Кой изкупи храната от магазините?

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 19, 2020 17:59

Кой изкупи храната от магазините?

Съдейки по постовете на хората във Фейсбук относно Коронавируса, ситуацията в реалния живот трябваше да бъде съвсем по-различна.
Гениални мисли, велики сентенции и мъдри съвети „на килограм“ се изписват по „стените“ денонощно. Насмешката и подигравката относно липсата на някои асортименти по хранителните магазини са в изобилие.
Факт е, че рафтовете за хляб са полупразни, стелажите с брашно, фасул, леща и ориз, също. Киселото мляко е дефицит, тоалетната хартия – и тя. Въпросът е кой ги е изпразнил? Дали не са същите тези, които се правят на велики мъдреци във виртуалното пространство, а всъщност ги е страх да не останат гладни, или други, които не четат и гледат новини. Такива, за които не е станало ясно, че хранителни запаси в България има за две години напред, неразбрали, че магазините няма да бъдат затваряни.
Въпросът не може да бъде категорично разгадан, но само доказва един от постовете във Фейсбук, който гласи: „Българинът го е страх да не умре от глад, а не от зараза“.
Тези, които имат финансова възможност, се запасяват и точно заради тях, онези нормалните, свикнали да си купуват храна ден за ден, остават без. Много от запасяващите се може би дори не знаят как точно ще използват брашното, но го изкупуват. Чули са това от хората, че щом няма хляб, трябва да се трупа брашно.
Другото неразбираемо е защо хората масово предпочитат да се редят на опашки по големите вериги, след като възможността там да се заразят е в пъти по-голяма. Защо не предпочитат кварталните магазинчета, в които също се предлагат неща от крайна необходимост и вероятността от зараза е доста по-малка. Същевременно ще предотвратят и евентуално бъдещ фалит на малките търговци.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 19, 2020 17:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама