«Аз-съм-майки»-те не са извънземни със своя странна и загадъчна логика, а обикновени средностатистически жени. Понякога това са съвършено адекватни жени, над които издевателстват само защото се опитват да отстояват правата си или не оставят децата си сами с проблемите под девиза: «Учи се да се грижиш сам за себе си». Но обикновено това са едни нещастни жени, на които не е достигнала критичност за да разберат, че всички онези разговори колко любима и почитаема е всяка майка са откровена лъжа. Те искрено негодуват, когато не получават уважение след като са изпълнили своето най-висше предназначение заради всеобщото благо.

Възможно е да са ни неприятни, но да ги осъждаме е безсмислено. Да бъдат «Аз-съм-майка», не е техен избор, а тяхна беда.

Източник: https://www.cosmo.ru/lifestyle/society/otkuda-berutsya-yazhemateri-rasskazyvaet-ekaterina-popova/#part0

Снимка: Интернет

Жанета Дановска
От Жанета Дановска април 22, 2018 10:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 263 739 преглеждания